Коначно народњаци свирају и тамо: Радо Савић и Бране Бореновић у Загребу

Док је Бореновић послао фотографије са Курцом и Туском, Радо Савић је имао мало озбиљнији низ за фотографисање: Меркелова, Берлускони и Пленковић, али и далеко квалитетније фотогафије.

четвртак, 21 новембра, 2019 / 16:00

Замјеник предсједника Српске демократске странке Радо Савић честитао је избор на позицију предсједника Европске народне партије /ЕПП/ Доналду Туску.

Савић је присуствовао Изборном конгресу ЕПП-е који се од 20. до 21. новембра одржава у Загребу а на коме се поред предсједника бира и нови генерални секретар највеће политичке групације у Европском парламенту.

Замјеник предсједника СДС-а присуствовао је и панелу "Западни Балкан и Европска унија" на коме су размијењена искуства земаља Западног Балкана на путу ка ЕУ и са којег су послате поруке да ове земље могу да рачунају на подршку ЕУ и да је европска перспектива региона извјесна.

На маргинама конгреса Савић се састао са њемачком канцеларком Ангелом Меркел којој је пренио поздраве из Републике Српске од предсједника СДС-а Мирка Шаровића.

Савић се састао и са хрватским премијером Андрејом Пленковићем и бившим италијанским премијером Силвиом Берлусконијем.

Радо Савић на Изборном конгресу ЕПП-а: Будућност СДС-а је у ЕПП-у

Кроз разговоре са високим изасланством Европске народне партије за спољне послове договорен је састанак делегација СДС-а и ЕПП-а почетком наредне године који би убрзао пут за чланство у највећој политичкој организацији у Европском парламенту.

"Охрабрујуће поруке званичника ЕПП-а дају нам за право да кажемо да је СДС на правом путу да постане дио највеће политичке групације у Европи", истакао је Савић.

Он је додао да је највећи циљ СДС-а на међународном плану чланство у ЕПП групацији чиме би се придружила породици народњачких партија које баштине демохришћанске вриједности.

На данашњем Изборном конгресу ЕПП-а у Загребу, пољски политичар Доналд Туски изабран је за предсједника чиме је замјенио досадашњег предсједавајућег Јозефа Дола.

И Бореновић са Туском

Предсједник Партије демократског прогреса Бранислав Бореновић предводио је делегацију ПДП-а на Конгресу Европске народне партије (ЕПП), најзначајније и најснажније политичке групације у Европи, чији је ПДП члан.

Током Конгреса у Загребу, Бореновић се сусрео са новоизабраним предсједником ЕПП-а Доналдом Туском, предсједником Европског савјета и некадашњим премијером Пољске:

"Честитао сам господину Туску на избору и изразио увјерење да ћемо наставити успјешну сарадњу као што смо имали са његовим предходником, господином Долом. Наше стратешко опредјељење је да Република Српска и БиХ припадају европској породици и да ћемо уложити напоре да достигнемо европске стандарде. Ми се требамо такмичити са развијеним европским регијама, Штајерском, Ломбардијом, Баварском, а грађани заслужују европске плате, пензије, слободу и право на правду", истакао је Бореновић.

Бореновић каже: Курц пријатељ Републике Српске

Бореновић је разговарао и са мандатаром будуће аустријске Владе Себастијаном Курцом:

"Господин Курц је доказани пријатељ ПДП-а и Републике Српске, што је показао и посјетом Бањалуци прије неколико година. И током овог Конгреса показало се колико је важно што ПДП има снажне партнерске односе са најзначајнијим европским странкама и званичницима. Потврђено је наше опредјељење европском путу, али и да смо уважени партнер у оквиру политичке породице ЕПП-а која креира политичке процесе у Европи. То је пут за будућност", истакао је Бореновић.

Он је имао и срдачан сусрет са премијером Грчке Киријакосом Мицотакисем, чија је странка Нова демократија један од најдуговјечнијех партнера ПДП-а, а током којег је истакнут значај не само пријатељских односа двије странке, него и наша два народа.

Бореновић је током Конгреса ЕПП-а разговарао и са извјестиоцем Европског парламента за БиХ Паулом Рангелом, предсједником Хрватског сабора Горданом Јандроковићем и многим другим европским званичницима.Оставите одговор