Кошарац писао Салиховићу: Окончати истрагу око убиства Кнежевића, Југовића и Марковића

Замјеник предсједавајућег Дома народа парламента БиХ Сташа Кошарац упутио је писмо главном тужиоцу БиХ Горану Салиховићу у којем апелује на Тужилаштво БиХ да, осам година након што је из Окружног тужилаштва у Источном Сарајеву изузело предмете који се односе на убиства Срђана Кнежевића, Ристе Југовића и Жељка Марковића, оконча истрагу и коначно процесуира извршиоце и […]

четвртак, 12 јуна, 2014 / 12:38

Замјеник предсједавајућег Дома народа парламента БиХ Сташа Кошарац упутио је писмо главном тужиоцу БиХ Горану Салиховићу у којем апелује на Тужилаштво БиХ да, осам година након што је из Окружног тужилаштва у Источном Сарајеву изузело предмете који се односе на убиства Срђана Кнежевића, Ристе Југовића и Жељка Марковића, оконча истрагу и коначно процесуира извршиоце и наредбодавце тих злочина.

„Господине Салиховићу, јавност у Републици Српској и БиХ, а поготово породице убијених од Вас очекују да, након толико година, покажете одговорност и одлучност да се ови случајеви, који су својевремено, али и у овом времену, уносили огроман немир и страх међу грађане Источног Сарајева, окончају хапшењем и подизањем оптужнице против оних који се, на основу чврстих доказа, прогласе осумњиченим за ова убиства“, истиче Кошарац у отвореном писму Салиховићу.

Он је подсјетио главног тужиоца БиХ да је 29. априла на 37. сједници Дома народа Парламентарне скупштине БиХ поставио делегатско питање у коме је тражио да Тужилаштво БиХ одговори када ће расвијетлити убиства Срђана Кнежевића, Ристе Југовића и Жељка Марковића и процесуирати извршиоце и наредбодавце тих злочина који су се десили у Источном Сарајеву, у периоду од 7. августа 1998. до 24. септембра 2002. године.

„Постављајући ово делегатско питање, на које, нажалост, још нисам добио одговор, изричито сам нагласио да оно у себи не садржи никакву амбицију да се врши било какав политички притисак на правосудне институције у БиХ.

Стога, ово писмо сматрајте неком врстом охрабрења и апела да се, 16 година након убиства замјеника начелника ЦЈБ Српско Сарајево Срђана Кнежевића и 12 година након убиства директора тадашњег СОД ‘Јахорина’ Ристе Југовића и начелника ЦЈБ Српско Сарајево Жељка Марковића, коначно стави тачка на те злочине и да породице убијених, као и јавност Републике Српске и БиХ дочекају правду и казну за оне који су наредили и извршили ова најтежа кривична дјела“, истиче се у писму.

Напоменувши да очекује да главни тужилац БиХ, у најскорије вријеме, одговори на његово делегатско питање, Кошарац је изразио увјерење да је Салиховићу, као и јавности познато да је Тужилаштво БиХ још 2006. године изузело ова три предмета из Окружног тужилаштва у Источном Сарајеву с намјером убрзавања истраге, односно иницирању снажнијег ангажмана на прикупљању чињеница, расвјетљавању убистава и подизању оптужнице против осумњичених извршилаца и налогодаваца.

„Од тада до данас, с времена на вријеме, у јавности су се појављивале озбиљне информације, према којима је у истрагама о убиствима Кнежевића, Југовића и Марковића постигнут значајан напредак, посебно након што је, по налогу Тужилаштва БиХ, проведена операција ‘Лутка’ у којој је ухапшено, испитано и оптужено више од 30 лица која се доводе у везу са другим сличним злочинима на подручју Источног Сарајева“, навео је Кошарац.

Осим тога, нагласио је Кошарац у писму, и након изјава неких од носилаца највиших политичких и полицијских функција на нивоу Републике Српске и БиХ било је могуће закључити да су информације о значајном помаку у истрагама вјеродостојне и да полицијске агенције и Тужилаштво БиХ посједују нове релевантне чињенице које би могле довести до расвјетљавања барем једног од ова три убиства.

„У најмању руку, чудно је да из Тужилаштва БиХ, након тих информација и изјава, није било никакве званичне реакције“, оцијенио је замјеник предсједавјућег Дома народа парламента БиХ Сташа Кошарац у отвореном писму упућеном главном тужиоцу БиХ Горану Салиховићу.0 КОМЕНТАРА

 1. ЈЕФТИНО
  У Оваквим стварима не би смјело бити политике. Убице морају бити откривене. Није важно која је власт била актеулна. Сва убиства почињена за вријеме СДС-ове власти морају, кад-тад, бити расвијетљена.

  Позивам надлежне да се открију убице и Жељка Марковића и Срђана Кнежевића и Ристе Југовића. Ма ко они били.
  У свему овоме је лоше то што Кошарац ово чини из ниских политичких побуда, јер жели да пошаље сљедећу поруку бирачима: У вријеме СДС-ове власти су људи убијани, а њихова убиства никад нису расвијетљена.

  Нажалост, Кошарац јесте у праву. Али је политичко лицемјерје то што тражи да убиства открију институције које не признаје његова политичка опција. Као и то што редовно диже руку за буџете тих институција. То је и лицемјерје и полтичка недосљедност. А политичка недосљедност јестеједнако политикантсво.
  Истовремено ова политичка изјава Кошарца морала је да иде на адресе и органа гоњења и правосуђа РС са питањима: Зашто не расвијетлите убиство Милана Вукелића? Да ли је бивши министар МУП-а Станислав Чађо аутомобилом убио Николу Ђуровића, па заташкао случај? Господо из правосуђа кад је то могло да убијеш човјека и добијеш забрану ношења оружја; и то само 6 мјесеци? Итд.

  Тек онда би био прави политичар.
  Овако је само мали, јефтини политикант који чак и смрт других људи, како у рату тако и послије рата, користи за јефтине предизборне бодове.

  Мислим да је потцијенио интелигенцију просјечног бирача у РС.

  П.С. Сиктер ситни тролови плаћени ситнишем од ситног политиканта.

 2. Ma bjezi odavde KARABAJA, polupace ti neko jaja 🙂 🙂 :D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D nemoj da pametujes previse, svi znamo ko je Kosarac, i znamo da ga narod voli , to je svima jasno kao dan! Idi ti Pandurevicki nek te malo izmasira na Jahorini u Lavini ;);)

 3. Serbinum,
  građanin Milorad Dodik je javno izjavio da zna ko su krivci za ubistvo Jugovića. Dakle, građanin Dodik raspolaže dokazima koje još uvije nije dostavio tužilaštvu. Obaveza tužilaštava RS i BiH je da, ukoliko smatraju da je građanin Milorad Dodik ozbiljna uračunjiva osoba, da ga pozovu na informativni razgovor i od njega traže dokaze na osnovu kojih je rekao da zna ko su odgovorni za ubistvo o kojem je govorio.
  Ukoliko građani Milorad Dodik raspolaže relevantnim informacijama za traganje za počiniteljima, a do sada ih nije dostavio tužilaštvu postaje krivac za zataškavanje, ako su njegove informacije netačne onda građanin Milorad Dodik mora dobiti krivičnu prijavu zbog uznemiravanja i lažnog optuživanja.

  Dakle, Košarac ovim pozivom šalje upozorenje tužilaštvu da konačno utvrdi o čemu govori građanin Milorad Dodik.

 4. IMIDŽ: HAHAHA, HIHIHI, SMAJLI, MIG

  Odnosi sa javnošću su ozbiljan zanat. Ne mogu to raditi ova „HIHIHI“ „HAHAHA“ smajli-balavčad. uz ove komentare prva pomisao jeste – neozbiljnost. Plus nekompetentan nastup samoga Košarca.

  Ček, ček, ček… pa nije li Košarčeva supruga novinarka? Prva, druga, treća… zvanična, nezvanična, koja li?

  Ili, recimo, neka unajmi Mirjanu Kusmuk, ona to svakako radi za pare. Radila je Gavranoviću na prošlim izborima.

  Ili Staša Košarac nema para da plati taj nivo PR-a, ili je prenisko kotirani političar čak i na razini SNSD-a da bi mu Davidovićeva Žena radila na kampanji.

 5. И ја сам да се открије ко је крив за убиства, али да овај папчић Клошарац убире поене на томе, стварно дно. Он написао писмо, можеш мислити. Имају власт и МУП, па откријте ко је крив. А ови његови наручени сљедбеници нека кажу колико је несталих Срба открио у Сарајеву док је био предсједник комисије за тражење несталих, а за колико се повећало његово богатство за то вријеме. Најобичнији комплексаш који би и оца продао ако би могао добити који глас.

 6. He he , čim se spomene Košarac tu su Rodoljub, moj stari prijatelj Milivoje ,genijalni Milovan,,
  Insprititvna i veoma kreativna imena nikova..

  Komentari su u stilu;
  Kosaraci ti najbolji, najljepši, zabij mi ga Košarac, daj da ti ga po…im Kosarac,

  Jadni ste vi crveni kmeri! Poltronstvo,poltronstvo i samo poltronstvo.

  Presmješno! Pitaj te Košarca viđali Amora Mašovića ;)?!

 7. Milivoje podobni, niko nije protiv toga da se otkriju nalogodavci i ubice. Ali crni Milivoje, SNSD-e je na vlasti 10 godina! U rukama imate sve instrumente države ! Što niste otkrili, objavili, hapsili, veće samo tu priču koristite u dnevno-političke svrhe. Milivoje podobni, apelujem, molim Vas pohapsite sve odgovorne za ova ubistva ! Molim Vas hapsite sve kriminalce koje su opustošili Republiku Srpsku !
  Milivoje,vrana vrani oči ne vadi !

 8. Кошарац свака част за ово писмо и треба да се открије ко је починио злочине и ко их је наредио и зашто… Стварно си један од најбољих политичара Сарајевско_ Романијске регије….:)Само тако настави!!!:)

 9. Pogledajte samo koliko je retardiran komentator koji se krije iza nikova podrške ovom jadu od političara!? Pa nisu u stanju napraviti ni 10 lažnih profila da bi podržali svog pulena! Milivoje (sa brojevima), pa njegov nadimak miki (sa brojevima), pa boki,zoki i oki (ovaj mi je najkrvaviji nik, retard nije sva slova umio napisati), jadniče jadni, nepismeni, polusvijetu jedan, činiš štetu svom pulenu ovim ograničenim izlivima simbiozne veze sa svojim gospodarom, pantljičaro! Ima li iko na ovom portalu više od 4 razreda osnovne škole da malo pametnije brani i podržava dotičnog gospodina?! Kakvi retardi koje niko ne može ubijediti da su ograničeni, samo ih staviti na ignore! Bravo Staša, uživaš veliku podršku medju čmarnim speleolozima!

 10. Ova Slina od čovjeka je 2006. vjerovatno insistirala da se izvrši prenos nadležnosti na Tužilaštvo BiH za koje ovo tužilaštvo ne može biti nadležno. Ovaj apsurd ne želi ni sada da razjasni nego apeluje na tameo neku instancu koju njegov Bajazit i sekta ne priznaju da nešto preduzme, NE DA VRATI PREDMET TAMO GDJE PRIPADA, nego da „nastavi“ sa radom.
  Naravno to isto „nepriznato“ tužilaštvo je vratilo jedan podebeo predmet Specijalnom tužilaštvu RS sa ciljem zakopavanja dokaza u crnu zemlju.
  I još misli dečko da su svi imbecili kao njegovi reksovi i ostala odbrambena botovska đulad.;)

 11. Procjeniteljka, loše ime, slabo procjenjuješ. Ti, Deki, front… ste jedna te ista osoba jer imate isto mišljenje, to su tvoji zaključci. A ti ako si toliko školovana ili školovan istakni svoje mišljenje negdje gdje će te neko čuti, uvidjeti tvoje kvalitete. Frontal je glas naroda, neki psuju kao Račić, ali je to njegov vid izražavanja.
  Sigurno te nigdje ne zarezuju bez obzira na tu tvoju školu koju kažeš da imaš. Ako se nekome uvučeš u dupe možda i budeš neko.

 12. Vrati cigle iz crkvene porte kao prvo,
  rastjeraj one muslimane iz svog KMF TANGA jer ih ima vise od nas Srba,
  vrati pare koje si protracio za trazenje nestalih i zlocine nad Srbima a nikoga nisi pronasao,
  prestani ucjenjivati i prodavati svoju MILOSRDNU rakiju, izvini se svojoj prvoj zeni i dijetetu!

  Pozdrav za mog brata Prijedora!B-)

 13. Добро је да се тражи истрага, свако ко на томе инсистира има моју подршку.

  Док се не промијени власт у Палама и Српском Сарајеву то неће бити могуће, значи нови посланици, после тога откривање и смјена оних који су отровали народ, и привођење правди оних који су безочно опљачкали народ кроз крађу шуме, уништавање цјелокупне привреде и оних који су вршили убиства.

  Много ми је ту политиканства, све се зна, а ништа се не рјешава по свим побројаним питањима.

  Због тога ћу тражити јесенас повјерење народа и гарантовати својим животом реализацију обећаног мада ми за такво понашање дошли главе што за ову територију није ништа необично.

  Ако хоћеш поштено да радиш и заступаш народ у Српском Сарајеву требаш имати памет, част и муда као у вола.

  Од свих досадашњих политичара са ове територије, једино професор Бранко Ђерић напуста после пар мјесеци власт јер је видио са ким има посла.

  Зар није тако господо који сте до сада ћутали, неки сте већ 20 година у власти као посланици, начелници, министри,одборници и поново ћете јесенас тражити да заступате овај народ на часној Сарајевско-романијској регији, зар не?

 14. Браво Сташа, браво, прошло је много година од убистава, партија Сташе Кошарца има апсолутну власт скоро деценију, ево овај „печат“ зна и адресе починилаца, а ви, господо СНСД-овци ништа. Кад Додик пријети референдумом због правосуђа, снсд-овци ејакулирају од задовољства због снсд-овог патриотизма, кад Додик каже „неће нама судити муслимани“, исто, а кад се, у недостатку ичега другог, поново актуелизују приче о убиствима, и тражи помоћ од оних које свакодневно пљују, ови опет заковрћу очима, јеб*о Орвела.
  Кад већ поједини дају адресе починитеља, да приупитам, шта ћемо с причом која годинама кружи, а то је да су Маузер и Кнежевић убијени од стране оних који су крчили пут Биљи и Додику, јер и врапци на грани су знали да издајничка политика осуђене ратне злочинке никад неће заживјети на истоку, па су убиства требала да послуже као окидач, не би ли народ на истоку замрзио тадашње руководство.
  Жао ми је што се убиства, првенствено два ратна хероја, потежу у дневно политичке сврхе, срам нек буде сваког ко то чини, а њима двојици, нек је вјечна слава и хвала.

 15. Свака част за коментар Заметице, и само бих додао, а шта је са убиством Милана Вукелића у Бањалуци, није ли и он само човјек, наш Србин? Зашто то убиство није расвјетљено, зашто се слично томе смрт оног момка Ђукановића води под велом тајни, тако да се не зна ко га је убио возилом? Сташа и његови ботови, ви ни ч. од човјечности немате!

 16. Ovo je SLINA od čovjeka ,krije se iza srpskog naroda a tamo mu Amor Mašović daje silne pare da ne radi posao koji treba a to je da se bavi istraživanjem nesalih srba u Sarajevu a neku šuplju ovde prosipa zarad jeftinih političkih poena ,pročitan si KLošarac ponovo kažem dođi i Višegrad pa nešto recii…. bjedo ljudska x-(

 17. SAŠA KOŠARAC SE ZALAGOA ZA BiH BEZ ENTITETA I NOVI USTAV

  Košarac je, što se iz današnje perspektive čini naučnom fantastikom, prije osam-devet godina bio aktivno uključen u izradu prijedloga novog ustava REPUBLIKE BiH, sa još nekolicinom građanski orjentiranih intelektualaca.

  Zajedno sa Stašom Košarcem, u istom su timu bili angažirani Šahbaz Džihanović, Slavo Kukić,Mirko Pejanović, Vehid Šehić i Miodrag Živanović. Prema njihovom prijedlogu ustavnog uređenja BiH, umjesto entiteta uveli bi se multietnički regioni, ukinuli kantoni, ojačale ovlasti države, a ovlasti regija bi bili svedene na lokalnu samoupravu?!
  Nakon što su se ustavne reforme koje je zagovarao Staša Košarac pokazale kao utopija, mladi je SNSD-ovac ubrzo došao pameti i shvatio da je puno isplativije biti kočničar svih promjena.

  http://www.slobodna-bosna.ba/vijest/13932/da_te_volim_dusa_zna_draga_moja_beiha_stasa_kosarac_se_zalagao_za_ukidanje_entiteta.html

 18. Srpsko Sarajevo, ovdje nije rijec da li neko radi ili ne vec o tome da se ubicama mora stati u kraj ,i narod Kosarca podrzava upravo zbog toga jer je jedini koji ima petlju da se suprostavi a uzgred da dodam ne radim ni ja , i ja sam momak i mene roditelji izdrzavaju i ne sjedim ni u kakvoj fotelji ako vec hoces da znas, al to nije razlog da ovdje izigravam socijalu kao i ti !

 19. Srpsko Sarajevo, ovdje nije rijec da li neko radi ili ne vec o tome da se ubicama mora stati u kraj ,i narod Kosarca podrzava upravo zbog toga jer je jedini koji ima petlju da se suprostavi a uzgred da dodam ne radim ni ja , i ja sam momak i mene roditelji izdrzavaju i ne sjedim ni u kakvoj fotelji ako vec hoces da znas, al to nije razlog da ovdje izigravam socijalu kao i ti !

 20. Сташа свака част на храбрости, у овом времену је тешко бити србин јер те и твој народ оптужује кад се име српско спомене ако нема никакве користи од тога. Доста је било СДС-овог полтронства и лажи дошло је вријеме да се истина сазна а то је ове из СДС-а очигледно престравило.

 21. STAŠA KOŠARAC – POLITIČKI MANIPULATOR

  Međutim, u Tužilaštvu BiH tvrde da se nerazjašnjena ubistva Kneževića, Markovića i Jugovića više od 10 godina nalaze u radu u Okružnom tužilaštvu Istočno Sarajevo, koje je zajedno sa MUP-om Republike Srpske provodilo istragu o ovim ubistvima.

  Portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić tvrdi da su Tužilaštvu prosleđene kopije ovih predmeta, ali da formalno nikada nisu prebačeni u ovu pravosudnu instituciju.

  „Originali predmeta nalaze se u Okružnom tužilaštvu Istočno Sarajevo, a mi smo dobili kopije u slučaju da, u okviru istraga o organizovanom kriminalu, dođemo do nekih dokaza o izvršiocima ovih ubistva“, kaže Grubešić.

  U Tužilaštvu BiH kažu da „nastavljaju borbu protiv organizovanog kriminala i rasvetljavanje do sada nerazjašnjenih ubistava, koja druge institucije nisu uspele da reše, te da će svakako, ukoliko u daljim istragama organizovanog kriminala dođu do dokaza i izvršioca svih nerazjašnjenih ubistava u BiH, procesuirati počinioce“.

  „Međutim, hipoteku nerazjašnjenih zločina, koji se
  procesuiraju pred entitetskim pravosuđem ne želimo nositi“, navodi se u odgovoru iz Tužilaštva na pitanje kada će biti okončana istraga u vezi sa ovim ubistvima, uz sugestiju da „to pitanje treba postaviti entitetskom pravosuđu i policiji“.

  http://pressrs.ba/sr/vesti/vesti_dana/story/62950/Kod+koga+su+predmeti+%22Jugovi%C4%87%22%2C+%22Kne%C5%BEevi%C4%87%22%2C+%22Markovi%C4%87%22.html