Комерсант: ЕУ одлучује да ли да блокира Јужни ток

Словенија, Мађарска и Бугарска заједно ће у четвртак 12. децембра на састанку министара енергетике ЕУ са европским комесаром за енергетику Гинтером Етингером бранити пројекат Јужни ток од оптужби да су уговори о изградњи тог гасовода које имају поједине чланице ЕУ у супротсности са законима ЕУ и од могуће блокаде гасовода на територији Уније, пише руски […]

среда, 11 децембра, 2013 / 18:12

Словенија, Мађарска и Бугарска заједно ће у четвртак 12. децембра на састанку министара енергетике ЕУ са европским комесаром за енергетику Гинтером Етингером бранити пројекат Јужни ток од оптужби да су уговори о изградњи тог гасовода које имају поједине чланице ЕУ у супротсности са законима ЕУ и од могуће блокаде гасовода на територији Уније, пише руски лист Комерсант.

Премијерка Совеније Аленка Братушек, која се састала са руским премијером у уторак, изјавила је у интервјуу Комерсанту да се судбина Јужног тока рјешава у четвртак, али није изнијела детаље како би проблем са Јужним током могао да се ријеши унутар ЕУ.

„У четвртак је у Бриселу састанак са европским комесаром Гинетером Етингером коме ће присуствовати представници свих држава које су потписале међувладине споразуме са Русијом о гасоводу. На састанку ће се разматрати сви проблеми који су се појавили” рекла је Братушек.

Евопска комисија за енергетику је прошле недеље саопштила да међудржавни споразуми које је потписало шест држава чланица ЕУ (Словенија, Бугарска, Мађарска, Аустрија, Хрватска и Грчка) као и онај који је потписала Србија нису у складу са европским законодавством и запретила да би могла да блокира рад гасовода када буде изграђен, пише Комерсант.Оставите одговор