Комерсант: Почиње градња Јужног тока кроз Македонију

ЕУ није дозволила реализацију Јужног тока, али неки дијелови ће ипак бити изграђани – "Стројтрансгас" почиње градњу дијела гасовода на релацији Клечовце – Неготино у Македонији! Како пише "Комерсант", та пројектована цијев раније је била дио "Турског тока", а планирано је да македонски гасовод споји гасну инфраструктуру земље са Грчком. Вриједност гасовода процјењује се на […]

четвртак, март 12, 2015 / 15:16

ЕУ није дозволила реализацију Јужног тока, али неки дијелови ће ипак бити изграђани – "Стројтрансгас" почиње градњу дијела гасовода на релацији Клечовце – Неготино у Македонији!

Како пише "Комерсант", та пројектована цијев раније је била дио "Турског тока", а планирано је да македонски гасовод споји гасну инфраструктуру земље са Грчком.

Вриједност гасовода процјењује се на 75 милиона долара, од чега ће Македонија платити само 15 милиона.

Највећи дио биће компензација на рачун отплате дуга СССР-а некадашњој Југославији.

Према информацијама руског листа, радови у Македонији почеће крајем ове недјеље.

Први дио у дужини од 61 километра поћи ће до Штипа. Након тога, цијев ће бити продужена до термоелектране у мјесту Неготино, а послије ће бити изграђено још 60 километара гасовода који ће бити спојен са грчком мрежом.

Предсједник Мађарске Виктор Орбан раније је предложио изградњу "Турског тока" кроз Грчку, Македонију, Србију и Мађарску до аустријског Баумгартена.

Предсједник Русије Владимир Путин током преговора у Турској, у децембру прошле године, изјавио је да Русија у садашњим условима не може да настави реализацију "Јужног тока".

У Србији је била планирана изградња магистралног дијела гасовода у дужини од 422 километара.

"Ако Европа не жели реализацију пројекта, нећемо га ни реализовати", изјавио је тада Путин.0 КОМЕНТАРА

Оставите одговор