Комић: За отворени код, зависи од Дебијан конференције

Влада Републике Српске размотриће све могућности увођења и примјене софтвера отвореног кода за своје потребе у зависности од резултата Дебиан конференције о информационим технологијама, која се одржава у Бањој Луци – најавио је министар науке и технологије РС Јасмин Комић. Комић, који је данас примио представнике компанија "Гугл" и "Хјулит Пакард", који учествују на овогодишњој […]

четвртак, 28 јула, 2011 / 18:22

Влада Републике Српске размотриће све могућности увођења и примјене софтвера отвореног кода за своје потребе у зависности од резултата Дебиан конференције о информационим технологијама, која се одржава у Бањој Луци – најавио је министар науке и технологије РС Јасмин Комић.

Комић, који је данас примио представнике компанија "Гугл" и "Хјулит Пакард", који учествују на овогодишњој Дебиан конференцији у Бањој Луци, рекао је да ће се увођење софтвера отвореног кода у институције РС размотрити у свјетлу не само финансијских, него и стручних анализа.

"Опен сорс систем има своје предности финансијске природе, а са друге стране он подразумијева одређена знања која треба разрадити и примијенити да би се он могао користити", рекао је Комић.

Он је додао да овогодишња Дебиан конференција, на којој учествује 500 стручњака из цијелог свијета, представља велики успјех за Бању Луку и Српску и да се све активности одвијају по плану.

"Конференција ће дати значајан допринос развоју софтвера и овај простор је препознат као погодан за развој информационих технологија", рекао је Комић.

Представник компаније "Хјулит Пакард" Бидејл Гарби рекао је да ова компанија већ дуго година учествује у развоју софтевера отвореног кода, у оквиру којег и финансијски подржава Дебиан конференцију.

Према његовим ријечима, у току конференције развија се неколико мањих пројеката, међу којима се истиче пројекат "Кутија слободе", који ће до окончања скупа направити значајан корак напријед у развоју Дебиан оперативног система.