Копенхаген: Владимир Вукчевић саслушао првог свједока

Тужилац Србије за ратне злочине Владимир Вукчевић данас је у Копенхагену саслушао првог свједока у оквиру истраге ратног злочина над српским цивилима у Двору на Уни из 1995. године. "Вукчевић је саслушао данског војника, а данас и сутра ће узети изјаве од једног данског новинара и још три војника, који су били стационирани у Двору […]

уторак, 24 јануара, 2012 / 16:39

Тужилац Србије за ратне злочине Владимир Вукчевић данас је у Копенхагену саслушао првог свједока у оквиру истраге ратног злочина над српским цивилима у Двору на Уни из 1995. године.

"Вукчевић је саслушао данског војника, а данас и сутра ће узети изјаве од једног данског новинара и још три војника, који су били стационирани у Двору на Уни у Хрватској", рекао је замјеник тужиоца за ратне злочине Бруно Векарић.

Векарић је навео да ће након саслушања свједока и размјене информација са хрватским државним тужилаштвом, који такође саслушавају ове свједоке у Копенхагену, бити донесена коначна одлука о кривичном прогону да би били пронађени починиоци стравичног злочина.

Векарић је јуче изјавио Срни да ће српски и хрватски тужиоци саслушати свједоке у Данској, али ће, да би лакше дошли до починилаца, упоредити и изјаве других свједока у Хрватској и Србији, које има свако од тужилаштава.

Он је додао да ће информације бити размјењиване у складу са споразумом између Србије и Хрватске.

Тужилаштво за ратне злочине Србије формирало је прошле године предмет о злочину над деветоро српских цивила у Двору на Уни из августа 1995. године.

Један од бивших припадника снага УН у Хрватској дански војник Јан Велендорф, који је о убиству заробљених цивила већ говорио на данској телевизији, најавио је да ће сарађивати и са тужиоцима.

Према Велендорфовом свједочењу, дански војници из УН који су били стационирани у Хрватској за вријеме војне акције "Олуја", нису реаговали када су људи у маскирним униформама, пред њиховим очима 8. августа 1995. године, убили девет хендикепираних особа српске националности који су се сакрили од рата у школи у Двору на Уни.

Погубљења су се догодила само неколико метара од данске јединице коју је чинило 200 добро наоружаних војника који су имали наређење да само посматрају.