Корона измијенила листу најбољих мјеста за живот, Окланд је на сада на првом мјесту

Новозеландски град Окланд проглашен је најбољим градом за живот од стране истраживача Економист Интелиџенс Јунит. Тај статус понио је не само због свих погодности које нуди својим грађанима, већ и због чињенице да се Нови Зеланд веома успјешно носио са корона вирусом.

четвртак, 10 јуна, 2021 / 11:29

Ова држава је још на почетку пандемије увела строга ограничења кретања и затворила своје границе. Успјела је да сведе број новозаражених на нулу, и остатак пандемије је провела у релативно мирној ситуацији, уз повремено појављивање новообољелих, али у малом броју.

То је Окланд ставило на врх листе најбољих градова за живот, на којој га слиједе јапански град Осака, аустралијски Аделејд, новозеландски Велингтон, Токио, Перт, Цирих, Женева, Мелбурн и Бризбејн.

Најбољи градови за живот се бирају на основу критеријума као што су доступност здравствене његе, културни садржаји, здрава животна средина, квалитет образовања и инфраструктуре и слично.

Међутим, изгледа да ове године то нису били примарни критеријуми, јер су се на челу листе махом нашла мјеста у којима је епидемиолошка ситуација била мирнија него у остатку свијета. Они који су добро зауздавали корона вирус и успјевали да задрже економију отвореном рангирани су много боље од конкурената који су редовно уводили ограничења кретања. Зато су европски градови углавном пали за по неколико мјеста на овој љествици.

Ипак, најгорим мјестима за живот проглашена су она ван Старог континента. Неславно зачеље на овој листи заузео је Дамаск.

С друге стране, највећи "побједник” на поменутој листи је хавајски град Хонолулу, који је прескочио 46. мјеста и завршио на 14. позицији листе, захваљујући веома брзој вакцинацији и паду броја заражених.