Коме треба ЕУ која гуши слободу говора и захтјева политичка тумачења историје?

Данас, када истина о томе да у Сребреници 11.07.1995. године нико није убио преко 8.000 људи, већ форензички подаци самог Хашког квазисуда говоре да је ријеч о мање од 2.000 страдалих, ЕУ жели да уведе вербални деликт.

четвртак, 11 јула, 2019 / 21:51

У таквој ЕУ српски народ нема шта да тражи и ово што су изјавили њени званичници, оно је што би требало упутити супротној страни. Поготово око запаљиве реторике и историјског ревизионизма. Срећом, још увијек имамо механизме уз помоћ којих нико и никад неће усвојити закон, према којем је истраживање догађаја, односно злочина стријељања ратних заробљеника након ослобађања Сребренице, бити криминализовано.

У Сребреници се није десио никакав геноцид, или било шта што би се тако могло окарактерисати, па домаћи произвођачи лажних вијести и њихови западноевропски помагачи, желе да се законски осигурају да истина неће изаћи на видјело. Но, толико је то данас већ јасно, да немамо проблем да пренесемо и њихове ставове, као упозорење да се за њихове услове за чланство у "обећаној земљи" ЕУ, више не да ни једна надлежност Српске у наметнутној Државној заједници БиХ.

Запаљива реторика Хана и Могеринијеве

Висока представница ЕУ за спољну политику и безбједност Федерика Могерини и европски комесар за проширење Јоханес Хан, саопштили су данас, поводом 24. комеморације у Поточарима да та трагедија и даље прогони човјечанство и упозорили да се мора окончати пракса некажњавања и негирања злочина.

"Наша срца и мисли су са жртвама и свима онима чији су животи погођени овим трагичним догадјајима. Наша је заједничка дужност да се увјек сјећамо Сребренице, једног од најмрачнијих тренутака човјечанства у савременој европској историји", навели су Могерини и Хан у заједничком саопштењу.

Додајући да уз сјећање мора постојати и "одговорност да се учврсти мир и обезбиједи стабилна будућност за све људе који живе у БиХ и ширем региону", Могерини и Хан су нагласили да се мора престати с порицањем злочина и превладати наслијеђе прошлости.

"Нема мјеста запаљивој реторици, порицању, ревизионизму ни величању ратних злочинаца. Покушаји прекрајања историје у БиХ или ма гдје друго су неприхватљиви", навели су Могерини и Хан.

Европски званичници навели су још да ће "ЕУ наставити да подржава БиХ у успостављању друштва у којем провладавају плурализам, правда и људско достојанство" додајући да приоритет свих политичких лидера у БиХ треба да буде рад на подстицању дијалога и поштовања.