Конектори Евросојуза ургирају да се усвоје измјене Закона о кривичном поступку

Осим пресловљавања, увијек нас одушевљава нападност и гњев праведнички у европолтронским саопштењима: Функционери ће бити директно одговорни за легализацију криминала ако не усвоје измјене Закона о кривичном поступку БиХ

петак, март 9, 2018 / 20:37

Центар за повезивање са Европском унијом – ЕУ Цоннецт позива Министарство правде БиХ и Вијеће министара БиХ да по хитном поступку у парламентарну процедуру упуте измјене и допуне Закона о кривичном поступку БиХ. Било какво другачије понашање министра Јосипа Грубеше представљало би залагање за легализацију криминала у БиХ.

Осуђујемо пасиван однос министра правде БиХ који, преко Вијећа министара БиХ, није упутио у парламентарну процедуру приједлог измјена и допуна Закона о кривичном поступку БиХ упркос томе што је одлука Уставног суда БиХ, а којом су проглашене неуставним одредбе Закона о кривичном поступку БиХ, објављена још 7. јула 2017. године.

ЕУ Цоннецт је дубоко увјерен да је министру правде БиХ познат јасан став Европске уније да БиХ не може постати чланица ЕУ са постојећим степеном корупције. Остали услови су слободни медији и владе које раде за грађане, а не за своје интересе.

Позивамо и законодавну власт на државном нивоу да, у интересу грађана БиХ, прихвати хитну процедуру и усвоји измјене и допуне Закона о кривичном поступку БиХ јер ће у супротном изабрани парламентарци сносити директну одговорност за легализацију криминала у БиХ.

Центар за повезивање са Европском унијом упозорава да је Делегација ЕУ у БиХ јасно казала како би се неусвајање измјена и допуна Закона о кривичном поступку БиХ могло одразити на надолазеће Мишљење о захтјеву за чланство БиХ у ЕУ. Желимо вјеровати да ниједан министар, па тако ни министар правде БиХ, не жели да његов нерад буде узрок евентуалних застоја на европском путу БиХ.

ЕУ Цоннецт позива власти да приликом израде приједлога закона воде рачуна о усклађености с међународним стандардима, а посебно онима који се односе на Ковенцију Уједињених народа против транснационалног организованог криминала.

Све политичке странке у Парламентарној скупштини БиХ упозоравамо на важност усвајања измјена и допуна Закона о кривичном поступку БиХ. Посебно позивамо опозиционе парламентарце, а који чине већину у Заступничком дому Парламентарне скупштине БиХ, да подрже усвајање измјена и допуна спорног закона.Оставите одговор