Комисија након 19 година: Извјештај о посљедицама агресије НАТО у новембру

Предсједник Комисије за утврђивање посљедица НАТО бомбардовања на здравље становништва Дарко Лакетић изјавио је да је завршена прва фаза шестомјесечног рада и најавио да ће налази бити презентовани Скупштини Србије у новембру.

понедељак, 29 октобра, 2018 / 10:34

Он је нагласио да је у Пчињском округу, гдје је вршено истраживање, уочено да много дјеце има леукемију и друге малигне болести.

Према његовим ријечима, од 40 радника који су имали директни контакт са контаминираним тереном на асанацији и монтирању жичане ограде на терену Пљачковица код Врања, који је гађан пројектилима са осиромашеним уранијом, њих 10 преминуло од малигних болести.

„Готово сви остали имају различите кожне промене у виду пликова или црвенила. Појединима се јавља тежи облик – живе ране које не зарастају“, рекао је Лакетић за „Вечерње новости“ и додао да се тренутно ради статистичка анализа свих података.

Он је нагласио да је план Комисије да посјети Панчево, Крагујевац и Нови Сад и указао да је научно доказано да на здравље становништва не утичу само осиромашени уранијум и његов радиолошки и хемијски ефекат, већ и сви токсини који ослобођени током бомбардовања, попут пиралена, хлора, деривата бензена.

„Ови токсини узрокују малигне болести које се јављају након пет до 10 година, док се тумори могу јавити после 10 до 20 година од испуштања отровних супстанци услед бомбардовања“, појаснио је Лакетић.

Он наглашава да је све што Комисија ради у интересу српског народа и да је важно да научно-медицинско истраживање докаже да ли је неопходно да се уради превенција одређених болести.

„У том смислу, паралелно са испитивањем здравља, радимо и испитивање животне средине“, појаснио је Лакетић.

Он је упозорио да се у наредном периоду, имајући у виду досадашња истраживања, може очекивати раст броја обољелих од малигнитета.

Говорећи о раду италијанске комисије, која је основана с циљем да утврди да ли су италијански војници који су били у саставу Кфора на Космету преминули од посљедица осиромашеног уранијума, Лакетић је оцијенио да је комисија радила часно и истинито.

„Стотинак италијанских војника из састава Кфора преминуло је од последица радијације, што је био случај и са војницима других држава, али ниједна земља осим Италије није основала комисију да то испита“, указао је Лакетић.Оставите одговор