Корона није спријечила ЕРС да баца новац на рекламирање

Иако је ванредним мјерама и смјерницама "Електропривреде Републике Српске" од почетка апила забрањено трошење новца на рекламирање, зависна предузећа у склопу система не одустају од старих навика, сазнаје портал Капитал.

субота, 2 маја, 2020 / 08:23

У управи ЕРС-а њихово понашање правдају чињеницом да су поступци покренути прије него што су мјере и забране ступиле на снагу, па би како оцјењују, одустајање од њих отворило простор за тужбе и накнаду штете од стране изабраних понуђача.

Тако ће на примјер "Хидроелектране на Требишњици" локалној "Херцег радио телевизији" дати 35.000 марака за рекламирање и пропаганду од априла ове до истог мјесеца наредне године. Препоруке и мјере ЕРС формално неће прекршити јер су тендер расписали 9. марта.

Слично се понашају и у "Хидроелектранама на Врбасу". У јеку пандемије вируса корона одлучили су да се рекламирају на утакмицама Фудбалског клуба "Рудар Приједор", а 10.000 марака ће у ту сврху бити уплаћено предузећу "Прима пром" из Бањалуке, које у том послу има ексклузивна права.

Уговор је закључен 1. априла, а према тврдњама из ЕРС-а у моменту доношења мјера и било је касно да се одустаје.

"Поменута Зависна предузећа била су у законској обавези да закључе наведене уговоре јер се ради о процедурама које су започете прије избијања ванредног стања и ступања на снагу ванредних Мјера и смјерница. Предузећа нису могла самоиницијативно одустати, односно поништити раније проведене поступке, јер би у том случају оштећена страна имала право тужбе и финансијску надокнаду штете", кажу за Капитал у управи ЕРС.

Додају како је уговорима дефинисано да ће се наплата вршити по реализацији уговорених обавеза, те да је питање у којој мјери ће они бити реализовани с обзиром да су сва спортска дешавања одгођења до даљњег.

"Када је у питању спровођење препоручених Мјера, немамо информацију да их било које зависно предузеће из система МХ "ЕРС" крши, а крајем седмице очекујемо детаљне извјештаје о примјени истих", поручили су из управе.

Слично су нам рекли и у Удружењу грађана "Тендер" а које се залаже за транспарентно и ефикасно провођење јавних набавки.

"Од набавке можете одустати све док не почну пристизати понуде. До тада се може мјењати и допуњавати документација, а након тога уговорни орган може сносити посљедице ако то уради", казао нам је Игор Вукајловић из овог удружења.

Иначе, интересантно је да је и ЕРС само неколико дана прије него што ће на снагу ступити препоруке и забране донио више рјешења и одлука којима је за рекламирање подијелио преко 30.000 марака.

ЕРС ће за истицање свог обиљежја новац дати пливачком клубу "Леотар" и то 6.000 марака, исто толико Клубу малог фудбала "Леотар", затим 5.000 марака кошаркашком клубу "Леотар", а планинарском друштву "Соко" Љубиње 4.000 марака.

Такође, ЕРС је са 6.000 марака одлучио да се рекламира на симпозију "Агрорес" који би требао да се одржи у мају, а исто толико је одвојио и за "Фонд солидарности" Требиње, који ће њихова обиљежја истицати приликом својих економско-развојних пројеката.