Контрола интернета: Контрола 11/9 (8)

Контроверзна допуна федералног закона Сједињених Држава одредбама 1031 и 1032 на снази од 2012. године које упућују на ултимативно ограничавање слободе (и више од тога), сваког америчког држављанина је очигледна успостава тоталитарне власти на нивоу "демократског" уређења САД-а. Пише: Александар Арсенин Овим актима се практично искључује досадашњи правосудни систем и дозвољава се слободна реакција власти […]

четвртак, 15 марта, 2012 / 05:12

Контроверзна допуна федералног закона Сједињених Држава одредбама 1031 и 1032 на снази од 2012. године које упућују на ултимативно ограничавање слободе (и више од тога), сваког америчког држављанина је очигледна успостава тоталитарне власти на нивоу "демократског" уређења САД-а.

Пише: Александар Арсенин

Овим актима се практично искључује досадашњи правосудни систем и дозвољава се слободна реакција власти на све грађане који су под сумњом. У контексту заговарача овог закона сумња се односи на могуће терористичке акције и повреду установљеног друштвеног система при чему је „слобода сумње“ стављена на прво место.

Укратко, овим одредбама се свако сматра кривим док се не докаже супротно. То се односи и на јавно изражавање ставова па се моделује и контрола мас-медија, а пре свега интернета. Посебно је интересантно сагледати реакцију Националног Закона одбране на сајбер тероризам или прецизније на сумњу која произилази из могућности да се интернет употреби у електронском нападу на интегритет САД-а. Из тога извлачимо закључке да је комплетна информациона инфраструктура под строгим надзором овог закона од телекомуникационих система до садржаја интернет сајтова и практично је у потпуности под јуриздикцијом владајуће елите.

Потенцијал

Суштина јесте да се под тоталитарни надзор стави целокупни опсег електронских комуникација рачунајући на домет до крајњег корисника тј. посетиоца интернет портала. Досадашња правна пракса је досезала до власника IP адресе. Овакав притисак Обамине администрације у последњих годину дана је урушио начела слободе грађана, а како се може видети, концепт NDAA федералног закона се усмерава из времена владавине Џорџа Буша млађег тј. од самог почетка комерцијализације интернета док се значајно појачава приликама створеним 11. септембра.

Поступци америчке власти овим одлукама превазилазе идеје Великог ватреног зида тоталитарне НР Кине која се јавно и недвосмислено изјашњава за државу крајње ауторитативног уређења и државу потпуне контроле медија.

Вероватно ћемо у блиској будућности већ током прве половине 2012. године бити у прилици да осетимо први удар, а затим ће уследити и покушај потуне правне блокаде електронских комуникација рачунајући и фарме сервера лоциране на територији САД-а.Оставите одговор