Конгрес одбио Обамин вето, Американци могу да туже Саудијску Арабију

Представнички дом америчког Конгреса одбацио је вето предсједника САД Барака Обаме на закон који би омогућио рођацима жртава напада од 11. септембра 2001. да туже Саудијску Арабију.

четвртак, септембар 29, 2016 / 15:41

Представнички дом америчког Конгреса одбацио је вето предсједника САД Барака Обаме на закон који би омогућио рођацима жртава напада од 11. септембра 2001. да туже Саудијску Арабију.

Резултат гласања је био убједљив, при чему је 348 чланова Конгреса било за одбацивање вета, а 76 против, преноси Ројтерс.

Сенат је нешто раније донио исту одлуку о одбацивању Обаминог вета.

Бијела кућа осудила је скоро једногласну одлуку америчког Сената.

„Ово је највећа срамота коју је Сенат САД учинио вјероватно још од 1983", рекао је новинарима портпарол Бијеле куће Џош Ернест, подсјећајући на последњи случај када је Сенат уз велику већину гласова одбио предсједнички вето.

Саудијска Арабија и њени савезници упозоравају америчке законодавне органе да ће дозвољавање држављанима САД да туже саудијско краљевство због напада 2001. имати негативне последице, преноси АP.

Индикативно је да се данас огласила и консалтниг-компанија Еурасиа Гроуп чији је шеф Јен Бремер – у интервјуу америчком телеканалу Блумберг – рекао да ће Саудијска Арабија престати да постоји као држава јер неће бити у стању да изађе на крај са изазовима са којима се суочава.

Бремер је навео: „Саудијска Арабија има преко 30 милиона становника, а фактички већ његов дио ништа не ради. Њена омладина сједи код куће са родитељима. То траје деценијама. У тој земљи многи раде, али то нису домороци већ дошљаци из Бангладеша, Либана, Филипин, Британије. То ће трајати док власт буде могла да их плаћа. Саудијци су се одвикли од рада. Та земља је неуспјешна као држава. Турска и ЕУ ће се суочити са озбиљним проблемима ако Саудијска Арабија почне да се распада“

Бремер посебно наглашава: „Кад бих морао да се кладим поводом Саудијске Арабије – уложио бих новац да та држава неће опстати. Прилично су велики изгледи да ће та држава, дугорочније гледано, престати да постоји“.

Бремер сматра да ће и Турска и Кина имати проблема као државе и да ће морати да се боре за свој опстанак. Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *