Координисано вишеградско запомагање: Јављају се власници Андрићеве куће

Након што су насљедници вишеградског земљопосједника Пашана Хаџића у јавности изнијели тврдње да им је узурпирана земља на којој Република Српска (РС) и контраверзни редитељ Емир Кустурица данас граде спорни Андрићград, у Вишеграду је не на помолу нови скандал с отимачином имовине Бошњака, извјештавају репортери агенције Анадолија (АА). Наиме, одборници Скупштине општине Вишеград су 7. […]

петак, 22 фебруара, 2013 / 17:29

Након што су насљедници вишеградског земљопосједника Пашана Хаџића у јавности изнијели тврдње да им је узурпирана земља на којој Република Српска (РС) и контраверзни редитељ Емир Кустурица данас граде спорни Андрићград, у Вишеграду је не на помолу нови скандал с отимачином имовине Бошњака, извјештавају репортери агенције Анадолија (АА).

Наиме, одборници Скупштине општине Вишеград су 7. фебруара прихватили иницијативу Феријалног савеза РС и донијели одлуку да се приступи процедури експропријације некадашње куће нобеловца Иве Андрића, која се налази на лијевој обали Дрине, недалеко од моста Мехмед-паше Соколовића, а која је деценијама у власништву бошњачке породице Плоскић.

Ријеч је, заправо, о кући коју су Иви Андрићу у насљедство оставили његова тетка и помајка Ана и тетак Иван Матковшик, а у којој је нобеловац провео дјетињство.

Иначе, Андрић је својеручно писаним документом о пријеносу власништва 17. новембра 1952. године "кућу свог дјетињства" даровао срезу вишеградском, са изричитим захтјевом да се у њој оснује Дом културе. Но, власти су кућу још давне 1952. године продали жељезничару Мухамеду Плоскићу за 180.000 тадашњих динара. Како тврде насљедници Мухамеда Плоскића, новац је уложен у Дом културе у Вишеграду, чиме је испуњена и воља славног књижевника.

Иако је на сједници локалног парламента у Вишеграду одлучено да се у оквиру иницијативе о експропријацији споменутог објекта "разговара с власницима куће како би је они споразумно продали Општини Вишеград", насљедници породице Плоскић, који након протјеривања из Вишеграда 1992. године живе у Шведској, сматрају да се ради о још једном покушају отимачине имовине Бошњака у РС-у.

Да њихове тврдње имају основа потврђује и ранија одлука Уреда високог представника (ОХР), који је спријечио ранији покушај експропријације имовине Плоскића.