Комунистички злочинац Јово Капичић умро као слободан човјек

Господар живота и смрти у послератном Београду, некадашњи генерал Удбе Јово Капичић преминуо је после кратке и тешке болести у 94. години живота, на слободи и никада процесуиран за злочине којима се јавно хвалио у медијима. Нисмо имали милости, били смо окрутни јер смо чистили смеће. Убијени су тада немачки заробљеници, па они који су […]

понедељак, 9 децембра, 2013 / 22:36

Господар живота и смрти у послератном Београду, некадашњи генерал Удбе Јово Капичић преминуо је после кратке и тешке болести у 94. години живота, на слободи и никада процесуиран за злочине којима се јавно хвалио у медијима.

Нисмо имали милости, били смо окрутни јер смо чистили смеће. Убијени су тада немачки заробљеници, па они који су радили за окупатора, а онда и четници, говорио је за „Блиц” Јово Капичић (тада 90 година), у тексту са насловом „Шта ја сада да се мирим са неким коме сам брата убио”.

Он објашњава да је 1946. био начелник Удбе за Београд (пошто је те године Удба основана из Озне прим. аут.).

– То је тада било као да сам бог. Није било прописа, а могли сте да судите и да одлучујете. Зато Дража није добио гроб да се не иде на поклоњење, па нећу ја сада да му правим споменик низашта на свету – каже Капичић и додаје:

– Не би рек’о где је Дражин гроб ни да ми главу узму, па да пљунем на своју борбу, идеологију и мртве другове!?

У једном интервјуу за Б92 Капичић је тврдио како је на Голом отоку, чији је један од главних архитекта био, страдало највише Црногораца а не Срба, те изнио теорију како они једни са другима немају ништа, јер су Црногорци "илирског поријекла".

Величање злочинца по телерафској агенцији нове југославије

У шестом разреду гимназије био је искључен из школе због учешћа у штрајку гимназијалаца. Без права на редовно школовање приватно се припремао и гимназију и матуру завршио у которској гимназији. До 1941. године је студирао на Медицинском факултету у Београду. И у то време је неколико пута хапшен и затваран. Његов отац је био професор Цетињске богословије и члан Црногорске федералистичке странке.

Јово Капичић се као веома млад укључио у омладински револуционарни покрет. Као петнаестогодишњак примљен је у чланство СКОЈ-а, 1934. године, а две године касније и у чланство Комунистичке партије Југославије. Априла 1941. године, после капитулације Краљевине Југославије, по задатку Партије, упућен је у Црну Гору где, јула 1941. године, постаје члан Окружног комитета КПЈ за Цетиње. Активно је радио на организовању прикупљања оружја, формирању герилских група, јачању организације КПЈ и општим припремама за устанак. Као један од организатора Тринаестојулског устанка у цетињском крају, и члан Окружног комитета КПЈ, био је успешан у дизању и развоју устанка.

Од формирања, 1941. Прве пролетерске бригаде био је њен члан у којој се као политички комесар више пута истакао, поготово у Игманском маршу. Нарочито се истакао у борбама с четницима на сектору Мојковца и Колашина. После ослобођења земље обављао је високе дужности у ресору министарства унутрашњих и иностраних послова. Као генерал УДБЕ, из Вишеграда је координирао хватање Драже Михаиловића, а потом је био упућен у Црну Гору, као министар унутрашњих послова. Био је и помоћник министра унутрашњих послова ФНРЈ. Након резолуције Информбироа, као заменик министра унутрашњих послова Југославије, Александра Ранковића, био је на командним дужностима везаним за Голи оток. Према разним сведочанствима, његова улога у овом периоду је изразито негативна, а о томе је посебно писао бивши логораш Владо Дапчевић који је забележио: „Од њега је зависила судбина људи..„

У време распада Југославије, почетком деведесетих, Капичић се противио Милошевићевој политици и подређеној улози Црне Горе у односу на Србију. Био је међу последњим народним херојима из Другог светског рата. О Капичићу је објављено више књига претходних година у којима је детаљно образлагао дане партизанске борбе као И своју улогу тада И после рата. У жижу јавности Капичић је доспео такође после напада с леђа 12. децембра 2011. око 15 сати на углу улица Станоја Главаша и Цвијићеве у центру Београда. Тај напад оштро је осудила јавност Србије. Он је И тада тврдио да је „Голи оток био неопходан али тамо није било малтретирања и убистава затвореника”. То је изазвало бурне реакције јавности.

Капичић је признао да је на Голом отоку било невиних људи, али је напоменуо да су за то криви судски и други државни органи, а не управа затвора: „Било је хапшења без контроле. Чак трећина је била невино оптужена. Држава дугује извињење тим људима”, рекао је Капичић.114 КОМЕНТАРА

 1. Погледајте браћо само како комунисти и усташе једногласно одају почаст овом олошу и злочинцу.Увијек су заједно кад се треба српске крви напити.Што се тиче Капичића,желим дуг и неугодан боравак у паклу. Проклет био!

 2. Тог злочинца треба да у почивалиште уз све почасти испрати вук манити драшковић и наравно онај „ја сам ваша кралјј..“ аца гица поред којих је овај и још много злочинаца доживело дубоку и удобну старост.

 3. Р.м.ш,

  шта си са овим хтио рећи?
  Да у ‘Равној Гори’ навијаш за Хитлера, а против нашег краља. Нацисти и комунисти су увијек сложни када треба ударити по Вуку и краљу. Усташе и комунисти су увијек сложни када треба ударити по Србима, краљу и Вуку.

  А сви знамо за кога куца срце твоје.

 4. има људи који ником зло не мисле, ја сам сигурно један од тих, ипак како се живот игра са нама.
  Сад кад би имао прилику да оставим у животу Павелића или Капиџића, хладно би изабрао Павелића.

  Онај нам је локао крв зато што је друга вјера, овај живио у Београду и локао свом народу крв као крмак, фуј.

  Симо у праву си за овог рамштајна, човјек је тотално у ауту, има пребачаје невиђене, нека је жив и здарав.

  Он је типичан примјер како не треба радити, како је лако србе напуцати једне на друге или на њихове најбоље синове.

  Због оваквих ће код нас увијек бити Капиџића,увијек су овакви спремни напасти и цинкати најбоље у свом роду а Капиџићи све побити.

 5. Елеп, хвала!

  Мислим да је тема серије превише значајна и да тиме никако није смио да се бави Булајићев глумац и неко ко не схвата кроз шта су ђенерал и његови поштоваоци прошли. Тиме је требало да се бави неко озбиљнији, након детаљније анализе, добре припреме и сл. Мислим да ће овим само још већа штета да буде нанесена коју ће касније бити још теже исправити.

  Покојник са слике је био несрећна особа, не може да се назове човјеком, али ми треба да будемо људи и да сада, када није више жив, сачувамо достојанство и не пишемо о истом на начин на који се писало у већини претходних коментара.

 6. У Србији су комунисти добрим дијелом и даље на власти тако да је некажњавање злочинаца из тог периода као и чињеница да је Србија можда једина земља која није осудила, званично, комунистичке злочине, сасвим разумљиво. Ипак, хитно је потребно да се позабави тиме. Мислим да се водила нека истрага против ове особе са фотографије, али не знам шта се десило са тим.

  Данас се књиге разних комуниста користе у погрешне сврхе и наноси се штета и Србији и српском народу у цјелини. Оне су, поред осталог, препрека истини и о Дражи Михаиловићу, али и пријетња јер неке као доказе Хрватска нпр. намјерава да изведе у поступку пред МСП који слиједи. Хитно отворити архиве, позабавити се фалсификатима, осудити злочине комнуниста. То је предуслов за неку бољу будућност нашег народа, у овом смислу!

 7. Nevjerovatna lakoca gluposti u posljednjem komentaru.Kako je moguce nekoga proglasiti zlocincem a ujedno traziti da se otvore arhive koje bi trebale svjedociti o njihovom zlocinu.Glupavo da ne moze biti gluplje.Jos gluplje je ocekivati od Radosa Bajica I Glogovca da „otkriju istinu o Cici“. SANU koji je kreator novog nacionalistickog projekta Srba ,i poreds svih eminentnih istoricara ultranacionalista nikada nije negirao Drazinu saradnju sa njemcima ,talijanima i ustasama. I po pitanju Nedica su bili objektivni, ali eto Bajic marka za istoriju ce u svojoj seriji dokazati da je cica bio heroj.To samo govori o zrelosti i obrazovnom nivou drustva koji koji guta takve serije i formira misljenje o istoriji kroz filmove cobana kakav je Bajic.Zaboravio je koliko je filmova snimio kao „ponosni partisan“.
  Komunisti su cinili zlocine(Staljin i Kinezi su ubili oko 100 miliona ljudi po procjenama istoricara),to na kraju niko ne negira ali to ne moze abolirati cetnike i ustase za izdaju u saradnju sa Hitlerom i Musolinijem.Na kraju krajeva saradnja Draze sa Pavelicem govori sve o njemu i „herojstvu“.Jovo Kapicic je bio vojnik Partije i radio ono sto mu se naredi,takav je bio i Koca Popovice koji je na zapadu slovio kao ratni zlocinac zbog ubijanja zarobljenika u Koruskoj,mahom ustasa i domobrana, i manjim dijelom cetnika.Vaditi iz konteksta tih vremena Kapicica ali i Mihajlovica samo neukim balavcima otvara teze o zlocincu Jovi i heroju Drazi.I to jos uz pomoc Bajica…silnog li lika sa vrh metle.

 8. Магнатера,

  узми мало ваздуха, поново прочитај шта си написао (боље рећи надробио), па концентрисано напиши шта си хтио рећи. Позната је ваша тактика стављања у исту раван четника и усташа.

  Комунисти су послије рата ишли на симетрију љотићеваца са усташама и недићеваца са домобранима. То су оправдавали тиме да су предходно набројани заиста били под њемачком командом. Колико је ко учинио злочина и да ли је ова симетрија оправдана не бих овом приликом, али да су били под швапском командом, јесу.

  Педесетих година се љотићевци и домобрани избацују из игре и иде симетрија Павелића и Недића, а већ се помало увлаче у игру и четници Косте Пећанца којег је Дража стријељао баш због сарадње са Нијемцима.

  Како су долазиле нове генерације, недићевци падају у заборав и већ имамо симетрију Дражиних четника и усташа. Филмовима, књигама и другом пропагандом усташки синоними нож, масовна убиства и кабадахијство се помало са усташа пребацује на четнике, тако да су данас многи убијеђени да су логори у Земуну били под четничком контролом само зато што су данас те локације на територији Србије. А нико да каже да је Дражина жена Јелица била логораш у тим логорима.

  Када се ради о Радошу Бајићу и његовом остварењу, мислим да је он неталентован режисер, али не видим у чему је проблем да се сними и такав филм који ће сигурно бар за нијансу објективније приказати догађаје из тог рата од оних који су приказани у партизанским филмовима.

  Оно што поштујем код Бајића је то што сигурно неће приказати серију у којој ће четнике представити као цвјећке које никакав ратни злочин нису урадиле, али сигурно ће рећи истину да иза тих злочина не стоји Дража Михаиловић. То многе боли јер ће се реалним приказом ствари лако доказати да Дража није фашиста, да ЈВуО није никаква фашистичка фаланга и да ће симетрија усташа-четник бити срушена.

  Рушење те симетрије је оно што комунисте и Магнатеру боли.

  А што се тиче сарадње са Нијемцима и Италијанима нико не негира да је исте било, али треба бити поштен па признати да су то радили и партизани. Чак то нису ни крили.

  У ‘Капелским кресовима’, партизанској серији, приказана је организација фудбалске утакмице између партизана и четника. Сјећамо се Димњачара, Прсана, Риђана и Артиљерца. Чак и у то вријеме то није био табу, али би га многи данас увели.

 9. „Позната је ваша тактика стављања у исту раван четника и усташа.“

  Stavili su se sami. Dok je Jasenovac radio punom parom, četnici i ustaše su kao frajle šetali po splitskoj rivi namigujući švabama.
  Za to vrijeme je Jovo oslobađao zemlju od fašista.
  Na kraju je i sam kralj u Londomu morao priznati da su dražini četnici saradnici okupatora i pozvati sve Srbe da se pridruže partizanskom pokretu.

  Samo, očigledno do nekih ta vijest nije ni nakon šezdeset godina stigla.

  Usput je jako zanimljiva lakoća sa kojom se Jovu na ovom portalu naziva zločincem mada nikada protiv njega nije podignuta optužnica, bez obzira ko bio na vlasti, nije se skrivao, izmišljao sebi lažno ime već je hodio uzdignute glave hrabro i dostojanstveno da kukavice nisu imale hrabrosti ni u 92 godini života da mu priđu sa lica već su ga udarili sa leđa.
  Istovremeno, u Hagu se sudi Mladiću i prodavaču pišake Dabiću, osobama koje su se skrivale i danas jedan na drugog prebacuju odgovornost za zločine. Te osobe na ovom portalu nikada nisu nazvane zločincima, a čovjek koji je sam ubio više njemaca njego svi četnici zajedno, boreći se rame uz rame sa najboljim pripadnicima srpskog naroda, se kukavički, na dan smrti naziva zločincem.
  Jadno.

 10. češnjak, 11.12.2013. 10:39:14

  “Dok je Jasenovac radio punom parom, četnici i ustaše su kao frajle šetali po splitskoj rivi namigujući švabama.
  Za to vrijeme je Jovo oslobađao zemlju od fašista.“

  А што Јово, кад је већа ослобађао земљу од окупатора, није пробао да ослободи Јасеновац?

 11. češnjak, 11.12.2013. 12:08:16

  “Nije oslobađao Jasenovac zato što nije imao vremena jer se borio protiv četnika koji su u bitku na Neretvi došli vozom iz Splita.“

  Тако је! Партизански циљ није био да спријечи усташке злочине него да порази четнике.

  Свака ти је златна.

 12. Ni to ne negiraš?
  Četnici su u bitku na Neretvi dovoženi vozovima iz Knina i Splita.
  Kralj je ražalovao tog tvog sa slike i pozvao Srbe da se pridruže vojsci kojoj je od početka pripadao Jovo Kapičić.
  Jovo je kao kokošara uhvatio đenerala čiji vojnici su zajedno sa Ustašama i Njemcima branili Knin od partizana.

  A ti držeći sliku tog izdajnika pitaš zašto partizani nisu oslobodili Jasenovac. Zato što su prvo morali iz Knina istjerati udruženu gamad.

 13. češnjak, 11.12.2013. 12:31:02

  “A ti držeći sliku tog izdajnika pitaš zašto partizani nisu oslobodili Jasenovac. Zato što su prvo morali iz Knina istjerati udruženu gamad.“

  И ова ти је златна.

  Ако је већ Книн имао приоритет над Јасеновцем, зашто послије истјеривања гамади из Книна нису истјерали гамад из Јасеновца?

 14. Zato što im gamad nije smjela ostati iza leđa.

  Uglavnom, ne demantuješ:

  – Ustaše i četnici su se ruku pod ruku šetali splitskom rivom i šetali željezničkom stanicom i dok su im gazde bili Italijani i Njemci.
  – Četnici su u bitku na Neretvi voženi sa splitske željezničke stanice.
  – Četnici su se borili rame uz rame sa ustašama koji su u isto vrijeme držali Jasenovac
  – Knin su držali zajednički Njemci, ustaše i četnici i udruženo se borili protiv partizana koje je u to vrijeme čak i kralj Petar proglasio jedinom legitimnom vojskom koja se bori na strani saveznika.
  – Draža je ražalovan, a Jovo Kapičić se borio protiv udrušenih četnika i Njemaca.

  Eto ih, pet zlatnih i istinitih. Ne možeš ih demantovati, možeš samo poskakivati od muke i govoriti zlatna, zlatna…

 15. češnjak, 11.12.2013. 13:10:28

  Ех, јбг ти, па и велебит и ђилас су право са Неретве отишли у Загреб и возикали се са њемачким официрима по Загребу, ко прав фрајле, није то поента приче. Да је Чича са Равногорским покретом хтио само сарадњу са Нијемцима, не би ни правио покрет нити би био на Равној Гори, већ би сједио по њемачким штабовима и прикупљао податке од користи за Нијемце. Елем, да не млатимо о томе, ту је историја рекла своје, Четнике су упропастили енглези, а краљ и избјегличка влада издали до краја, у таквим условима четничка борба је постала узалудна иако је оперативно много боље стајала на терену него партизанска камарила изразбијана на ситне дјелове.

  Да Руси нису ушли у Београд, партизанија га не би ни до дана данашњег видјела и то је кључна ствар тог југословенског грађанског рата.

  Мене више од свега тога нервирају све неки наши килави радоши и нејаки уроши, који нису у стању ни своју историју да запишу онако како Бог заповједа.
  Од свега тога најисправнији став је имао Љотић, а најмање шансе да побједи, сад нам се историја грозно смије у фацу, зато што Срби никад ништа из историје не умију да науче, а камоли да је за нешто добро искористе.

 16. Simo Oroz
  Ja se bavim naukom a ne filmskim serijama i politickom propagandom.Ako je tvoj dokaz saradnje partizana i njemaca serija „Kapelski kresovi“to govori o tvojoj naivnosti.Hetrih,Bajic,Kusturica….su samo filmski radnici a ne istoricari.A sto se tice komunista sto ti je cudno sto su imali svoju istoriju.Svi su to radili, svi pobjednici.Medjutim gubitnici drugog svjetskog rata nigdje nisu rehabilitovani ,zvanicno, pa se nadam da nece ni u RS.Ja sam osjetio komunisticku „batinu“, napustio sam SFRJ zbog toga ali ni danas ne smatram ustase,cetnike,ljoticevce,domobrane pozitivnim .Da li su isiti ili nisu, to je stvarm licne procjene I ugla gledanja,ali ne kroz filmske serije vec istoriske cijienice,materijalne dokaze I zive svjedoke kojih jos uvijek ima.Jovo Kapicic je bio jedan od takvih, koji nije sakrivao ni svoje „zlocine“(koristim termin iz teksta jer JK nikad nije bio osudjen za nesto),A kad smo kod izjednacavanja, ja posjedujem dokaze da su ustase I cetnici usko saradjivali i cak posjedujem kopiju pakta.Takvih dokumenata, slika I svjedoka ima more,pa ako to ne govori o njima ko su bili u ratu,jos manje ce Bajic ili Kosturica koji ima kompleks nacije i maniju dokazivanja kao velikog „srbina“.Ako zelis relevantno diskutovati, manje gledaj serije a vise prucavaj istoriografiju teme kojom se bavis.Na kraju bi mogli I crtani filmovi mogli postati „istorijske cinjenice“.

 17. Не бих коментарисао ставове љотићевске будалетине, али морам одговорити Чешњаку.

  “- Ustaše i četnici su se ruku pod ruku šetali splitskom rivom i šetali željezničkom stanicom i dok su im gazde bili Italijani i Njemci.“

  Сплит је до 1943.године био дио Италије. За вријеме италијанске управе, Сплитом никада усташка чизма није прошетала, као што послије септембра 1943.год. није прошетала четничка. Зашто су Срби у Италијанима видјели заштитинике није њихова срамота. Срамота је оних од којих су их Италијани штитили. Усташа и њиховог цвијећа.

  – Četnici su u bitku na Neretvi voženi sa splitske željezničke stanice.

  Комунистичка измишљотина без иједног доказа. Само нам још реци колико су ракије попили и појели прасади у возу. Све са циљем да се оправдају преговори које су у тим данима комунисти водили са Нијемцима.

  “- Četnici su se borili rame uz rame sa ustašama koji su u isto vrijeme držali Jasenovac“

  На моје питање зашто комунисти нису ни покушали ослободити Јасеновац још нисам добио одговор.

  “- Knin su držali zajednički Njemci, ustaše i četnici i udruženo se borili protiv partizana koje je u to vrijeme čak i kralj Petar proglasio jedinom legitimnom vojskom koja se bori na strani saveznika.“

  Није тачно. Книн су држали Италијани, а војвода Ђујић је у циљу заштите српског народа од усташа сарађивао са њима. Усташе нису могли ни присмрдити Книну. Када су Италијани капитулирали десило се слично као и у Сплиту.

  “- Draža je ražalovan, a Jovo Kapičić se borio protiv udrušenih četnika i Njemaca.“

  Политику су водили моћнији. Руси су били довољно моћни да натјерају Енглезе да се одрекну Драже. Искрацавање савезника на далматинској обали није добило подршку Стаљина јер је он исправно процијенио да партизани нису били способна војна снага за ту врсту операције. Било је како је било, али то нема везе са тим да је Дража и његова војска била фашистичка. То што су изгубили рат не мора да значи да су фашисти.

  Према томе, поштовани брате Тешњак, чињенице стоје овако.

  Четници и партизани су била два устаничка антифашистичка покрета која су настала на отпору српског народа против усташког терора.

  Четници су изгубили рат, али то не значи да су били фашисти. И Чанг Кај Шек је изгубио рат од Мао Зе Тунга, али га нико нормалан не сматра јапанским савезником и фашистом.

  На крају, честитам на мудрости да се овдје представиш као партизански адвокат и ја признајем да сам глуп што ти то на неки начин омогућавам, али стоји чињеница да су партизани више моји него твоји. Ја сам о бици на Неретви слушао од својих рођака којих је било и на једној и на другој страни.

  А од кога си ти то све научио?

 18. „Руси су били довољно моћни да натјерају Енглезе да се одрекну Драже. „

  😮
  B-)

  Бухахаха…нема даље. Заборавио си рећи и 1944 и 1994 и 1995 и 1999 су моћни Руси натјерали немоћне јадне енглезе да нас бомбардују, мукице. Е јбт.. који циркус од симе пи..е историје.

 19. Ne vrijedi Simo, ko hoće zna, danas je tako. Ili moje ili tvoje riječi, koga zanima za dva sata može saznati istinu o četničkim vozovim kroz Split, o uzletanju aviona sa četničkim izaslanicima i izvještajima Draži, o zajedničkim šetnjama četnika i ustaša nakon njemačkog preuzimanja grada, o zajedničkoj borbi u Kninu 44…
  Ko hoće…
  Pitaš me ko me je učio o tome. Učio me još uvijek živi amidža koji je od 43. bio partizan od svoje sedamnaeste godine. 45. je smrznutih nogu i sa nervnim slomom koji je doživio na mrtvoj straži kod Orašja donesen kući. I ti, držeći sliku izdajnika koji nije poslušao kraljevo naređenje pitaš zašto nisu oslobađali Jasenovac, a negiraš da su čitavu 44. četnici i ustaše jedni drugim čuvali guzicu dok je fabrika smrti radila.

  Za kraj:
  http://www.e-novine.com/srbija/srbija-licnosti/95304-Jovo-Kapii-ovjek-plamene-due.html

 20. Чешњак, ти уопште нећеш да прочиташ моју поруку.

  Све и да јесте тачно да су усташе и четници заједно шетали ривом док је фабрика смрти радила, не можемо ставити симетрију између оних који су били запослени у тој фабрици и оних који нису укинули та радна мјеста. Ту можемо повући само симетрију између четника и партизана јер ни једни ни други нису ни покушали да ослободе логораше.

 21. Магнатера, ти си скроз неозбиљан.

  Стотине и хиљаде серија и партизанских филмова је снимљено са само једним циљем. Да учеснике Другог свјетског рата подијеле на црне и бијеле, без имало нијансирања. Многи су своје ставове формирали на основу тога.

  Иако си свјестан да је тако, мени импутираш да историју гледам кроз ратне серије и филмове, а ‘Равна Гора’ је прва и за сада једина која бар покушава да нијансира између црног и бијелог. Ја одгледао 3-4 епизоде серијала, а ти ме већ прогласи да сам жртва пропаганде.

  Е јеби га…

 22. Tи партизански покушаји су били тако и организовани да би пропали јер је та кланица одговарала комунистима. У непосредном окружењу Јасеновца оперисале су:12.и 18.славонска бригада,7.банијска бригада,козарске бригаде… Али ништа озбиљно нису предузеле јер је комунистичка политика имала принцип:Што горе по Србе то боље за револуцију. Насупрот тој партизанској заусетости и немогућности да нападну усташе,12.славонска ударена бригада прелази Саву код Кобаша да би нападала четнике на Мотајици. Иначе око Србца су остварили одличну координацију са усташама против четика. Толико о њиховој борби.

 23. Симо П. Ороз, 12.12.2013. 09:49:43 [9

  ne lažem. Ovo ti je doktorat osobe koja ga je pripremala sa željom da „koristeći“ do sada nepoznatu arhivu (između ostale i četničku) i „neopterećana“ ideološkom propagandom bivše SFRJ (kako sam navodi u uvodu) baci novo svjetlo na taj pokret. čak i tu imaš usput navedeno da je zabilježen napad partizana na Jasenovac.. samo klikini na full text: http://summit.sfu.ca/item/11254

 24. “Убијени су тада немачки заробљеници, па они који су радили за окупатора, а онда и четници, говорио је за „Блиц” Јово Капичић“

  Да овим цитатом завршим ову тему и поставим питање:

  Зашто је убијање ратних заробљеника од стране Јове Капиџића херојство, а од стране Ратка Младића геноцид?

 25. „Да овим цитатом завршим ову тему и поставим питање:“

  „Završim“ i „postavim pitanje“ – 😛

  Vidiš, Jovo se nikada nije skrivao, za vrijeme bilo koje vlast, da odgovori na ta pitanja, a Mladić je pobjegao u mišiju rupu.

  Jovo iskreno govori o tome:
  „Kakav bih to bio čovjek ako bih se dičio 13. julom, Neretvom i Sutjeskom, a odricao se Golog otoka i svega onoga što u našoj revoluciji nije bilo dobro?! Nikakav! Sve sam to – ja!“

  Mladić, glumi budalu i odbija da odgovaran na pitanja svog vrhovnog komandanta – doktora Dabića čiju direktivu broj 7. je provodio.

  I general Peten je ubijen, i saradnici nacista u Francuskoj i niko danas ne sumnja da je bilo i tamo i nevinih žrtava koje na sudu nisu imale priliku da ispričaju svoju priču već su ubijani po kratkom postupku.
  Mladić nije ubijao ratne zarobljenike već pripadnike etničke grupe sa ciljem etničkog ćišćenja Podrinja.

  I opet, Jovo je bio tu, do zadnjeg daha u svojim plućima gledao ljudima u oči spreman da odgovara za sve svoje životne postupke, Mladića se moralo izvući iz mišije rupe da bi mu se postavilo to pitanje- velika je to razlika.

 26. Чешњак,

  Јово се није бојао хапшења јер је Удба коју је он основао још на власти. То ти је ваљда јасно.

  Ниси одговорио на питање зашто сматраш да је убијање ратних заробљеника од стране Капиџића није ратни злочин.

  Што се тиче Патена, ту можемо правити симетрију са Миланом Недићем. И Недић и Патен су хероји из Првог свјетског рата у којем су ратовали против Нијемаца. Имали су сличну судбину. Сигурно су били под Хитлеровом контролом, али то није тема. Тема су партизани и четници.

  Магнатера,

  Распитај се тамо у Америци зашто су дали Дражи орден, па нам јави ко се зајебо.

 27. Алекс,

  Довољна ми је следећа реченица па да изгубим вољу за даљим читање:
  “Gradually, the Chetnik-Partisan war became the primary focus of Mihailović’s movement in occupied Yugoslavia as a whole and demanded most of its resources.“

  Истина је сасвим супротна. Партизани су на прво мјесто ставили борбу против четника, чак то никад нису ни крили.

  Пошто сам старији човјек дај ми реци на којо страници доктората је описано партизански покушај ослобађања Јасеновца. Тешко ми тражити.

 28. У америци дали мртвом Дражи орден, а овамо на терену побили све припаднике његовог покрета, ма американци су чудо, још веће су чудо ове вука манитог комуњаре које се баве хронологијом издатог и продатог покрета!
  Највише агентурског рада на праћењу и уништењу остатака РЧП је баш амерички ФБИ-ај одрађивао у сарадњи са југословенским службама удбом и сб-ом.
  Ко је издајник у овој причи, краљ који је издао Дражу или Дража који се одрекао краља и наставио са својом идејом равногорства!?
  Логично да су издајници краљ, намјесништво, избјегличка влада и све оне гњиде пупчаном врпцом спојене са енглеским краљевством.

  Све то је шупља прича, нарочито кад се историја табири путем анонимних коментара, па јбт.??

 29. Simo,

  „Ниси одговорио на питање…“

  Ih, na koliko ih ti mojih nisi odgovorio, od Knina 44. pa nadalje pa se ne ljutim.

  „зашто сматраш да је убијање ратних заробљеника од стране Капиџића није ратни злочин.“

  Ne smatram, to ja ne sudim, ja cijenim kao dokaz ljudske hrabrosti i odgovornosti to što se Jovo nikada nije skrivao i uvijek je bio spreman da gledajući u oči odgovori na postavljena pitanja .Nije na druge prebacio odgovornost.
  – Kralj se odrekao Draže, Draža se odrekao kralja i nije izvršio njegovo naređenje,
  – Karadžić u Hagu pere odgovornost sa sebe i sve prebacuje na Mladića i oficire, jedan drugom ne žele svjedočiti u odbranu,
  – Jovo se ni nakon smrti nije odrekao svog komandanta i spremnosti da se suoči sa optužbama koje prozivaju njegovu ličnu odgovornost i grijehe pokreta kojem je pripadao. Zato ga poštujem.

  „Јово се није бојао хапшења јер је Удба коју је он основао још на власти.“

  Čekaj bolan, zar nije Jovo hodao Beogradom i u vrijeme kada je Vuk bio ministar u vladi Srbije? Hoćeš reći da je Vuk bio samo marioneta koja je primala platu i letala po svijetu, a Jovo je bio zaštićen.
  Nisu mu smjeli ništa, nije on bio žena koja se plaši kame i njene sjenke. Pazi, u 92. života pičke mu ne smiju prići i muški se potući već ga na ulici odaraju sa leđa.
  Da samo to znam o njemu dovoljno mi je da prema tom čovjeku imam poštovanje jer je to najbolji dokaz da su njegovi neprijatelji očigledno bili najgori nesoj ljudskog roda.

  Gledaj i sad, heroja Igmanskog marša i Sutjeske na dan smrti nazivaju zločincem mada protiv njega nikada niko nije podigao optužnicu, oni koji nikada preko usta nisu prevalili da su Karadžić i Mladić zločinci mada im se sudi nakon što su se sakrivali prodajući pišaku.
  Za Jovu znaju, a za Mladića i Dabića neće priznati ni nakon presude.

 30. aleks,
  Покушаји партизана да зауставе фабрику смрти (Јасеновац)су најблаже речено смијешни узимајући у обзир да фабрика није престала са радом читаво вријеме рата!

  Треба напоменути да је у непосредној близини Јасеновца било неколико комунистичких бригада које нису направиле ништа да то зауставе!

  12.славонска бригада је највише ратовала у Босни против четника на подручју Мотајице умјесто да се бори против усташа! Тешко је опистаи какве је злочине починила 12.славонска на том простору гдје је доживјела тотални фијаско,њени распаднути дијелови су се повукли у Хрватску одакле су и дошли! Четници су у заплијенили сву документацију те хрватске бригаде и на основу тих документа се јасно види да су комунистима главни непријатељи били четници!

 31. „12.славонска бригада је највише ратовала у Босни против четника на подручју Мотајице умјесто да се бори против усташа!“

  FANTASTIČNO!
  Brigada sastavljena uglavnom od Srba sa područja gdje su ustaše uzimali svoje žrtve za Jasenovac, brigada koja je oslobađala zatvorenike iz Lepoglave i izgubila stotine vojnika u borbama sa ustašama se ovdje proziva zato što je ratovala protiv četničkih vojvoda koji su u to vrijeme imali potpisane sporazume sa ustaškom vlašću o priznavanju NDH i nenapadanju.

  Meni je ovo fantastično do koje tačke u svojim lažima idu obožavatelji fašističkih sluga koji su udruženo cijele 44. u Kninu i drugim mjestima čuvali švapsku odstupnicu.

  I onda taj ljudski ološ zločincima naziva najbolje predstavnike srpskog i hrvatskog naroda koji su branili srpski narod od ustaša i hrvatski narod od četnika.

  Elepe, obožavatelju nacističkih sluga, slijedeći put kada htjedneš spomenuti borce 12. slavonske brigade to učini stojeći jer spominješ ljude koji su se borili za to da im porodice ne završe u Jasenovcu za razliku od četnika.

 32. češnjak, 12.12.2013. 08:53:16

  “Učio me još uvijek živi amidža koji je od 43. bio partizan od svoje sedamnaeste godine.“

  Нека је теби амиџа жив, здрав и хаирли. А ја већ био заустио да питам шта је радио до 1943.год.

  “ I ti, držeći sliku izdajnika koji nije poslušao kraljevo naređenje pitaš zašto nisu oslobađali Jasenovac“

  Ево, нећу више то питати.

  Ајмо следеће питање: Зашто Броз никад није посјетио Јасеновац?

 33. „De mortuis nihil nisi bene.“

  Ipak treba spomenuti da je g.Kapicicu sef bio Leka, Marko, Aleksandar Rankovic i da bez njegovog odobrenja Jovo nije mogao nista uraditi.

  A da je u 90-im Jovo podrzao Momira umjesto Mila i da nije bio ostrasceni crnogorski nacionaista vjerovatno bi i aktuelna istorija bila nesto blaza u tumacenju njegove uloge u tim nesretnim godinama…

 34. češnjak,
  slijedeći put kada htjedneš spomenuti borce 12. slavonske brigade to učini stojeći

  Немам потребу да стојим када пишем о тим пљачкашима и паликућама који су ми убили прађеда и запалили његову кућу и побили сву стоку коју нису могли повести са собом!
  Кажеш да ти је стриц био партизан? Срамота је да те ја учим гдје је он био http://www.youtube.com/watch?v=CYC1vKneDOI
  Срамота је за тако маторог човјека да лаже!

 35. Simo,
  nažalost na internetu nema teksta iz Bogdanovićeve knjige u kojem on govori o titovom odnosu prema Jasenovcu.
  Zanimljivo je jer Bogdanović o Titu nema pozitivno mišljenje i naziva ga monarhom koji glumi u postrevolucionarnom teatru.

  Bogdanović tamo definiše tri problema pred kojim Tito nije na vrijeme zauzeo stav i zapetljao se u jasenovačku priču.

  Prvi problem je to što se dugo jasenovački zločin, u ime bratstva, pokušavao strpati u nacističke zločine mada je bilo očigledno da je zločin nacionalnih razmjera, jer ne obuhvata samo koljače već i one koji su ćutali dok su im komšije vodili u smrt. hrvatsko rukovodstvo je sanjalo o nekom Brantu koji će doći i kleknuti preuzimajući na sebe svu odgovornost, a Tito je njima iz vlastite komocije prepustio da se nose sa tim problemom.
  Drugi problem je odvaljena cifra od najmanje 700 000 žrtava koja je u Beogradu odvaljena nakon rata u ideju bujanja reparacijskih zahtjeva, ali i povećanja smeća kod komšije da bi se vlastiti smrad zamaskirao. Svakim uplitanjem u jasenovačku priču Tito je bio izločen da potvrdi izmišljotinu ili da je demantuje. Vladar je procjenio da mu je lakše da šuti.
  Treći problem je bujanje spomenika poslije rata, Bogdanović govori o uzdizanju narodnih heroja u antička administrativno proglašena polubožanstva. Spomenici su socrealističkom manijom potencirali stradanje i sadističkim prikazivanjem nasilja. To su Bogdanovićeve riječi, ali mislim da u njima ima dosta istine. Takvim spomenicima se nije slavila pobjeda života nad smrđu već se smrt predstavljala kao završna tačka ciklusa osvete živim. Naravno da spomenici nisu krivi, niti se išta može objasniti nekom vjekovnom mržnjom osim da se ideologija uvijek koristi narativom smrti u želji da sebe zazida u vječnost.

  Tito to nije želio ponoviti sa Jasenovcem, ali tamo nije znao ni šta da radi. Ipak, imao je snage i pameti da, po mom mišljenju, odobri tamo gradnju jednog od najveličanstvenijih spomenika koji nije dozvolio da sjene mrtvih utonu, ali nije podlijegao ni nacionalističkim naracijama sa bilo koje strane.
  Vjerujem da je to važnije i bolje nego da je išao u Jasenovac.

 36. elep,

  Prvo si napisao:
  „12.славонска бригада је највише ратовала у Босни против четника на подручју Мотајице умјесто да се бори против усташа!“

  A sada kažeš:
  „Немам потребу да стојим када пишем о тим пљачкашима и паликућама који су ми убили прађеда и запалили његову кућу и побили сву стоку коју нису могли повести са собом!“

  Nisi spominjao pradjeda nego četnike, nije jasno jel pradjed bio četnik, potpisom svojih vojvoda odan NDH ili civil na kojem su partizani počinili zločin.

  Kako god, prihvatam tvoju priču kao istinitu i ne spori da su i partizanski borci činili zločine, ali ipak tvoja tvrdnja da 12. slavonska nije ratovala protiv ustaša je laž.Od svog postanka 12. je samo sedam mjeseci boravila na prostoru BiH opet najviše ratujući protiv njemaca i ustaša.

 37. češnjak, 14.12.2013. 09:37:05

  “Prvi problem je to što se dugo jasenovački zločin, u ime bratstva, pokušavao strpati u nacističke zločine mada je bilo očigledno da je zločin nacionalnih razmjera“

  Тако је. Једна од алатки је била симетрија у обиму и карактеру злочина које су чиниле стране у рату. Хтјело се проказати да су се уједињени народи Југославије борили против окупатора и њихових слуга, а истина је сасвим другачија.

  Постоје у БиХ крајеви гдје су измијешани православни и муслимани, а да нема домицилних католика. А ту су се десили страшни злочини у име хрватства. Погрешним приступом проблему, кријући истину, многи млади муслимани осамдесетих и деведестих, нису могли да схвате зашто Срби из тих крајева муслимане сматрају усташама. Они су учени да су Срби четници, Хрвати усташе, а муслимани партизани.

  Тако је и данас. Бошњачко-муслиманска интелектуална елита није спремна да се суочи са тим периодаом и чињеницом да и данас живи Срби који су упамтили то вријеме, на помен усташе, не мисле на Мату и Фрању, него на Фадила и Меху.
  Најлакше је рећи, мој амиџа је био партизан од четерес’треће, уз обавезну напомену да је тада имао 17 година да неко неби приупито, а гдје је био до тада. А иначе (по некима) су сви Срби до 1944.године били у четницима, а онда су се на позив краља прешалтали у партизане. До тада су фронт против Нијемаца држали муслимани и католици из Далмације. Урадите нешто да бошњачка омладина схвати суштину тог рата.

  “Drugi problem je odvaljena cifra od najmanje 700 000 žrtava koja je u Beogradu odvaljena nakon rata u ideju bujanja reparacijskih zahtjeva, ali i povećanja smeća kod komšije da bi se vlastiti smrad zamaskirao.“

  Да ли си размислио да исто раде и Бошњаци данас у циљу представљања РС као геноцидне творевине?

  “Spomenici su socrealističkom manijom potencirali stradanje i sadističkim prikazivanjem nasilja.“

  Да ли си размислио зашто се данас то исто ради на свим Са-телевизијама?

  “Takvim spomenicima se nije slavila pobjeda života nad smrđu već se smrt predstavljala kao završna tačka ciklusa osvete živim.“

  Зар заиста мислиш да данашњи Срби тако не посматрају оргијање сарајевских медија гледе овога.

  “Tito to nije želio ponoviti sa Jasenovcem, ali tamo nije znao ni šta da radi.“

  Тито није желио отићи у Јасеновац јер би тиме покопао темеље своје унутрашње политике којој је основни циљ била симетрија у обиму и монструозности злочина комунистичких противника. у рату.

 38. „Урадите нешто да бошњачка омладина схвати суштину тог рата.“

  Vrlo rado, uloga srpskog naroda u NOB je nešto što je nemoguće sakriti. Zato i jest tužno kada danas neki borce koji su učestvovali u osnivanju sisačkog odreda, borce koji su 13. jula u Crnoj Gori, Koču Popovića nazivaju zločincima, a istovremeno veličaju četnički pokret koji je zajedno sa ustašama čuvao Knin, potpisivao odanost NDH i Draži slali izvještaje o pokoljima muslimana u Podrinju.

  Jest bilo muslimana u ustašama, sam si ovdje tvrdio da je bilo muslimana i u četnicima – pa zašto je onda, pobogu, tako teško priznati da je bilo i muslimana u partizanima? Koje su to ideologijske naočale? Bilo je i Srba u ustašama. Svi oni koji su bili u ustašama i četnicima i pripadali jedinicama koje su vršile etnička čišćenja ubijajući i žene i djecu za mene su gamad pa da su mi i braća rođena i tome ću uvijek učiti svoju djecu i svima u lice tako govoriti.
  Jovo se borio protiv tih, Engleska ga je prihvatila za saveznika i Kralj je pozvao Srbe da se pridruže pokretu kojem je i on pripadao od početka to niti jedan revizionista ne može promijeniti

  Kako god koji zločin pravdali drugim zločinima – Suština tog rata je da iako ćemo naći svjedočanstva i o partizanskim zločinima, – partizanski pokret je jedina vojna formacija tog rata koja nije činila etničko čišćenje.
  To niko ne može osporiti.
  I jadno je i smiješno da taj kapital, pokreta u kojem su većinu činili Srbi koji su bili izloženi i najvećem stradanju, danas tako mali broj ljudi u Srbiji i RS brani od apologeta nacističkih i italijanskih sluga.

  „Да ли си размислио да исто раде и Бошњаци данас у циљу представљања РС као геноцидне творевине?“

  O tome stalno govorim, ali ne zaboravi da je upravo u Sarajevu obesmišljena teza od 200 000 žrtava proteklog rata u BiH. Političari se toga i danas prihvate kada beru glasove, ali činjenice su neporecive i njih može saznati svako ko iole želi saznati istinu. Naravno da će mediji uvijek potencirati te teme, ali tezu o genocidnosti RS potpiruju prije svega oni koji i danas veličaju zločince odgovorne za Tomašicu, Rogaticu, Srebrenicu…
  Zašto je kao i u slučaju Jasenovca, teško priznati da je Tomašica zločin. Ovaj portal dva mjeseca nakon početka eskumacija u Tomašici nije rekao ni riječ o svjedočanstvu zločina koji se dogodio na dvadeset minuta vožnje od redakcije. Zar neko misli da se na taj način brani RS od stigme genocidnosti?
  Zar zločince iz Tomašice treba braniti i sakrivati zato što je neko prije šezdeset godina ubijao u Jasenovcu ili zato što su sarajevski Srbi ubijani u Kazanima? Minus i minus u ovom slučaju nikada ne mogu postati plus- nikome to neće donijeti dobro.

 39. češnjak, 14.12.2013. 10:57:27

  “Jest bilo muslimana u ustašama, sam si ovdje tvrdio da je bilo muslimana i u četnicima – pa zašto je onda, pobogu, tako teško priznati da je bilo i muslimana u partizanima?“

  Ја признајем сва три наведена случаја. Али је чињеница да муслимани чинили главнину усташких снага у БиХ, да су извршили најстрашније злочине над комшијама Србима у име свог тобожњег хрватства и да су сви злочини које су четници учинили према муслиманима резултат освете. Није ту било никаквог плана етничког чишћења, идеолошке платформе и сл. Само гола освета.

  Било је и свијетлих примјера као онај када су мостарски бегови написали писмо Паавелићу, али о томе муслиманска дјеца данас не уче јер би се збунила. Како то да Хрвати кољу Србе, а каља се наше бошњачко име.

  Само истина може да спаси ствар.

 40. „Било је и свијетлих примјера као онај када су мостарски бегови написали писмо Паавелићу,“

  Banjalučki, bijeljinski, sarajevski, mostarski, ne samo begovi već i mnogi drugi muslimani potpisani svojim imenom ustali su protiv zločina nad Srbima.
  O tome se u udžbenicima u federaciji uči i nije problem, ako ti treba kao i draženu da pružim dokaze. Udžbenik za deveti razred iz Historije piše na pola stranice o tome.

  To jednostavno nije tačno. Muslimani su bili većina u domobranstvu, ustaše iz Hrvatske kada dolaze u BiH su se, kako u rezolucijama muslimana pie često kitili fesovima, pročitaj banjalučku rezoluciju.

  „Није ту било никаквог плана етничког чишћења, идеолошке платформе и сл. Само гола освета.“

  Ovo i sam znaš da je laž pa nema svrhe komentarisati

 41. češnjak, 14.12.2013. 10:57:27

  “Suština tog rata je da iako ćemo naći svjedočanstva i o partizanskim zločinima, – partizanski pokret je jedina vojna formacija tog rata koja nije činila etničko čišćenje.“

  Злочини партизана према другима су били идеолошки, а идеологија се звала комунистички интернационализам. То што та идологија није била националистичка, па се не може везати за термин етничко, не значи да те злочине требамо правдати и злочинце попут Капичића проглашавати херојима.

  По теби, само ратни злочинац који је дјело учинио из националистичких побуда, заслужује осуду. Ратни злочинац-комуниста који је злочин учинио из интернационалистичких побуда може бити и херој.

  Некако ти логика није добра.

 42. češnjak, 14.12.2013. 11:54:57

  “Muslimani su bili većina u domobranstvu“

  Иначе су чика-домобрани били фини људи. Једино их је мало јебавало што су били главна оружана формација НДХ.

  Ја сам у предходним коментарима говорио о тим симетријама. Дошли смо до тога кад се неко правда да каже, па ја сам био само домобран. Регуларна војска Краљевине Југославије ЈВуО се разапиње на крст, а војска НДХ се представља као некаква стидљива сеоска стража.

  ““Није ту било никаквог плана етничког чишћења, идеолошке платформе и сл. Само гола освета.“
  Ovo i sam znaš da je laž pa nema svrhe komentarisati“

  Говоримо о моменту освете. Прије усташких злочина и четничке освете није било ни једног документа о плану за етничко чишћење муслимана. Послије је било свашта.

 43. „Иначе су чика-домобрани били фини људи.“

  Govorim o tome da su ljudi tamo išli po mobilizacijskom pozivu, a u ustaše su išli dobrovoljci.
  Znaš li da ni Handžar divizija nikada nije popunjena, jer su muslimanski predstavnici u ustašama ubijedili njemce da muslimani samo čekaju da idu na Staljingrad. Čitavo vrijeme postojanja ta divizija je popunjavana prisilnom mobilizacijom kao što su ljudi u Srbiji bili prinuđeni služiti Nedićevu žandarmeriju – ni o tome niko ne uči srpsku djecu u RS već se plasira laž o tome da su muslimani bili koljači koji su natjerali četnike da ubijaju muslimane.

  Uglavnom, priznaješ da se kitiš slikom čovjeka čije formacije su činile pokolje muslimanskih žena i djece – nevežno je čim to sebi opravdavaš. Draža dobija izvještaje u kojim se nabrajaju uspjesi u ubijanju hiljada muslimana i spominje da je broj četničkih žrtava osam vojnika koji su sami sebe propucali.
  To su stvarno heroji o kojima vrijedi učiti.

 44. češnjak, 14.12.2013. 12:31:11

  “Govorim o tome da su ljudi tamo išli po mobilizacijskom pozivu, a u ustaše su išli dobrovoljci.“

  Не спорим да је тако, а и даље стоји чињеница да су муслимани били већина у усташким формацијама у БиХ. Прва усташка пуковнија (касније названа Црна легија) је основана у Сарајеву, а први командант је био Бећир Ломић. Послије његове погибије команду преузима Францетић. Та јединица је остала по злу упамћена Источној Босни гдје чине страшне злочине.

  Послије тих злочина услиједило је оно што се у народу каже освета, а правно би се могло назвати реторзија.

  “Znaš li da ni Handžar divizija nikada nije popunjena, jer su muslimanski predstavnici u ustašama ubijedili njemce da muslimani samo čekaju da idu na Staljingrad. Čitavo vrijeme postojanja ta divizija je popunjavana prisilnom mobilizacijom“

  Па зајебали се ти представници.
  Кад су видјели колико добровољаца има кад је требало клати српску сиротињу, отрчали су се похвалити Нијемцима како имају велик одзив. Када им је Швабо рекао да више нема клања, пљачке и силовања по комшилуку, него да се мора иће мечки пред пећину, подусрали се. Чуди ме да ниси рекао како је та Ханџар дивизија прва дигла побуну против Хитлера неђе у Француској.

 45. Isto smece,domobrani,ustase a i Mudjosi koji su ili se prikljucili uglavnom ustasama ili domobranima ili su presli masovno na stranu “zvjezdasa“poslije sloma Italije.
  I sad da nam takvi sole pamet mlateci o grad(Z)anskoj prirodi ustaso-fundamentalisticke ideologije.

  Sto se dosljednosti tice,divim se jedino ovima;

  http://www.nezavisne.com/novosti/drustvo/Muslimani-a-cetnici-Borili-se-s-Drazom-za-kralja-nikad-s-Titom-206747.html

 46. https://fbcdn-sphotos-e-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash3/p206x206/11474_560067207378510_1914498980_n.jpg

  Cast Osmanu…

  A sto se tice Jove,zabole me za metuzalemom ali je indikativna cinjenica da nikad nije sudjeno za zlocine koji su pocinili ovi monstrumi.
  To je samo dokaz koji milje se vuce po vladajucim strukturama u Srbiji.Stoga nije cudo daljnje stradanje Srba u cjelini do im vladaju oni(sto jednom Seselj rece) koji i dan danas idu na Cabu u “kucu cvijeca“.
  Tek kad se to zlo koje je 50 godina ispiralo mozgove Srbima totalno ukloni mozemo govoriti o nekim pozitivnim tokovima.

  Ko ima nerava nek procita ovo i sve je jasno;

  http://www.aleksinac.net/blog/srpska-istorija-u-udzbeniku-za-sesti-razred-osnovne-skole.html

 47. „Не спорим да је тако, а и даље стоји чињеница да су муслимани били већина у усташким формацијама у БиХ“

  Eh, Stojala bi tvoja tvrdnja da imaš dokaze za nju,
  čuj, većina u ustaškim formacijama, članovi Dražine vojske, a još su u partizaniju utrpali Avdu Humu, Skendera Kulenovića, Džemu Bijedića…Pa koliko je tih muslimana bilo u BiH? 150%
  A onda su 43. otišli u partizane i usput se klonirali u tek osnovanoj handžar diviziji.
  A vjerovatno su u Kninu 44. ustaški muslimani i četnički muslimani predvođeni Mujom Đujićem branili nacističku guzicu.
  Ja opet tvrdim, a ti ne smiješ jer bi tada svog avatara vidio u blatu u koje se sam uvaljao: Jebe mi se i za Bećira i za Juru i za Momčila, svaki pripadnik vojnih formacija koje su činile etničko čišćenje za mene se ne može ničim oprati i smatram ga zločincem koji nije pripadnik mog naroda već ljudskog nesoja koji se udružio kada je došlo vrijeme da se naplate krvave ruke.

  „Кад су видјели колико добровољаца има кад је требало клати српску сиротињу, отрчали су се похвалити Нијемцима како имају велик одзив. Када им је Швабо рекао да више нема клања, пљачке и силовања по комшилуку, него да се мора иће мечки пред пећину, подусрали се.“

  Opet lupetaš. Ne želiš pročitati proglase bosanskih muslimana iz svih većih gradova koji prozivaju ustašku vlast zbog zločina nad Srbima (Zamisli da je samo jednom samo jedan Srbin u ovom ratu u Prijedoru napisao javno pismo protiv ubijanja svojih komšija dok je gledao kako ih naslagane u krvave kamione voze u jame). Mada su muslimanski kvislinzi obećali drugačije, odaziv u handžarlije je od samog početka išao loše i vršena je prisilna mobilizacija.
  I opet, handžar divizija se zajedno sa četničkim vojvodom Kerovićem borila protiv partizana, obilazili su četnike na njihovim proslavama.
  I opet, ti ljubeći sliku Draže Mihajlovića meni koji ovdje odajem počast mrtvom partizanu na nos nabijaš ustaše koji su sa četnicima šetali Spolitom i zajedno branili Knin, prozivaš me za djelovanje nacističke handžar divizije koja je sarađivala sa četnicima koji su prethodno potpisali odanost Anti Paveliću i NDH.
  O čemu mi pričamo?

 48. “ prozivaju ustašku vlast zbog zločina nad Srbima“

  Kako?
  Ovako;

  http://www.youtube.com/watch?v=LPuYlwv0XQI

  Jbg.Slabo mi to kontamo na Arapskom…

  “ meni koji ovdje odajem počast mrtvom partizanu“

  Odajete vi pocast ovakvim zlocincima, samo zato sto je ucestvovao u pokusaju unistenja srpskog identiteta i uopste fizickog postajanja.

  Cetnici su potpisivali kojekakve sporazume ali iz jednog jedinog razloga;da zastiti koliko toliko srpski narod koji je bio ugrozen i ne zaboravi da je Cetnicki pokret bio taj koji je prvi pokrenuo ustanak osmog Maja 1941 i prema tome bio sustinski antifasisticki.

  Nazalost,mnogi Srbi,neuka sirotinja koja nije bila zaludjena suludom komunistickom ideologijom a pristupila je partizanskom pokretu jer je bila privucena slobodarskim duhom borbe protiv nacista a taj slobodarski duh nije bio prisutan niti 5% kod drugih “komsijkih naroda“ sve do 1943,kada je vec bilo ocito ko ce odnijeti pobjedu na svjetskom nivou.

  Ta neuka partizanija,nazalost nije uvidjela opasnost niti je znala sta radi a kamoli da nasluti da ce Brozova posljeratna politika biti u tolikoj mjeri antisrpska.

  Ovi metuzalemi,zaludjeni ideologijom koji su izvrsili brojne zlocine u Brozovo ime,ne zasluzuju ni da im se ime zna.

 49. “ prozivaju ustašku vlast zbog zločina nad Srbima“

  Kako?
  Ovako;

  http://www.youtube.com/watch?v=LPuYlwv0XQI

  Jbg.Slabo mi to kontamo na Arapskom…

  “ meni koji ovdje odajem počast mrtvom partizanu“

  Odajete vi pocast ovakvim zlocincima, samo zato sto je ucestvovao u pokusaju unistenja srpskog identiteta i uopste fizickog postajanja.

  Cetnici su potpisivali kojekakve sporazume ali iz jednog jedinog razloga;da zastiti koliko toliko srpski narod koji je bio ugrozen i ne zaboravi da je Cetnicki pokret bio taj koji je prvi pokrenuo ustanak osmog Maja 1941 i prema tome bio sustinski antifasisticki.

  Nazalost,mnogi Srbi,neuka sirotinja koja nije bila zaludjena suludom komunistickom ideologijom a pristupila je partizanskom pokretu jer je bila privucena slobodarskim duhom borbe protiv nacista a taj slobodarski duh nije bio prisutan niti 5% kod drugih “komsijkih naroda“ sve do 1943,kada je vec bilo ocito ko ce odnijeti pobjedu na svjetskom nivou.

  Ta neuka partizanija,nazalost nije uvidjela opasnost niti je znala sta radi a kamoli da nasluti da ce Brozova posljeratna politika biti u tolikoj mjeri antisrpska.

  Ovi metuzalemi,zaludjeni ideologijom koji su izvrsili brojne zlocine u Brozovo ime,ne zasluzuju ni da im se ime zna.

 50. „Kako?
  Jbg.Slabo mi to kontamo na Arapskom…“

  Ovako:

  Rezolucija banjalučkih muslimana

  Još od početka osnivanja NDH gledamo mi muslimani s najvećom zabrinutošću kako ustaše i drugi odgovorni i neodgovorni faktori čine najgrublje greške i zločine. Najelementarnija prava čovjeka gažena su bez ikakvih skrupula. Sigurnost života i imetka, sloboda vjere i savjesti, prestali su da važe za veliki dio naroda ovih krajeva. Ubijanje svećenika i drugih prvaka bez suda i presude, strijeljanje i mrcvarenje u gomilama, često posve nevinih ljudi, žena pa i djece, gonjenje u masama od kuće i iz postelja čitavih porodica s rokom od jedan do dva časa za spremanje, te njihovo deportiranje u nepoznate krajeve, prisvajanje i pljačkanje njihove imovine, rušenje bogomolja često njihovim vlastitim rukama, silenje na prelazak u rimokatoličku vjeru – sve su to činjenice koje su zaprepastile svakog čestitog čovjeka i koje su na nas muslimane ovih krajeva djelovale najneugodnije. Mi nismo nikada očekivali, a kamo li želili ovakve metode rada i upravljanja u našim krajevima. U našoj burnoj prošlosti mi se nismo ni pod najtežim prilikama služili ovakvim sredstvima. Mi smatramo da se ovakva nasilja ne bi smjela vršiti ni nad najgorim neprijateljima. Jer, ovo što se kod nas radi, sumnjamo da bi mu mogli naći primjera u povijesti bilo koga naroda.
  Rezultati ovakve politike (ako se uopšte ovi postupci mogu nazvati tim imenom) upravo su grozni, što bi mogao očekivati svaki pametan čovjek. Vjerska snošljivost, koja je bila na visini u Bosni i Hercegovini i pored vjerske podvojenosti, strahovito se srozala. Uvrede i izazivanja uzimala su često takvog maha i prema nama muslimanima, da nas sile na ozbiljno razmišljanje. Jedan dio katoličkih svećenika smatra da je došao njegov čas i on ga bez skrupula iskorištava. Propaganda za pokrštavanjem je uzela takvog maha da potsjeća na špansku inkviziciju. Pod njenim pritiskom i uz toleriranje javnih organa izvršena su pokatoličavanja hrišćana u masama. I tako su oni kojima se do tada poricala svaka građanska vrijednost i nacionalna srodnost, postali građanski punopravni samo zato što su formalno primili katoličku vjeru. Ravnopravnost islama, često isticana u napisima i izjavama, dovodi se u pitanje u životu i praksi. Često se čuju i pogrdne pjesme od strane ustaša-katolika, koje vrijeđaju osjećaj muslimana i proriče im se ista sudbina kao i hrišćana.
  Jedan dio ustaške vojske, i to ne samo divljih nego i redovnih, vršio je teške ispade i napade ne samo prema hrišćanima nego i prema muslimanima, pa je izazvao i u našim redovima zaprepašćenje. Slučaj s groznim ubistvom hodže Edhema ef. Hodžića ovdje u Banjaluci, usred bolničke avlije i u po dana, strašan je primjer razuzdanosti od strane ustaše Josipa Babića. I što je najžalosnije, ne zna se ni danas da li je zločinac uopće uhapšen, a kamo li kažnjen egzemplarno, kako je to tražilo i traži svo banjalučko i ostalo muslimansko stanovništvo.
  Mi imamo dosta primjera gdje su ustaše pod fesovima na glavi pristupala klanju i ubijanju hrišćana. To je bilo u Bosanskom Novom gdje je četiri kamiona ustaša doslo iz preka pod fesovima i izvršili klanje hrišćana u masama. Isto se desilo i u Bosanskoj Kostajnici, gdje je na isti način i za jedan dan poklano osamstožezdesetdva hrišćana. I u Kulen Vakufu su to radili i tu se naročito istakao Miroslav Matijević, ustaša iz Vrtoče. Tu je poklano oko devetstopedeset hrišćana, što je dalo povoda za osvetu četnika od 6. septembra 1941. godine, kada je Kulen Vakuf zapaljen i glavom je platilo 1365 muslimana (ljudi, žena i djece). Mi znamo gdje su neke ustaše katolici udarali na hrišćane sa povcima: „Udri Mujo, drži Huso, ne daj tamo Meho…!“ i slično.

  Izazvavsi ovako težak sukob između nas muslimana i hrišćana, pozvani smo kao vojnici da taj ustanak ugušimo i da tako ubijamo Srbe i oni nas, pa da se tako međusobno satiremo i istrebljujemo ne znajući kada će to prestati ni kakvim će posljedicama uroditi – tako je ta borba, koju mi nismo izazvali, uzela toliko maha, da su mnoga naša sela popaljena i opljačkana, a njihovi stanovnici: ljudi, žene i djeca lutaju goli i bosi, gladni i žedni tražeći pomoći i zaštitu od pozvanih i nepozvanih, bježeći u naše gradove, koji su ih prepuni i gdje im se pomoć teško može ukazati. Zaštita našeg svijeta selima je posve nedovoljna, osobito u onim krajevima koju su pali pod italijansku okupaciju. Tamo italijanska vojska mirno posmatra kako gore muslimanska sela, kao što je to bilo ovih dana po selima ključkog, petrovačkog i sanskog kotara. I što je najgore vinovnici ovih nereda se povlače u pozadinu paradirajući u uniformama, zabavljeni dobrim dijelom oko pljačke srpske i jevrejske imovine. To najbolje vidimo ovdje u Banjaluci, gdje je s imovinom iseljenih i izbjeglih Srba i Jevreja napravljen izvor pljačke i bogatstva pojedinaca, njihovih obitelji i prijatelja. Odbijamo s prezirom podmetanje da se mi želimo dočepati tuđe imovine.

  U potpisu 75 banjalučkih muslimana, imama, bivših gradonačelnika, ljekara, trgovaca.
  I tako u još petnaest gradova u BiH

  Ljudi koji su ovo potpisali su 92 bili protjerani i zlostavljani u svojoj Banja Luci

  Jahač,
  daj ti meni sada barem jedan primjer, tekst barem jednog čovjeka koji je u Banja Luci, Prijedoru, Rogatici…
  ustao protiv ubijanja, protjerivanja i terorisanja u ime Velike Srbije.

  Daj da vidim taj identitet na koji se pozivaš.

 51. češnjak, 14.12.2013. 17:53:24 [97592]

  Pih;
  Ta vasa “zabrinutost“ je imala samo jos vise “udri Haso“,“drz ga Mujo“rezultata…

  Da ste se digli onako kako treba a ne ovako,…za pare…
  http://www.youtube.com/watch?v=_xT1aHlCXF8
  ,mozda bi mogao nesto i reci.

  Ta “zabrinutost“rezultira pokoljem preko 1 000 000 Srba u drugom svjetskom ratu a u toku ovog rata stradanjem oko 100000 Srba,progonom 400000 iz Hrvatske,300000 iz Sarajstana i ostatka federacije i jos 300000 sa Kosova.

  Da je se u Prijedoru desilo ono o cemu vi meljete ne bi Kozarac danas imao 11 ili 12 dzamija(prestao sam brojati od trece).

  Ta tvoja teorija zavjere tzv..“velike Srbije“,kao takva nije nikada ni postojala.Postojala je samo casna odbrana nasih ognjista a pojedincanih zlocina i licnih osveta je sigurno bilo i tesko ih je bilo zaustaviti obzirom na nepravdu i zlocine pocinjene nad Srbima.

  Imamo primjer Srdjana Aleksica kojeg vi toliko zloupotrebljavate u svrhu propagande iako je momak postupio ljudski,kao i svaki drugi Srbin koji ne moze da gleda nekakvu nepravdu.
  Prijedor i jos mnoga mjesta je bio prepun naoruzanja koje je stiglo iz Hrvatske i teror Muslimana iz Kozarca je zapoceo slicno 41,prvo osnivanjem punktova uniformisanih i naoruzanih paraformacija u toku 92 a zatim i ubistvom trojice mladica na “slobodnim Hambarinama“,da bi kulminirao sukobom i borbama u gradu kada ste pokusali da “oslobodite grad“.Od koga vi to “oslobadjate“ Prijedor???

  Evo ovaj komentator sa nikom prijedor bi sigurno mogao jos bolje objasniti ta desavanja u toku 92.

  Aj’ ti sada nama pokazi vaseg Srdjana Aleksica,nekog ko je dao svoj zivot da zastiti nekog Srbina….

 52. češnjak,
  кажеш да ти је стриц био у партизанима, ајде накратко ћемо замислити да је тако било,али немој мислити да си нас преварио! Поставићу ти неколико питања.
  1. Ако су остали народи учествовали у антифашистичкој борби зашто је српски народ поднио највеће жртве?
  2. Гдје је муслимански Јасеновац или Јадовно (мале логоре нећемо ни спомињати)ако сте се борили против хрватско-муслиманских усташа?
  3. Да ли је за тебе Пакт Хитлер-Стаљин чињеница или је то плод, како ви федералци волите рећи, српске митоманије?
  4. Како су се понашали комунисти за вријеме априлског рата у Краљевини Југославији, односно да ли су они поштовали директиве коминтерне везано за пакт Хитлер-Стаљин?
  5.Да ли сматраш усташки покрет муслиманским с обзиром на вашу бројност у истом и значајне функције које сте имали у усташком покрету?
  http://www.youtube.com/watch?v=M57l_5Xnjc4

 53. elep81, 14.12.2013. 19:03:16 [97595]

  Dok ovaj prekontava po svojoj civar’ci sta bi smulj’o Srbima,osvrnucu se kratko na ovo;“зашто је српски народ поднио највеће жртве?

  Pa vjerovatno nijesu mnogo bili “zabrinuti“ jer inace da su se vise “brinuli“,nasa stradanja bi bila jos veca.

  A za ovo za am’dzu ti mozda nije ni slagao.
  Nije da oni nijesu imali izbora kao Srbi koji su trazili glavi mjesta.Imali su oni izbora itekako;
  Am’dza u partizaniji,daj’dza i daj’dzici u ustasama,rodjo u domobranima,jaran u handzaru i tako to…

  Prije ili kasnije znace se cija ce biti zadnja a onda je la(H)ko prebac’ti familiju.

 54. Чешњак,

  очито је да се тешко можемо сложити о овој теми. Оно што ти упорно покуашаваш је одржавање симетрије усташа-четник, НДХ-Велика Србија, итд.

  Усташки покрет је имао јасну идеологију истребљења Срба са територије данашње Хрватске и БиХ. Ако пажљиво прочиташ писмо ових бањалучких муслимана и сам ћеш закључити да су четнички злочини вршени из освете и да ту није било никакве идеологије.

  Тешко се можемо сложити да су злочинци само они који су злочине извршили зног етничких разлога, а да се злочини комуниста правдају тиме што нису извршени у име неке нације.

  Муслиманима у последња два рата сигурно није било лако, али остаје чињеница да су се у оба рата, великом већином окренули Хрватима, а против Срба. Да би се то избјегло у будућности, муслиманска интелектуална елита треба јасно изаћи пред свој народ и поштено разјаснити улогу муслимана у усташком покрету. Буди сигуран да ће Срби то знати цијенити.

  Овакво копрцање и јефтини покушаји изједначавања узрока и посљедица злочина у Другом свјетском рату и у наставку тог рата деведесетих година, само могу погоршати сируацију.

 55. Чешњак,

  да нешто напишем о новом времену, гледајући критично прошло вријеме и разлоге завађања наших народа три пута у прошлом вијеку.

  Мислим да би она културна и напредна већина у вашем народу требала да се окрене против фундаменталистичке струје у исламској заједници и политичара који вас гурају у пропаст због немогућег циља, муслиманске БиХ и Балкана.

  Могло је проћи рушење Југославије од стране Ватикана и ислама у интересу Нато пакта док је јалови Јелцин био власт.

  Данас се Русија повратила, Путин је најјачи,кад не буде њега биће Медведев или неки други али исти, Русија и Кина дрмају свијетом,на искуству понашања Америке кад су били слаби никад више неће дозволити да их неко уцјењује, значи може само бити нуклеарни рат али пад Русије више никад.

  Шта то овдје значи практично?

  Нема нестанка Српске,овдје улажу паре, имају војне стратешке интересе, зар да дозволе поново рат?

  Ако сте паметни живјећемо једни поред других,поштујте нас да вас поштујемо, муслимани су кроз историју имали само једног искреног пријатеља то су Срби.

  Три пута су вас други за свој интерес окретали против нас,сва три пута смо ми игинули док су други профитирали.

  Увијек су то зло по вас прихватали они најгори међу вама, као што сад хоће да културне и напредне муслимане врате уназад,хоће да вам жене опет стрпају у фереџе.

  Сад сте већина у свом народу, они сваки дан у овој биједи расту, ускоро ће вас поклопити, ако хоћете живот као муслимани који живе у Београду или Истри, да живите као муслимани прије рата у Сарајеву, Мостару, Тузли или Зеници онда дјелујте, у супротном вам не гине шеријет.

  Видите ли несретници док на нас пљујете (не кажем теби лично) да фундаменталисти остварују једини могући циљ, он није укидање Српске,то је немогуће због горе наведеног, него вјерска ретроградна хомогенизација муслимана у Федерацији.
  Зар због тога није Аљо лежао на робији?

  Каква њихова демокрартија, најбољи вам је примјер тих безкарактера шеријетско вјенчање Токића старог комунисте.

  Узели су вам паре, населили град папцима(рођен сам у својој кући на Бентбаши),свака шуша има виле и дипломе, могу владати само затуцаним и индоктринисаним народом.

  Замислите до чега ће вас довести ови вјерски фанатици и лопови из СДА, јебаће вас са вехабијама начисто, удаваћете ћерке за дебеле ћевапџије у кратким пантолоницама са звончићима као четврте жене, не дај Боже никоме.

  Запамти добро, Алија је жив, његови настављају, он би пристао на територију у којој сте сад већина да је знао да ће добити Сарајево.

  Значи његов и њихов сан је исламска република,није битно колика је, јебе се њима за Србе и Хрвате, ако нас протјерају добро јесте, ако не, циљ им је исламска држава ида бивше муслиманске невјернике направе вјерницима.

  Имам женску дјецу, што желим њима то желим свим дамама на овом свијету, тако ми Бог помогао, значи недајте се док сте јачи.

  Једно је вјера,друго је враћати се уназад 100 година и уводити ортодоксна исламска правила у Европи, то је њихов циљ таман кад би читава БиХ била само ваша, вама се исто пише, нема напредне и културне Босне са њима ни нама ни вама.

 56. elep,

  1. Ако су остали народи учествовали у антифашистичкој борби зашто је српски народ поднио највеће жртве?

  Zato što su Srbi bili najveći stradalnici i ponijeli su najveći teret NOB-a. Naravno, ne razdvajajući, ali prvenstveno Srbi iz BiH.

  2. Гдје је муслимански Јасеновац или Јадовно (мале логоре нећемо ни спомињати)ако сте се борили против хрватско-муслиманских усташа?

  U Jasenovcu je ubijen i veliki broj partizana komunista koji su bili muslimani. Neki od potpisnika banjalučke deklaracije su takođe ubijeni u Jasenovcu. Tešanjsko partizansko groblje je puno muslimanskih imena, a Tešanj je nakon rata prihvatio preko 300 djece čiji su roditelji ubijeni u rogatici. Jedan od njih je kasnije postao moj tetak. Rogatica je bila njegovo Jadovno – mjesto gdje su u etničkom čišćenju nevine ljude ubijali fašisti koji su sarađivali sa NDH.

  3. Да ли је за тебе Пакт Хитлер-Стаљин чињеница или је то плод, како ви федералци волите рећи, српске митоманије?

  Taj pakt je činjenica kao što je činjenica i Sutjeska i Knin 44. i četnički potpisi odanosti Anti Paveliću.

  4. Како су се понашали комунисти за вријеме априлског рата у Краљевини Југославији, односно да ли су они поштовали директиве коминтерне везано за пакт Хитлер-Стаљин?

  Pitaj Jovu, on je jedan od pokretača 13. julskog ustanka kao i veliki broj pripadnika 12. slavonske, koje ovdje neki nazivaju zločincima, koji su na ustanak krenuli bez staljinove direktive.

  5.Да ли сматраш усташки покрет муслиманским с обзиром на вашу бројност у истом и значајне функције које сте имали у усташком покрету?

  Ustaški pokret je fašistički, a muslimani u ustaškom pokretu su fašisti. Fašizam nije ni katolički ni muslimanski kao što ni četništvo nije pravoslavno.
  U ustaškom pokretu, čak i na generalskim funkcijama je bilo i Srba. Četnici su sarađivali sa ustašama. Da li je time ustaštvo bilo pravoslavno?

 57. 3+4 = 1 000 000 srpskih zrtava izazvane od strane Srba…

  1 000 000 ubijenih Srba = sacica ubijenih nesrpskih komunista u Jasenovcu

  A ako uvedemo nepoznati integralni racun,drugi milion(sto ubijenih,sto raseljenih)Srba u toku etnickog sukoba devedesetih na podrucju bivse SFRJ se izjednacuje sa u vrh glave sto hiljada sveukupno raseljenih i smrtno stradalih zrtava Muslimana u bivsoj srBH.(od ovih smrtno stradalih je velika vecina poginula u sastavu vojnih jedinica i naoruzanih formacija).

  Ali otprilike se slaze sa Njemackom okupatorskom matematikom pocetkom II svjetskog,koja glasi sto za jednog…

  A Cetnici koji su podigli ustanak protiv njemackog agresora se izjednacise sa regularnom Ustaskom vojskom u to vrijeme regularne NDH,koja ne samo da je bila ideoloski i organizaciono potpuno formirana,nego je ta ideologija bila u punom smislu te rijeci potpuno svjesno sprovodjen planiran projekat ili inzinjering sa svim organizacionim aspektima od ideoloske,religiozne,etnostrukturne,naucno-istorijske(u smislu prekrajanja i revizije),politicke,ustavotvorne pa i biroktatsko-drzavotvorne dimenzije.

  Jevandjelje po cesnjaku.

  Ajd,da saberem i ja…

 58. Simo,
  obrazac miješanja baba i žaba je upravo ono što mene čitavo vrijeme zasmijava.
  – U svjetlu saradnje sa Čovićem i Vasićevih pozdrava sa „slobodne teritorije“ ovdje se od dodik bojne forsira priča o ustaštvu muslimana. U pokušaju da se ofarba prošlost svojih sadašnjih političkih saveznika i ustašluk osnivača hdz-a podmeće se priča o tome da su većinu ustaša činili muslimani. Ako se ne može preći preko Jasenovca, onda ćemo za njega optužiti muslimane jer su oni bili većina, a oni koje je ljubio Mate Boban i tuđmanovi jastrebovi – to su bili borci protiv komunizma. Babe i žabe.
  – Kada se spomenu partizani muslimani onda se odmah poskoči – jest, ali od 43. A niko ne uzima u obzir da je Handžar divizija osnovana 43. i da nije neko mogao biti i tamo i vamo. Ko je otišao u partizane nije otišao u handžar diviziju. Istovremeno, niko od onih koji ovdje potežu handžarlije ne spominje da su od osnivanja ove divizije ostvarivali redovnu saradnju sa četnicima. Oficiri ove divizije su boravili na četničkim proslavama kao gosti. I sada četnikoljupci ovdje muslimanski narod prozivaju zbog saradnika četnika. Ko je ovdje baba, a ko žaba?
  – Kada priča o Mrkonjić gradu, Dodik se poziva da je zasjedanje održano u gradu sa srpskom većinom, a zanemaruje i Fočanske propise i Bihačku republiku i zasjedanje u Jajcu – kada je tvoj Draža boravio u gradovima u kojima mu stanovništvo nije bilo naklonjeno? Ne, za Mrkonjić grad važi, ali žaba vam je kada se spomenu drugi gradovi gdje su bili centri slobodne teritorije i gdje su partizani imali podršku većinskog stanovništva.
  Niko od vas ovdje nije negirao saradnju četnika i ustaša ni moju tvrdnju da su zajedno šetali Splitom, zajedno se vozili u bitku na Neretvi i zajednički držali Knin boreći se protiv partizana. Četničke vojvode su potpisujući odanost Paveliću branili srpski narod, a muslimani koji su pisali protiv proganjanja Srba su ustaše.
  Dajte ba, saberite se i pokušajte biti iskreni barem prema mrtvim.
  Nisu to žabe.

 59. češnjak, 16.12.2013. 14:44:40

  Cini se da ili nijesi bas naklon Geografiji i Istoriji kao predmetima ili namjerno izostavljas bitne cinjenice.

  Biha(č)ka republika je nastala kad su partizani usli u Bihac kao poznato “ustasko gnijezdo“…procitaj “Delije na Bihacu“ od Copica pa ce ti biti jasnije.Osim toga Bihac se nalazi u srcu teritorije nastanjene (s jedne strane Pljesevice i sa druge strane Grabez visoravni) sa kojim stanovnistvom?…tik,tak…imas 10 minuta za odgovor.

  Jajce se nalazi u srcu teoritorije nastanjene(sa jedne strane Janjske visoravni,sjeverno Manjacke visoravni i sjeveroistocno potezom Ugar i Vlasicka visoravan) sa..?…tik,tak…imas 10 minuta i za ovo…

  Foca se nalazi okruzena..tik,tak…
  Imas pola sata da izgugliras pa javi.

  Zacudjuje me cinjenica da zasjedanje bilo kakvih avnoja ,donosenje “propisa“ i slicnih stvari koje si ucio u “Brozovim stazama srpske disolucije“nije odrzano,recimo u “slobodnim“;Grudama,Sirokom brijegu ili ako hoces vec u Tuzli,Zenici,Travniku,Kaknju i sta ti ja znam…

  Brozov cilj i jeste bio da se makar nakratko oslobodi teritorija koju su drzale(znamo cije milicije i snage),te da se time NOB-u prisije nekakva etiketa “zajednicke borbe,nasih naroda,narodnosti“manjina,siptara,ovih onih…

  Stoga Srbija danas nosi laznu etiketu “saradnika okupatora“,dok se “zlatne tradicije NOB“,vjesto pakuju u granice teritorija BH,Hrvatske itd…jer nije red…stvarno nije red da samo Srbi imaju privilegiju antifa’ borbe u NOB-u.B-) (samo vas zezaju cinjenice).

  I jos jedna za kraj….

  Nije ovdje na kraju krajeva ni samim Srbima bilo do nekog tumaranja po “sumama i gorama“ bez velike muke i nevolje.
  I Cetnici i Partizani su imali veliki odaziv,skoro iskljucivo iz egzistencijalnih razloga jer su bili kao ovce izlozeni beskrupuloznom planu totalnog istrebljenja.
  Bolje umrijeti sa puskom u ruci nego cekati ono sta nam se neizbjezno spremalo.

 60. Moram priznati da me zabavlja ovo četovanje. Čim se osjeti zamor materijala odmah se javljaju pisma podrške: Izdrži Simo, još malo, a četaljska trojka Simo, Elep, Jahač, sve jače buči da osokole jedni druge,
  ali za svo vrijeme niti jedan da kaže da lažem, da demantuje da su:

  1. Četnici zajedno sa ustašama špartali Splitom.
  2. Da su četnici i ustaše zajednički branili Knin od partizana.
  3. Da su četnički vojvode u BiH listom potpisali odanost Anti Paveliću u vrijeme dok logor Jasenovac radi punom parom.
  4. Da su oficiri handžar divizije bili rado viđeni gosti na četničkim proslavama.

  Kada ne mogu ništa sa činjenicama, ostaje najlakše mene, zato što se zaključilo da sam musliman prozivati zbog ustaških zločina – koje su jelte činili muslimani. Što je još i produktivno jer, gle čuda, među tim rojalistima cvjeta tisuću cvjetova ljubavi prema Dodiku i njegovim koalicijskim partnerima iz adezea sa „slobodne teritorije“. Finta bi bila pozivati se na Jasenovac, ali zaključiti da su većina ustaša ustvari bili muslimani.
  Što me podsjeti na ono pismo italijanskog generala koji izvještava da ustaše u NDH ne podržava ni 80% stanovništva, a i od toga samo 10% je spremno da oružjem podržava Antu Pavelića. Dakle, slobodno zaključimo, u ustašama i nije bilo Hrvata – sve tih 10% su taman balije – vječna smetnja konačnom uspostavljanju mirne koegzistencije na etnički očišćenim prostorima.

 61. @jahač,
  ćitao sam ja i odrastao na Branku Ćopiću i na tome se dobro oblikovao moj moral. Čitao sam ja i Delije i spominjanje ustaša sa muslimanskim imenima koje on spominje. Čitao sam ja i njegov Barut i rastrzanost srpskog naroda među nepomirljivim ideologijama. Branko nije bježao da govori o stvarima koje je vidio kao što je u svom oproštajnom pismu Ziji dobro vidio crne jahače koji su ponovo nadirali na sve ono za šta se on borio.
  Ako se pri nacionalnom izjašnjavanju ja trebam svrstati kao Srbin, Bošnjak ili bilo ko drugi, a pri tome se odreći Branka, Skendera Kulenovića, Ivana Gorana Kovačića, Veselina Masleše ili Zije Dizdarevića – ne hvala.

  Tom narodu ja pripadam i zato odajem počast Jovi Kapičiću.

 62. „Једно је вјера,друго је враћати се уназад 100 година и уводити ортодоксна исламска правила у Европи, то је њихов циљ таман кад би читава БиХ била само ваша, вама се исто пише, нема напредне и културне Босне са њима ни нама ни вама.“

  Ribar, podržavam tvoje pozivanje na evropske vrijednosti i potpuno se slažem da se vjera i ortodoksna pravila trebaju potisnuti iz društva ako želimo naprednu i evropsku BiH.
  Mada mi je neobično, kako onda te balije u BiH u većem broju žele da uđu u EU nego pripadnici vjere u Isusa Hrista koji su u toj Evropi većinska religija.

  Ali, dobro, slažem se. Ja ću se boriti protiv šerijeta i uplitanja islamske religije u državne poslove jer vjerujem da ćeš se i ti boriti protiv obilježavanja krsnih slava u državnim institucijama poput MUP-a i Penzionog zavoda.

 63. Чешњак,

  можеш ти себе хвалити колико хоћеш, али уствари ти мени ниси одговорио ни на једно питање које сам постављао:

  1. Да ли је убијање ратних заробљеника злочин?
  2. Шта је могао бити мотив муслиманима да подигну устанак против окупатора?
  3. Колико је муслимана учестовало и погинуло на Неретви и Сутјесци?
  4. Зашто партизани никад нису покушали ослободити Јасеновац
  5. Зашто Тито никад није посјетио Јасеновац?

  А ја ћу теби одговорити на твоја питања.

  1. Četnici zajedno sa ustašama špartali Splitom.

  Четници су у Сплиту имали своју испоставу док је Сплит био дио Италије. Послије капитулације Италије усташе су заузеле Сплит и више никад четничка нога није прошетала ривом. Елем, јесу четници и усташе шетали ривом, али не заједно и не у исто вријеме.

  2. Da su četnici i ustaše zajednički branili Knin od partizana.

  Није тачно. Ово је обична комунистичка измишљотина. Ђујић је мудрим војевањем и маневрисањем, па и политиком, спасио народ Книнске крајине. Можеш о њему мислити шта хоћеш, али тамо гдје је он имао јединице одатле Срби нису ишли у Јасеновац.

  3. Da su četnički vojvode u BiH listom potpisali odanost Anti Paveliću u vrijeme dok logor Jasenovac radi punom parom.

  Још једна измишљотина која је кренула од лажи да су четници убили Младена Стојановића, а прича је кренула због Дреновића. Наиме, усташе (углавном муслимани) су у једној офанзиви успјеле да око 14.000 Срба са Мањаче и долине Пливе и Сане, спроведу до Омарске у намјери да их депотују у Јасеновац. Дреновић је у командоској акцији упао у Приједор и заробио главног њемачког команданта тог региона и тражио за његову главу да се пусте заробљеници. Тада је направљен споразум у којем су се Нијемци и усташе обавезали да неће вршити операције на Мањачи, а да Дреновић неће нападати Бањалуку и Приједор. То је била мудра одлука која је сачувала животе. Партизанима није одговарала таква ситуација и из Црне Горе и Санџака је послата јединица под командом Рифата Бурџевића са задатком да, преобучени у четнике, нападну њемачки гарнизон како би изазвали реакију Нијемаца на народ Мањаче. Дреновић је сазнао за њих, направио им засједу, ликвидирао их, а због тога је тај крај све до скоро био стигматизован.
  То су ти споразуми о којима ти причаш. Ђујићу и Дреновићу је био задатак да заштите свој народ и тамо гдје се њихова слушала Срби су се спасили, а тамо гдје је партизанија успјела (Козара на примјер), Срби су, благо је рећи, најебали.

  4. Da su oficiri handžar divizije bili rado viđeni gosti na četničkim proslavama.

  Каква црна дивизија. Разуларена банда стрпана у војну формацију коју су формирали Нијемци, не зато што су очекивали да ће им нешто помоћи на фронту, него да их спријече да се иживљавају над Србима, како би се смањило огорчење народа које је рађало побуну.

  А сад ти мени одговори.

 64. Simo, odgovorio sam, ti znaš, ali nema veze:

  1. Да ли је убијање ратних заробљеника злочин?

  Ubijanje ratnih zarobljenika jest zločin.
  Dao sam ti Jovin citat:„Kakav bih to bio čovjek ako bih se dičio 13. julom, Neretvom i Sutjeskom, a odricao se Golog otoka i svega onoga što u našoj revoluciji nije bilo dobro?! Nikakav! Sve sam to – ja!“ Ni za vrijeme dok je u vlasti bio mahniti Vuk, Jovo se nije sakrivao – spreman je bio odgovarati na sve optužbe, a jedino što su mu smjeli je napasti ga sa leđa.
  Vojnici sa puškom u ruci čine i zločine. Jovo nije superheroj ni bezgrešno biće, ali je za razliku od Mladića, Karadžića i Draže koji se odrekao svog komandanta do zadnjeg daha braniti svoju čast i odgovarati na svaku optužbu.

  2. Шта је могао бити мотив муслиманима да подигну устанак против окупатора?

  Oni koji su otišli u partizane imali su razloge veće od svog života, oni koji nisu smatrali su svoj život vrednijim od drugih, koje god bili nacionalnosti. Ja odajem priznanje onim koji su otišli u rat da se bore protiv hordi koje su činile etnička čišćenja. Huso Hodžić, narodni heroj iz Tešnja je poginuo na Kozari braneći srpski narod od ustaškog terora. Bilo je muslimana u ustašama, bilo ih je i u četnicima – ali ja odajem poštovanje samo onima koji su kao Huso borili se protiv koljača – koje god nacionalnosti bili.

  3. Колико је муслимана учестовало и погинуло на Неретви и Сутјесци?

  Ne znam. Svi koji su bili tamo (kao partizani) su ljudi vrijedni poštovanja i hvala im. Ako nije bio ni jedan musliman, ja danas vojsku Branka, Skendera, Zije, Ivana, Veselina… smatram najčasnijim izborom čestitih ljudi i poštujem njihovu žrtvu.

  4. Зашто партизани никад нису покушали ослободити Јасеновац?

  Jesu, ali većinu rata su bili u defanzivi jer su se borili protiv fašista i njihovih sluga kao na Neretvi.

  5. Зашто Тито никад није посјетио Јасеновац?

  I to sam ti odgovorio. Tito je nakon rata postao vlastodržac koji je kalkulisao, ali opet ponavljam da je po meni žrtva Jasenovca obilježena na najbolji način. Sjećam se da sam 85-86 sa razredom išao na ekskurziju u Jasenovac, ako i ostaješ pri suludoj tvrdnji da su te zločine uglavnom činili muslimani, ja ću živjeti za dan da svoju porodicu odvedeš da odaju poštu žrtvama Tomašice. Ako se ti i Jahač usaglasite oko broja žrtava Jasenovca ja ću reći da je Tito pogriješio.

 65. A što se tiče tvojih tvrdnji da četnici i ustaše nisu zajedno boravili u Splitu potraži podatke o konačnom oslobođenju Splita kada partizani strijeljaju zarobljene četnike i ustaše.

  Četnici i Ustaše su zajedno branili Knin 44 i to zna svako ko zna sabrati 3 i 4. Ako i jest komunistička laž, nije nacistička. Pročitaj opet izvještaje Vasilija Marovića Draži o Šujićevom djelovanju i njemačkog oficira pukovnika Pfaffenrota zaduženog za saradnju sa Đujićem.

  Naravno, četnički zločini su osveta, a saradnja sa ustašama i handžarlijama je spasavanje srpskog naroda.

  Razumijem. 😉

 66. češnjak, 17.12.2013. 11:36:25

  “Ni za vrijeme dok je u vlasti bio mahniti Vuk, Jovo se nije sakrivao“

  Што би се Јово скривао? Па није организација коју је Вук основао (СПО) вршила атнтате на Јову, него је организација коју је основао Јово (Удба) убијала Вука.

  Што се тиче твоје квалификације о махнитом Вуку нека ти је на част. Вук је проглашаван издајником у Београду највише зато што је јавно устао и бунио се због убијања недужних муслимана у БиХ, али сада, послије ове твоје реченице и ја вјерујем да је био махнит када је то радио.

  “Huso Hodžić, narodni heroj iz Tešnja je poginuo na Kozari braneći srpski narod od ustaškog terora.“

  Част Хуси Хоџићу што је бранио народ Козаре, али још већа част Дреновићу што није дозволио да и Рифат Бурџевић погине бранећи на Мањачи српски народ од усташког терора.

 67. „него је организација коју је основао Јово (Удба) убијала Вука.“

  – Pa jebemupatka, što to Vuk nije procesuirao?

  „али сада, послије ове твоје реченице и ја вјерујем да је био махнит када је то радио.“

  – Ma nek si ti sebi našao opravdanje.

 68. И ђе оде она сва твоја прича? Човјек се заузимао за заштиту муслимана, био нападан, рањаван, али ђаба. Мржњу не могу да сакрију.

  Превише је Вук истине рекао. Ту лежи проблем. Због тога оволика мржња.

  И ти мене питаш зашто Вук није процесуирао Јову. Па не може ни оне који су њега покушали убити. Видиш да су сви навалили да убицу пусте на слободу.

  Али није таква ситуација само у Србији. Свједоци смо да је због једног удбаша Хрватска два дана прије уласка у ЕУ мијењала законе. И данас ризикује санкције.

  И сад се ти поново прави духовит.

 69. Погледај ти мало боље, кад сам ти маму спомињао, ако нису и то обрисали, ја сам само јуче ко и сваки радни човјек био због пословних обавеза одсутан са Фронтала!
  Ево само на овој теми, фали мојих 5 коментара. Али нема везе, важно је да се они забављају гледајући како тебе растура овај Чешњак, јбт докле смо догурали, да ти један припадник новостворене нације држи предавања из историје!?:-o

 70. češnjak, 17.12.2013. 12:51:53

  Хахаха…Чешњак, немој да се тако понашаш према њему, као лицу са менталним инвалидитетом, то није хумано, а није ни људски, пробај са неким блажим питањима, ево видиш колико се радује кад је коначно израчунао 3+4?B-)B-)B-)
  Шта би било да је једначина била 6+5, а нема довољно прстију на рукама!?B-)B-)B-)

 71. Pa Simo ovo je smiješno, ti Ramštajna nazivaš nacistom, a najveći si ovdje promotor nacista.

  Krenimo redom:

  1. „То су ти споразуми о којима ти причаш. Ђујићу и Дреновићу је био задатак да заштите свој народ и тамо гдје се њихова слушала Срби су се спасили, а тамо гдје је партизанија успјела (Козара на примјер), Срби су, благо је рећи, најебали.“

  – Govoriš o Drenoviću, čovjeku koji je jeo sa njemačkog kazana, naoružavan od ustaša, poginuo od engleske bombe boreći se rame uz rame sa njemačkim oficirom. Čovječe, ti govoriš o Drenoviću koji je slao svoje izaslanstvo kod patrijarha hrvatske pravoslavne crkve u Zagreb. Shvataš li šta govoriš, po tebi nisu ustaše bili krvoločni već se Srbi nisu znali prilagoditi pa su ustaše morale ubijati jer Srbi nisu slušali Drenovića?
  Jezivo, to ne bi napisao ni Joe Šimunić.

  2. „Каква црна дивизија. Разуларена банда стрпана у војну формацију коју су формирали Нијемци, не зато што су очекивали да ће им нешто помоћи на фронту, него да их спријече да се иживљавају над Србима, како би се смањило огорчење народа које је рађало побуну.“

  – Znači, handžar diviziju su osnovali Njemci da bi spriječili muslimanske zločine nad Srbima? Ti ovdje tvrdiš da handžar divizija nije činila zločine nad Srbima!!! U želji da opereš četničku saradnju sa ustašama i handžar divizijom ti ovdje tvrdiš da su osnivanjem te divizije ustvari Njemci spasili Srbe. Izvini, ali ni Ramštajn koji se ovdje otvoreno samoproglašava Hitlerovim poklonikom ovakvu glupost nije napisao.
  Ponovimo – Simo P. Oroz kaže da je handžar divizija bila jedinica koja nije činila zločine nad Srbima.

  Samo da potcrtamo, ja, Češnjak, ovdje tvrdim da je handžar divizija zločinačka jedinica sastavljena najvećim brojem od muslimana i koja je činila stravične zločine pod nacističkom organizacijom i da su njeni pripadnici i svi koji su sarađivali sa ovom jedinicom zločinci, a Simo P. Oroz tvrdi da se osnivanjem handžar divizije „sprečavalo iživljavanje nad Srbima“.

  3. „Кад су видјели колико добровољаца има кад је требало клати српску сиротињу, отрчали су се похвалити Нијемцима како имају велик одзив. Када им је Швабо рекао да више нема клања, пљачке и силовања по комшилуку, него да се мора иће мечки пред пећину, подусрали се“

  – Samo da definišemo – Njemci su rekli da se ne smije klati, pljačkati i silovati!?
  Ne pitajte mene da li je to istina, to je 14.12.2013. u 13:13 sati napisao čovjek koji sebe naziva rojalistom i anglofilom, a ljude vrijeđa tako što ih naziva nacistima.

  4. „Политику су водили моћнији. Руси су били довољно моћни да натјерају Енглезе да се одрекну Драже. Искрацавање савезника на далматинској обали није добило подршку Стаљина јер је он исправно процијенио да партизани нису били способна војна снага за ту врсту операције.“

  – Opet Simo P. Oroz, 11.12.2013. u 18:12. „Rusi su natjerali Engleze“ – one Engleze koji su svojim bombama ubili vojvodu Drenovića i njegove nacističke saborce. Drenovića kojega se čak i Draža odriče u depešama vladi u Londonu kada je upozoren na njegovu saradnju sa nacistima. Tog istog Draže će se na kraju odreći i kralj kada ga engleske vojne misije ,kojima je pripadao i Čerčilov sin, suoče sa stvarnim ponašanjem četnika na terenu. Sumnjam da su Rusi govorili malom šta će pričati tati Čerčilu.

  Uglavnom, mentalna kakofonija u koju upada svako ko pokuša četnički pokret predstaviti kao antifašistički. Pokret koji je počeo kao odan kralju, a završio na repu nacističke kolone u povlačenju. Pokret koji se nazivao jugoslovenskim, a već od 42. sebi postavio za cilj stvaranje velike Srbije sa etnički istrebljenim područjima. Tako proklamovani europejac odjednom počne hvaliti četničke komandante čija voska je jela sa njemačkog kazana, negirati da su handžarlije činili zločine, pa čak i njemačku vojsku proglašavati spasilačkom.

  Ma nije to ni toliko čudno, ali kad čovjek koji je sve to napisao nekoga proglasi nacistom – e onda je smiješno.

 72. češnjak, 18.12.2013. 12:02:55

  “Govoriš o Drenoviću, čovjeku koji je jeo sa njemačkog kazana, naoružavan od ustaša, poginuo od engleske bombe boreći se rame uz rame sa njemačkim oficirom.“

  Теби изгледа ништа не значи податак да је Дреновић спасио 14.000 Срба из Омарске. Никада комунисти неће опростити Дреновићу тај подвиг.

  “Shvataš li šta govoriš, po tebi nisu ustaše bili krvoločni već se Srbi nisu znali prilagoditi pa su ustaše morale ubijati jer Srbi nisu slušali Drenovića?“

  Ајде ти удахни мало зрака па поново напиши шта си хтио рећи. По извјештајима из Загреба Нијемци су се згражавали над монструозношћу усташких злочина над Србима и процијенили су да ти злочини повећавају проценат Срба који дижу устанак. Твоја теорија да се народ дигао на устанак зато што мрзи фашизам или било коју другу идеологију је безвезна. Народ се диже на устанак када му досади терор. Народ над којим се не врши терор не диже устанке. Над коме се у НДХ вршио терор напиши ти. Ја не знам.

  “ „Rusi su natjerali Engleze“ – one Engleze koji su svojim bombama ubili vojvodu Drenovića i njegove nacističke saborce.“

  Дреновића прогласити нацистом само зато што је спријечио усташе да спале Мањачу. Ако је и од тебе превише је.

  “Tako proklamovani europejac odjednom počne hvaliti četničke komandante čija voska je jela sa njemačkog kazana“

  Не бих даље о овим глупостима. Врховна четничка команда није сједила у Белину него у Лондону. Дража је био министар у Влади која је имала сједиште у Лондону. Дража је послије рата одликован од главне силе антифашистичке коалиције. Оћеш још?

  “negirati da su handžarlije činili zločine, pa čak i njemačku vojsku proglašavati spasilačkom.“

  По теби је негација да су ханџарлије чиниле злочине то што сам рекао да се ради о разузданој банди. Поредећи злочине које су према Србима у БиХ учиниле усташе и Нијемци могло би се слободно рећи да је Нијемцима у БиХ лично командовала Мајка Тереза.