Корона и Федералне резерве направиле Њујоршку берзу јачом од БДП Уједињених Ентитета Америке

Тржишна капитализација Њујоршке берзе од 25,6 милијарди долара већа је од БДП-а Сједињених Америчких Држава (САД) који износи 21,6 милијарди долара, показују подаци које је прикупио бизнис портал "Финболд”.

среда, 21 априла, 2021 / 08:18

Подаци тржишне капитализације берзе су од фебруара ове године, док су подаци БДП-а од априла такође ове године.

Улога пандемије у порасту тржишне капитализације показана је упоређивањем вриједности Њујоршке берзе између фебруара 2020. и 2021. године. Прошле године је тржишна капитализација берзе износила 15,5 милијарди долара, док је БДП износио 21,8 милијарду долара.

Снажна тржишна капитализација Њујоршке берзе резултат је више фактора, а Финболд наводи, између осталог, да се на берзи налазе водеће технолошке компаније чије су акције скочиле током периода пандемије.

"Поред пандемије, Федералне резерве годинама су континуирано смањивале каматне стопе убризгавајући више новца у економију. То је помогло да се берза подстакне до тачке да надмаши економију. Даље, буктањем пандемије, Влада је такође покренула програме квантитативног попуштања. Ублажавање је помогло берзама да расту више од економије”, наведено је.Оставите одговор