Кошарац с носталгијом или патриотизмом?

Шеф Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Сташа Кошарац сматра да је позиција Републике Српске на нивоу БиХ најслабија до сада, због односа који има Савез за промјене према политици лидера СДА Бакира Изетбеговића. Кошарац је истакао да у периоду од осам година, када је СНСД био у власти на нивоу БиХ, […]

четвртак, 28 јануара, 2016 / 09:20

Шеф Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Сташа Кошарац сматра да је позиција Републике Српске на нивоу БиХ најслабија до сада, због односа који има Савез за промјене према политици лидера СДА Бакира Изетбеговића.

Кошарац је истакао да у периоду од осам година, када је СНСД био у власти на нивоу БиХ, није било тако учесталих напада на Српску и да се ништа није могло урадити на нивоу институција БиХ без сагласности Републике Српске.

"Ушли смо у ситуацију да данас немамо снажан став представника из Републике Српске који партиципирају у Савјету министара БиХ. Лабави су и превише сервилни зарад својих позиција. Нема чврстине у заузимању јасних ставова у интересу Српске", рекао је Кошарац синоћ за паљанску Телевизију "ОСМ".

Говорећи о Приједлогу измјена Кривичног закона БиХ и Приједлогу закона о Уставном суду БиХ које су у парламентарну процедуру упутили клубови СНСД-а и СДС-а у Представничком дому парламента БиХ, Кошарац очекује да ће Уставноправна комисија моћи наредне седмице дати подршку овим законима, уколико хрватски чланови Комисије покажу одговорност у раду, не пристајући да Уставни суд БиХ остане "продужена рука ОХР-а".

"Уставни суд БиХ сада служи за остваривање бошњачких политичких интереса. Ако не прође на сједници Представничког дома 3. фебруара Закон о Уставном суду БиХ `биће мртав` и стари рок од 120 дана за доношење закона више неће постојати", појаснио је Кошарац.

Он сматра да би у том случају српски представници у институцијама БиХ требало да се поново окупе у Бањалуци да би договорили даље кораке.

"Треба храбро поступати и уколико буде потребе напустити рад заједничких органа, јер се на тај начин показује да без српских представника нема ни институција БиХ. Младен Босић нема храбрости да то уради због својих међународних ментора", оцијенио је Кошарац.

Према његовом мишљењу, прича да ће БиХ 15. фебруара поднијети апликацију за кандидатски статус у ЕУ само је још једно бацање прашине у очи грађанима БиХ да се нешто позитивно дешава.

"У посљедњих годину и по дана видимо да власт окупљена у Сарајеву има превише потребе да прича о ЕУ, а о томе мало шта ради. Кандидатура за чланство у ЕУ је потреба да се покаже да власт на нивоу БиХ функционише и да се онима који чине ту власт да вјетар у леђа пред предстојеће локалне изборе", наглашава Кошарац.

Он сматра да је очигледно да се иза европских интеграција поново крију неке политичке побуде и политички интереси за централизацију БиХ и јачање институција БиХ, а слабљења ентитетских.

"СНСД је препознао политике и нови заокрет ЕУ и сервилност ових који данас врше власт на нивоу БиХ да се ради на јачању институција БиХ и слабљењу ентитета. Очигледно је да овој власти у Сарајеву неко нешто пише у иностранству и доноси", истиче Кошарац.

Према његовим ријечима, Република Српска нема намјеру да се својим политикама сукобљава са ЕУ, нити је против ЕУ, али се у свим процесима мора поштивати Устав, а Српска бити видљива.

Кошарац тврди да су Суд, Тужилаштво и полицијске агенције на нивоу БиХ под утицајем бошњачке политичке елите.

"На челу Обавјештајно-безбједносне агенције имамо ратне кадрове, првог пратиоца Алије Изетбеговића који је у БиХ довео муџахедине", наводи Кошарац и додаје да странци успијевају управљати Судом, Тужилаштвом и Високим судским и тужилачким свјетом БиХ што их чини недодирљивим.

Кошарац је хапшење предсједника СББ-а Фахрудина Радончића оцијенио као политички притисак и израз нервозе бошњачке политичке елите, јер је СББ требало да партиципира у новој парламентарној већини на нивоу БиХ.

Кошарац сматра да Тужилаштво БиХ нема објективан приступ у случају "Радончић", као ни у многим ранијим када је било ријеч о процесуирању ратних злочина.

"Они раде под бошњачким политичким утицајем, одређене породице и групе из БиХ имају инволвиране своје људе у Тужилаштву БиХ и преко њих желе да остваре своје политичке амбиције и политичке циљеве", истиче Кошарац.