Конкурс за драмски текст

У организацији Удружења за унапрјеђење и развој театарске и филмске продукције у БиХ «Ферцера», званично је почео пројекат «Конкурс бх. драме», који има за циљ да осигура настанак више драмских текстова, њихово усавршавање и поставку на сцену. Конкурс за бх. драмске писце/списатељице отворен је до 1. октобра 2012., а апликација се може преузети на www.бхтеатар.ба. […]

среда, јун 13, 2012 / 15:47

У организацији Удружења за унапрјеђење и развој театарске и филмске продукције у БиХ «Ферцера», званично је почео пројекат «Конкурс бх. драме», који има за циљ да осигура настанак више драмских текстова, њихово усавршавање и поставку на сцену.

Конкурс за бх. драмске писце/списатељице отворен је до 1. октобра 2012., а апликација се може преузети на www.бхтеатар.ба. За првонаградјеног/у аутора/ицу осигурана је награда од 8000КМ. Финансијски Пројекат подржава Федерално министарство културе и спорта које је на конкурсу за пројекте од значаја за ФБиХ овај Пројекат оцијенило као најбољи.

«Овај Конкурс има за циљ да охрабри и афирмише млађу генерацију драмских аутора/ица, да с годинама створи плејаду драмских аутора/ица који ће на најбољи могући начин представљати бх. драму на свјетској сцени», истакао је Сенад Алихоџић, менаџер пројекта, иначе драмски глумац. Он је подсјетио да је овај пројекат након портала www.бхтеатар.ба и инфо магазина «бхТеатар» још један у низу пројеката од којих би требало да користи имају и публика и професионалци.

Подсјећајући на чињеницу да је изнимно риједак случај у нашој јавности да се један глумац на овакав начин бави театром, драматург Драган Комадина, иначе координатор пројекта, истакао је важност оваквог искорака какав је направио Сенад Алихоџић са циљем унапрјеђења драмске продукције у БиХ. «Волио бих да 1. октобра будемо затрпани квалитетним драмским текстовима, да трочлани жири има тежак задатак и да одабере најбољи бх. драмски текст који ће своју реализацију доживјети на позоришним даскама», истакао је Комадина.

Јединствен у свом концепту да испрати пут драмског текста од самог конкурса до театарске продукције, овај Пројекат ће омогућити одабраним ауторима/ицама да усаврше своје текстове и младим глумцима да се укључе у процес рада кроз сценска читања. «Ово је први пут да се драмским ауторима пружа прилика да усаврше своје текстове и наша жеља је да повежемо ауторе, глумце, продуценте и тако створимо један театарски маркет како би поред награђеног и текстови који су ушли у ужи избог нашли пут до театарске сцене», истакла је Асја Крсмановић, драматургиња и координаторица пројекта.

Иницијално Пројекат ће имати двогодишњу динамику, али је жеља организатора да потакну домаћу драмску продукцију како би осигурали да се Конкурс реализира на годишњем нивоу. Детаљи конкурса доступни су на www.бхтеатар.баОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *