Кондолиза Рајс одобравала мучење заробљеника

Мучење водом, које је Централна америчка обавjештајна служба (ЦИА) користила током испитивања осумњичених за тероризам, одобрила је бивша државна секретарка Сједињених Америчких Држава Кондолиза Рајс 2002. године, наводи се у извjештају Сената. Кондолиза Рајс, која је у то време била национални савjетник за безбjедност у администрацији предсjедника Џорџа Буша, дала је одобрење за коришћење суровог […]

петак, април 24, 2009 / 00:44

Мучење водом, које је Централна америчка обавjештајна служба (ЦИА) користила током испитивања осумњичених за тероризам, одобрила је бивша државна секретарка Сједињених Америчких Држава Кондолиза Рајс 2002. године, наводи се у извjештају Сената.

Кондолиза Рајс, која је у то време била национални савjетник за безбjедност у администрацији предсjедника Џорџа Буша, дала је одобрење за коришћење суровог испитивања осумњиченог припадника Ал Каиде Абуа Зубајдаха, открио је Обавештајни комитет Сената.

Извjештаји који су објављени прошле недеље показују да су Зубајдах и још један затвореник били изложени мучењу водом 266 пута. У извjештајима се још открива да су Рајсова, као и остали високи званичници Бушове администрације, били међу првима обавjештени о "алтернативним методама испитивања укључујући и мучење водом". Бивши потпредсjедник САД Дик Чејни изјавио је да су те методе дале разултате.

На састанку са тадашњим директором ЦИА Џорџом Тенетом у јулу 2002. године, Рајсова је "обавијестила да ЦИА може да настави са предложеним испитивањем" Абуа Зубајдаха.

Годину данас касније, ЦИА је извештаје о употреби мучења водом и другим методама поднијела званичницима међу којима су били Кондолиза Рајс, Дик Чејни и врховни тужилац Џон Ешкрофт. Они су потом "потврдили да је програм ЦИА законит и да представља политику администрације", наводи се у извјештају Сената.

Меморандуми ЦИА које је објавила администрација председника САД Барака Обаме прошле недеље откривају да је Зубајдах био мучен водом најмање 83 пута, док је оптужени који је признао планирање напада 11. септембра у САД Калид Шеик Мохамад био мучен водом 183 опута. Остале технике испитивања које се помињу у документима укључују и лишавање сна, присилну голотињу, као и постављање затвореника у болне положаје.

Почетком недеље Обама је отворио могућност процеса против званичника који стоје иза сурових техника испитивања, рекавши да је на врховном тужиоцу да донесе ту одлуку.

Сурова тортура дављењем

Мучење водом је облик тортуре при којем затвореник лежи на леђима везан са главом нагнутом уназад док му се сипа вода преко лица и у дисајне путеве. Жртва се због насилног гушења и инхалације воде дави што код ње изазива вјеровање да ће умрети. Сматра се да се тај облик мучења први пут користила Шпанска инквизиција током испитивања затвореника, као и због кажњавања, застрашивања и изнуде признања.

 Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *