Копања јавно признао: Од буџетских пара смо направили губитак

Жељко Копања, власник главног одредишта субвенција за медије Владе Српске, признао је да је пројекат извоза штампе на тржиште Србије чист губитак.

петак, 3 фебруара, 2012 / 12:33

-Свако вече се пали ауто и иде за Београд да би се продало 1000 примјерака. Изгубићемо тих 100.000, а изгубићемо још толико, јер смо рачунали да има довољно људи који су везани за БиХ и да би једног дана могли продати 20.000 примјерака. У који посао то можете ући а да вам је успијех сигуран- сажетак је реченог, што можете послушати и у видеу.

Копања је дао за право свима који су критиковали сумњиве послове Независних и Владе, гдје су као што се говори у тексту о рођачком капитализму, губици друштвени, а добици приватни.

Никад се за неки посао не може бити сигуран у добит, али у губитак може. Тржиште штампе пада у сваком моменту, а поготово у Србији, која се са Албанијом и БиХ такмичи за последње мјесто по стандарду. Број укупно продатих примјерака новина у Србији се не мијења, само се другачије распоређује, што би рекло, да би вас неко купио, морате га присилити да не купи неке друге новине.

Илузорно је очекивати да са цијеном од једне марке (колико год прилагодили цијену у динарима) можете конкурисати Блицу и Вечерњим Новостима које су далеко испред по квалитету, или Куриру, Ало, Пресу, Правди, од којих неки коштају и по 15-20 динара (тридесетак фенинга у преводу). О магичних 20.000 о којим Копања машта довољно је рећи да Политика, најславнији лист у Србији, прода око 40.000 у цијелој земљи. Цијена је слична, а реклама, квалитет, дистрибуција… ни близу.

Чак је и прича о милион и нешто људи у Србији поријеклом одавде је бесмислена. Не рачунате ваљда и Ненада Чанка? Урачунајмо и то да се наши исељеници итетако брзо интегришу и поистовјете са новом средином, те да још увијек постоји интернет, за оне који се информишу о нашим приликама.

Да ли би Копања имао медијску империју да је правио овако глупе пословне потезе? Или је лако управљати туђим парама, било да их даје америчка, или српска влада? Или је у питању кеш машина? Ово није прва, а буџетски корисници стрепе, ни последња аквизиција ове врсте. У вези испод смо побројали већину до којих су медији дошли, а најбесмисленија је буџетско финансирање дописништва у Америци, поред живе и у друштвеном власништву Новинске агенције Републике Српске.0 КОМЕНТАРА

 1. Јеботе, опет нико неће одговарати. Копања јеузео фришке америчке паре да би сада расточио СНСД. Ствари су много драматичније по Републику Српску, него што их већина види. Није овдје питање Копање, ово постаје питање опстанка РС, а ви како хоћете. Зашто одједном сва ова парада искрености господина Копање? Одакле долази? Да ли је заиста узео нови кеш? Да ли му је Миле окренуо леђа, па је он одлучио забити нож у иста? Да ли је уцијењен од стране ФБИ-ај? Је ли вријеме за Радмановићеву струју, чији експонент је Радојичић? врло брзо ће бити пласирани ови одговори. Народе, ако је имаш, сада се стави у памет. Опасно смрди у зраку, а зима је немилосрдна.

 2. Lako je tuđim k….m gloginje mlatiti; da je zaradio pare koje troši duša bi ga boljela za svakom KM, ovako…

  Da ne trućam ‘nako, evo konkretnog prijedloga:

  neka nadležni saberu sve plate koje je gospodin Kopanja zaradio od prvog zaposlenja do danas. Kad dobiju zbir neka Kopanju priupitaju gdje je zaradio i kad ostatak novca za kupovinu medijske imperije i da li je platio porez na dobit na taj novac. Ništa lakše, zar ne! Pa i veliki Al Kapone „pao“ je
  na utaji poreza!

 3. Одличан приједлог. Исто да ураде и Милорад Додик, Шпирић Никола, сви актери високе политике и високог луксуза из СНСД-а, СДС-а, ПДП-а, СП-а, СРС РС, ДП-а, СДА, СДП БиХ и ето у буџету преко милијарду еура. Други бенефит је у чишћењу терена, коначно би дошло до политичких промјена. Све је Карабаја лако израчунати. Да они хоће. Они имају моћ да то никада не ураде.

 4. pink panter, 03.02.2012. 15:38:50

  Слажем се. Људи олако посматрају подјеле у СНСД- у, ако се о томе ради или евентуалну промоцију Радојичића као фаворита неких кругова. Свака подјела ће да буде на ШТЕТУ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ. Имали смо ту ситуацију са СДС прије пар година. Највише је изгубила управо РС, надлежности и сл.

 5. „Svaka podjela će da bude na ŠTETU REPUBLIKE SRPSKE…“
  Nebuloze… Bez bilo kojega pojedinca, bez bilo koje stranke , pogotovo bez one koja je razarla tkivo naroda , koja ga je skupo koštala i nanijela mu nenadoknadive štete u svakom pogledu (ekonomskom, privrednom, moralnom, fulturnom, demografskom…) se može . Tako se govorilo na partijskim sastancima i u direktivama CK KP.
  Nije partija bogomdana pa da je šeta ako se raspadne. Ono što valja i ne raspadne se. Dobro i pravo prijateljstvo, dobar brak, … neće se ni raspasti, ali ako oni ne valjaju, ako nanose štetu onima oko sebe treba da što prije ne samo da se raspadnu, nego da i nestanu . Za početak dobar je i raspad.Kamo sreće da ih ovakvih nikada nije ni bilo.

 6. Једнострано посматрате ствари и навијате за оно што желите да се деси. Овде није ријеч о појединцима, ријеч је о највећој партији у Српској, која је и на власти. Неслогу увијек користи трећи, у нашем случају то су странци. Имали смо такву ситуацију, недавно, наведен Вам је примјер.
  У случају било какве подјеле, свађе и сл. највећу штету ће да сноси РС, а не појединац или политичка партија који су више-мање небитни.

 7. Чуј, Копања признао!???? На жалост тако је, али ко је Копања да он призна или не призна? На тв БН се води са њим разговор као са неким важним фактором или величином у овом друштву.Јадни српски народе шта си дочекао.Заиста мудра глава од кога нове генерације имају шта да чују!