Koнтрола (свега и свакога)

Сви облици савремених криза и њихово испољавање користе се за артикулацију процеса глобалне контроле чији је, за сада, најснажнији експонент Америка тако да сам појам глобалне контроле вежемо за систем САД у политичком, економском, војном и међународном погледу. Обично се говори да после 11. септембра 2001. године ништа није исто али улазак у ниво приватности […]

уторак, 29 новембра, 2011 / 06:00

Сви облици савремених криза и њихово испољавање користе се за артикулацију процеса глобалне контроле чији је, за сада, најснажнији експонент Америка тако да сам појам глобалне контроле вежемо за систем САД у политичком, економском, војном и међународном погледу.

Обично се говори да после 11. септембра 2001. године ништа није исто али улазак у ниво приватности је превазишао сва до сада позната униполарна и тоталиристичка друштва тако да човек који долази у САД већ на старту мора предочити податке о имену, презимену, адреси, броју пасоша, кредитних картица, здравственом стању, склоности у исхрани, претходна путовања, имена и старост људи са којима се сусреће, организације које су финансирале путовања и много других личних података.

Контролишићи идентитет сваког човека који путује, а сви данас путују, глобални контролори преузеће контролу над последњим оазама приватности и не само то. Према субјективној процени степена опасности, а сваки путник и сваки човек може бити тако класификован, службеници му додељују одговарајућу ознаку; зелена за безопасне, жута за сумњиве и црвена за оне којима ће бити спречено путовање и који ће бити затворени.

Од контроле појединаца није дуг пут до контроле целих друштвених група. Између је глобална контрола која ће у потпуности избрисати сваки облик индивидуалности и индивидуалне слободе што је био идеал за који су се људи борили и о којем су сањали.

Нису само они који улазе у САД објекти контроле већ су и њихови грађани под непрекидним контролним мерама а приватни живот, тајност коресподенције и слобода протока информација нису више у вези са приватношћу већ их сваки чиновник може употребљавати и злоупотребљавати, малтене по свом личном нахођењу.

Књига о сваком човјеку

Али ни то није све, пројекат на који ради и који примењује Пентагон, а по одобрењу владе САД, о тоталном систему контроле информација предвиђа да се прикупи око 40 страница података о сваком од 6,4 милијарде становника планете земље њихова обрада повери хиперкомпјутеру под контролом само и једино САД.

Централизујући, обрађујући и укрштајући све расположиве личне податке; плаћање кредитним картицама, претплате на медије, банковне операције, телефонске позиве, посете веб-сајтова, електронску пошту, полицијске досијее, полисе осигурања, лекарске картоне, податке социјалног осигурања и све друге податке САД рачунају да ће моћи обележити и ставити под контролу сваког појединца.

Глобална контрола није више ексклузивитет маштовитих писаца, постала је груба стварност а категорије приватности, људских права и индивидуалитет постају историјске вредности којих ће се човечанство радо сећати.

Врло близу је остварење Орвеловог предвиђања да "у прошлости ниједна влада није поседовала моћ да константно контролише своје поданике. Сада полиција мишљења контролише читав свет, константно", дакле "Велики брат" је превазиђен у свим својим појавним облицима.

Глобална контрола која се користи савременим технолошким достигнућима не може издржати ни теоријску ни искуствену критику. Стварање претпостављеног, или реалног друштва благостања без слободе као примарне и универзалне категорије губи сам свој смисао.

Остаје само нада да ће се у глобалним процесима наћи решење које ће обезбедити стабилност без глобалне контроле, те да ће снаге мира, добре воље и толеранције остати испред снага тоталне или глобалне контроле.0 КОМЕНТАРА