Корона буџет: Казнама утјерано 2,2 милионана КМ

Према подацима Министарства унутрашњих послова РС, од 21. марта до 31. маја евидентирано је укупно 3.898 прекршаја по члану 22. Закона о јавном реду и миру, а у вези с ванредном ситуацијом, за које је прописана новчана казна од 500 до 1.500 КМ.

четвртак, 4 јуна, 2020 / 11:32

По основу Уредбе са законском снагом о измјенама и допунама Закона о заштити становништва од заразних болести издато је 1.810 прекршаја, са распоном казни од 100 до 300 КМ.

– Забрану кретања прекршиле су 383 особе са 65 и више година живота, док је 2.761 грађанин прекршио полицијски час.По основу забране кретања ван мјеста пребивалишта за дане викенда почињен је 471 прекршај, а због окупљања у групама већим од три особе на јавним мјестима 184 прекршаја.Мјеру самоизолације у поменутом периоду прекршиле су 82, а мјеру самоизолације и полицијски час 17 особа – каже начелница Одјељења за односе са јавношћу у МУП РС Мирна Миљановић.

Напомиње да се прекршајним налогом, у складу са одредбама важећег Закона о прекршајима, изриче минимум прописане новчане казне. То значи да је полиција грађанима издала казне у укупном износу од 2,13 милиона КМ. Они који су прихватили прекршајну казну и измирили је у року од седам дана, платили су само половину износа поменутих минималних казни – 250 или 50 КМ.

С друге стране, комунална полиција је на подручју Српске од проглашења ванредне ситуације исконтролисала 95.050 особа у погледу придржавања мјере кућне изолације. Ову мјеру је, према посљедњим подацима, прекршило 287 особа, против којих је покренут прекршајни поступак. Они су, с обзиром на то да је и њима изречена казна од 500 марака, кажњени са укупно 143.500 КМ.

У Министарству управе и локалне самоуправе РС подсјећају да је 16. марта издата Наредба о обавезној контроли особа којима је одређена кућна изолација због корона вируса у Српској. – Кућна изолација је била обавезна за особе које су из иностранства улазила на подручје РС и за оне којима је ова мјера одређена по неком другом основу, а то су особе позитивне на корона вирус и особе које су имале контакт са зараженим – истиче руководилац Одсјека за односе са јавношћу у МУЛС РС Драгана Булић.

Према њеним ријечима, одлуком Републичког штаба за ванредне ситуације, од 20. маја укинута је мјера кућне изолације за особе које долазе у РС из иностранства, док су на снази остале мјере изречене по наведеном другом основу. – У периоду од када је на снази контрола особа којима је одређена мјера кућне изолације, највише случајева непоштивања ове мјере на дневном нивоу забиљежено је 20. марта, када су евидентиране 32 особе које је нису поштовале – каже Булићева. Осим прекршајних казни, у РС је за вријеме ванредне ситуације регистровано и 31 кривично дјело против здравља људи. У једном случају ријеч је о кривичном дјелу преношења заразне болести, а у 30 случајева о непоступању по здравственим прописима за вријеме епидемије корона вируса у Српској.

На мети казни, додуше, у доста мањем износу, нашли су се и привредни субјекти у РС, који се нису придржавали заштитних мјера коришћења и обезбјеђивања личне заштитне опреме, поштивања физичке дистанце и спровођења мјера дезинфекције. По овом основу обављено је више од 800 контрола, а у 10 случајева утврђено је да пословни субјекти нису обезбиједили све прописане мјере, па су им изречене казне у вриједности од 16.000 КМ.

Трговци кажњени са 108.000 КМ

У Инспекторату РС кажу да су у унутрашњим контролама приоритет биле контроле цијена, у складу с уредбама Владе РС. – Поступајући по уредбама којима су регулисане цијене и марже основних животних намирница за укупно 45 група производа, као и маржа која се примјењује приликом формирања цијена нафтних деривата, републичка тржишна инспекција је, од ступања на снагу поменутих уредби, обавила више од 550 контрола у продајним објектима широм РС – каже начелница Одјељења за односе са јавношћу у Инспекторату РС Душанка Макивић.

Према њеним ријечима, у свега 10 контрола у појединачним случајевима утврђена су одступања код формирања цијена брашна, уља, шећера, воћа и поврћа. – По том основу, трговцима су изречене казне у износу од 108.000 КМ, док је у једном случају утврђено кршење Уредбу о одређивању марже, која се примјењује приликом формирања цијена нафтних деривата, због чега је субјекту изречена казна од 15.000 КМ – наглашава Макивићева.