Космет: Осам година од убиства српске дјеце, убице и даље на слободи

Владика рашко-призренски Теодосије служиће данас у Гораждевцу помен двојици српских дјечака који су убијени прије осам година док су се купали на ријеци у близини овог мјеста. Помену, који ће бити служен у цркви Пресвете Богородице у Гораждевцу, присутвоваће и представници Министарства за Косово и Метохију. Ни осам година након стравичног злочина не знају се […]

субота, 13 августа, 2011 / 12:50

Владика рашко-призренски Теодосије служиће данас у Гораждевцу помен двојици српских дјечака који су убијени прије осам година док су се купали на ријеци у близини овог мјеста.

Помену, који ће бити служен у цркви Пресвете Богородице у Гораждевцу, присутвоваће и представници Министарства за Косово и Метохију.

Ни осам година након стравичног злочина не знају се имена убица српских дјечака.

Из Еулекса истичу да се истрага о убиству Ивана Јововића (19) и Пантелије Дакића (13) и рањавању четворице дјечака поново може отворити уколико тужилац добије информације релевантне за расвјетљавање тог злочина.

"Свака званично обустављена истрага у сваком тренутку поново може бити отворена уколико се тужиоцу на расплагање ставе нове информације које би могле да истрагу покрену напред. Истраживати случај много година након што се догодио представља велику потешкоћу за тужилаштво”, рекла је портпарол Еулекса Ирина Гудељевић.

Еулекс је крајем прошле године, усљед недостатака доказа, затворио истрагу коју је по доласку на Косово преузео од УНМИК-а.

Гудељевићева наводи да је тужилац одлучио да затвори случај, јер полицијска истрага није довела до резултата и ниједан осумњичени није идентификован.

Непознате особе пуцале су из аутоматског оружја 13. августа 2003. године на српску дјецу која су се купала на ријеци Бистрици у близини Гораждевца и том приликом убиле Ивана Јововића (19) и Пантелију Дакића (13), а тешко раниле Ђорђа Угреновића (20), Богдана Букумирића (14), Марка Богићевића(12) и Драгану Србљак (13).

Напад на српску дјецу и омладину догодио се на само 500 метара од центра села, али убице никада нису нађене упркос обећању тадашњег шефа УНМИК полиције да ће "преврнути сваки комад земље како би их нашао", а није помогла ни награда од милион евра коју је понудио УНМИК.

УНМИК је послије напада саопштио да је "непознат број људи из жбуња отворио ватру из "калашњикова" на 50-ак дијеце и младих, већином Срба из гораждевачке енклаве".

Очеви убијених дјечака тврде да се зна ко је пуцао на њихове синове и да су то рекли и Кфору.

Убиство дјеце осудили су домаћи и страни званичници, а тим поводом одржана је и хитна сједница Савjета безбjедности УН.

У Гораждевцу данас живи око 750 Срба. Убиство у Гораждевцу спада у један од четири највећа злочина над Србима од доласка међународне мисије. Убице су остале некажњене као и у три остала злочина – у Старом Грацком, Обилићу и код Подујева.