Коначно озбиљне и радне вијести: Испитивање продужних каблова и повлачење са тржишта

Са тржишта Српске и Ефбиха лани су повучена 124 продужна кабла за употребу у домаћинству од којих су 32 уништена, објавила је Агенција за надзор над тржиштем БиХ, након спроведеног проактивног надзора ових производа.

среда, 22 фебруара, 2023 / 15:05

У току провођења надзора у прошлој години обављено је 12 инспекцијских контрола у којима је контролисано девет различитих типова продужних каблова за употребу у домаћинству, наводе из Агенције.

Инспектори су извршили административну и визуелну контролу производа на тржишту БиХ и одабрали девет узорака за лабораторијско испитивање.

Лабораторијском анализом је утврђено да шест узорака односно 67 одсто не испуњава безбједносне захтјеве наредбе о електричној опреми намијењеној за употребу унутар одређених напонских граница, те да за потрошаче представљају ризик од струјног удара и пожара.

Процјеном ризика, за пет неусклађених производа установљено је да представљају озбиљан ризик за потрошаче, те су изречене мјере повлачења са тржишта и поврата ових производа уз обавезу информисања потрошача о ризицима које производи представљају по кориснике и начину поврата опасних производа.

У два случаја наложене су мјере уништавања повучених производа, у три случаја су производи враћени добављачу, док су на једном производу неусклађености отклоњене, а производ враћен на тржиште.

Агенција и тржишне инспекције Републике Српске, Федерације БиХ и Брчко дистрикта спровеле су проактивни надзор продужних каблова за употребу у домаћинству и ово је шести пут да органи надзора над тржиштем БиХ спроводе надзор продужних каблова.

Резултати првих пет надзора показали су да око 80 одсто /2012. и 2013. године/, односно 50 одсто /2014, 2017. и 2018./ испитаних продужних каблова не задовољава све безбједносне захтјеве, а већина је представљала озбиљан ризик од струјног удара и пожара.