Конкретна министарка: Наталија повећала плате у старту

"Након 11 година наставници и запослени са високом стручном спремом у образовању и култури добиће веће плате од првог јануара наредне године, за шта су у буџету обезбијеђена додатна 22 милиона марака", потврдила је министар просвјете и културе мр Наталија Тривић на састанку са представницима Синдиката образовања, науке и кулутуре Републике Српске у Бањој Луци.

среда, 26 децембра, 2018 / 16:31

Она је појаснила да је Влада Републике Српске донијела Одлуку о цијени рада, на основу које ће бити извршено повећање плата у јануару наредне године за осам одсто и то кроз повећање цијене рада са 100 на 108 марака.

"Већу јануарску плату добиће 13,5 хиљада запослених у образовању и култури. Већ у јануару ћемо приступити изради Закона о платама запослених у основном и средњем образовању и Закона о платама запослених у култури и то ће бити прилика да размотримо и све додатне захтјеве који се односи на плате запослених у овим областима", рекла је Тривићева.

Према њеним ријечима, Меморандумом о заједничким мјерама за период од 2018. до 2022. године, потписаним између Владе Републике Српске и Савеза синдиката Републике Српске, прецизиран је начин повећања плата запосленим у образовању и култури с циљем да 2022. године дође до изједначава плата са осталим буџетским корисницима.

Министар Наталија Тривић потврдила је да ће у свим овим активностима сарађивати са Синдикатом образовања, науке и културе.

"У складу са Програмом економских реформи Републике Српске, у јануару ћемо приступити и реформским процесима у области образовања тако да ће бити интензивирана сарадња Министарства и Републичког педагошког завода са Синдикатом образовања, науке и културе, Унијом послодаваца, Савезом општина и градова и свима онима који су укључени у развој и унапређење наставног процеса у Републици Српској", истакла је Тривићева.

Предсједник Синдиката образовања, науке и културе Републике Српске Драган Гњатић поздравио је одлуку Владе Републике Српске о повећању плата запосленима у образовању и култури.

"Ово је први корак и вјерујем да ћемо, у складу са потписаним Меморандумом о заједничким мјерама и у разумном року, доћи до изједначавања коефицијената", рекао је Гњатић.

Он је потврдио да ће Синдикат тражити повећање од најмање осам одсто за све запослене у образовању и култури, без обзира на којим позицијама раде.

"Наш захтјев је да активно учествујемо у изради сета закона о платама у наредном периоду и да у те законе буду унесена одређена занимања која већ постоје у систематизацији радних мјеста у образовању и култури а која нису предвиђена постојећим законом о платама", истакао је Гњатић.