Комерсант: Америка није дала Куби да прими Сноудена

Одбјегли службеник Централне обавјештајне агенције /ЦИА/ Едвард Сноуден остао је у Москви крајем јуна и није отишао на Кубу, јер му то нису дозволиле кубанске власти усљед притиска САД, објавио је данас руски лист "Комерсант". Позивајући се на добро обавијештене изворе, лист наводи да су кубанске власти обавијестиле Москву да авиону компаније "Аерофлот", у коме […]

понедељак, 26 августа, 2013 / 11:24

Одбјегли службеник Централне обавјештајне агенције /ЦИА/ Едвард Сноуден остао је у Москви крајем јуна и није отишао на Кубу, јер му то нису дозволиле кубанске власти усљед притиска САД, објавио је данас руски лист "Комерсант".

Позивајући се на добро обавијештене изворе, лист наводи да су кубанске власти обавијестиле Москву да авиону компаније "Аерофлот", у коме је био Сноуден, неће бити дозвољено да слети у Хавани, јер су САД упозориле Кубу и неке друге земље да то не чине.

САД терете Сноудена, између осталог, за шпијунажу након што је прослиједио новинарима повјерљива документа о програму праћења америчке Националне агенције за безбједност /НСА/.

Сноуден је 23. јуна допутовао из Хонг Конга у Русију и требало је да продужи за Хавану, али није. Он је затражио привремени азил од Русије 16. јула.

Сноудену је одобрен азил почетком августа, иако је Вашингтон у више наврата тражио да га Москва испоручи САД.Оставите одговор