Корида у Шпанији: Бик убио тореадора, први пут након три деценије

Тореадор Виктор Барио (29) убијен је током борбе са биком у кориди на истоку Шпаније, што је прва смрт професионалног тореадора у арени послије три деценије.

недеља, јул 10, 2016 / 16:53

Тореадор Виктор Барио (29) убијен је током борбе са биком у кориди на истоку Шпаније, што је прва смрт професионалног тореадора у арени послије три деценије.

 Како се наводи, он је у кориди тешко рањен, а смрт је у суботу касно увече прогласио хирург.

АП пише да га је пробуразио лијеви рог бика тешког више од 500 килограма и преврнуо га. Други пут га је бик убо у груди када су му пробушени плућно крило и аорта.

Љекари су одмах изашли поред њега, али су њихови покушаји да се спасе живот тореадора били узалудни.

Његова кобна борба са биком преношена је уживо на телевизији.

Он је први професионални матадор убијен у кориди од 1985. године.

Корида или борбе са биковима традиционална је представа која се изводи у Шпанији, Португалу и у неким земљама Латинске Америке. Само у Шпанији од те "представе" годишње у 1.700 борби страда око 10.000 бикова.

Неки људи ову традиционалну забаву сматрају за форму злостављања животиња и она се постепено укида и забрањује.

У сваком граду и мало већем мјесту у Шпанији постоји арена и корида се одржава сваке недјеље послијеподне, током цијеле године. Постоје велике и бројне фарме, на којима се узгајају посебни (црни) бикови за кориде. Велики су за праве и искусне тореадоре, а мањи и млађи, тзв. новиладе су за вјежбу млађима.

Прије него што бика пусте у арену држе га најмање 24 сата затвореног у мраку, па кад нагло изађе на свјетлост, иритира га црвена, премда не разликује боје. Зато је плашт (манта) којем му машу пред главом црвене боје.

Пикадори (пикар = убости) на коњима или без њих, прво бику забадају бодеже у леђа и врат, да га на тај начин иритирају, али уједно чине да губи крв. Ти су бодежи украшени разнобојним врпцама, а главни се тореадор све више приближава животињи с црвеним плаштом у руци и елегантним покретима тијела. Циљ је по могућности без искорака избјегавати бикове рогове.

Та игра траје неко вријеме, а публика узвикује „оле“ – бодри тореадора да буде што ближе роговима, а онда би он једним ударцем требало да животињи зада смртни убод у срце, након чега се бик сруши. Тореадор тако постаје матадор (матар = убити).

Ако је био успјешан матадор за успомену добија биково уво или оба, која му одмах одрежу, а што је посебан трофеј, који зна поклонити својој дјевојци, док бика возе у кланицу.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *