Конгресмени поднијели тужбу против Обаме

Десет америчких конгресмена поднијело је данас тужбу против предсједника САД Барака Обаме због предузимања војне акције у Либији без одобрења Конгреса. Конгресмени тврде да је Обама повриједио Устав, јер је заобишао Конгрес у доношењу одлуке и умјесто тога искористио УН и НАТО да обезбиједи легитимитет за употребу војне силе. Они од суда захтијевају да нареди […]

четвртак, 16 јуна, 2011 / 09:02

Десет америчких конгресмена поднијело је данас тужбу против предсједника САД Барака Обаме због предузимања војне акције у Либији без одобрења Конгреса.

Конгресмени тврде да је Обама повриједио Устав, јер је заобишао Конгрес у доношењу одлуке и умјесто тога искористио УН и НАТО да обезбиједи легитимитет за употребу војне силе.

Они од суда захтијевају да нареди обуставу свих војних операција без одобрења Конгреса, а осим Обаме њихова тужба терети и министра одбране Роберта Гејтса, јавља "Асошиејтед прес".

Међу конгресменима су припадници Демократске и Републиканске странке.

Најпознатије име међу њима је Рон Паул, који се и иначе залаже за велико смањење трошкова у војном сектору и хитно повлачење америчких трупа из Ирака, Афганистана и Либије.0 КОМЕНТАРА