Копало се за Владу, дочекала Главна банка РС

Нa локацији Паскулине циглане, у центру Бање Луке почела је изградња сједишта Централне банке БиХ за Републику Српску. Мјесто, на којем је за вријеме првог мандата Милорада Додика као предсједника Владе РС била започета припрема терена за изградњу зграде Владе РС, Централној банци је додијелио Град Бања Лука. ЦБ БиХ за подручје РС до сада […]

понедељак, 5 септембра, 2011 / 20:08

Нa локацији Паскулине циглане, у центру Бање Луке почела је изградња сједишта Централне банке БиХ за Републику Српску.

Мјесто, на којем је за вријеме првог мандата Милорада Додика као предсједника Владе РС била започета припрема терена за изградњу зграде Владе РС, Централној банци је додијелио Град Бања Лука.

ЦБ БиХ за подручје РС до сада је била смјештена у згради Екватор у закупљеном простору, али како кажу, тамо нису довољно обезбјеђени сигурносни услови, јер се трезор наслања на бутике у истој згради.

Нова зграда ће имати трезорски и администраторски дио, помоћне просторије и паркинг.Корисна површина ће износсити 6.470 метара квадратних. Идејно рјешење је израдила сарајевска фирма Аргентарија а радове би до јула 2013. године требало извести бањолучко предузеће Враница.

Закон о Централној банци предвиђа да ЦБ своју дјелатност обавља на децентрализовани начин у ФБиХ и РС, тако да се мора водити рачуна да се тај концепт досљедно примијени у пракси путем уједначеног развоја свих њених организационих дијелова и у једном и у другом ентитету, рекли су у ЦБ БиХ

Из ове инстутуције је речено да улаже властита средства, а не средства пореских обвезника.

Неколико година ова локација је била препуштена само природи, зарасла у растиње које је личило на барско, служила је као станиште жабама, па чак и неким врстама птица. Први багери овдје су се појавили за вријеме посљедње предизборне кампање.

Из неких извора се може чути да додјељивање земљишта није легално јер је у току процес жалбе некадашњих власника око утврђивања власништва, али све потребне дозволе су ипак прибављене.0 КОМЕНТАРА

  1. Sumnjam da u Glasu Srpske postoji novinar koji se sjeća šta se sluša na vježbama na prvoj godini ozbiljnog studija ekonomskih i finansijskih nauka, a kamoli da je dogurao dalje od tih vježbi.

    CB BiH je JEDINA državna institucija u ovoj državi koja zaslužuje povjerenje građana, makar i ne bila prava CB, već valutni odbor. Građani ipak više vole bukače koji burljaju pivo uz pečenje ispod cirkuskih šatora. Šta se može, tako je to!