Коме није јасно шта финансира ЕУ у умјетности, донијела га Рода

Фронтал доноси пресловљено вијест са портала Радио-телевизије Црне Горе, која азбуку не користи у геноцидној намјери. Не замјерите због помињања јужне српске покрајине као тобожње независне државе.

среда, 3 јула, 2019 / 07:04

Први пут у историји, фонд Савјета Европе Еуримагес подржао је један филм чији су носиоци продуцентске куће из Црне Горе. Наша држава у тај је фонд примљена у јануару ове године, а црногорски филм "Рода" (The Stork) филм биће сниман у копродукцији Црне Горе, Албаније и Косова.

"Активности Министарства културе и Филмског центра Црне Горе, након свега неколико мјесеци од чланства у фонду Савјета Европе Еуримагес, дале су прве конкретне резултате. На сједници Еуримагес, одржаној у Женеви, на којој је наша држава била равноправан учесник, финансијски је подржан црногорски филм "Рода”, саопштено је из Министарства културе.

Филм "Рода” добио је изузетно високе оцјене, а одабран је међу 23 пројекта, од укупно 65 пријављених.

"Пројекту је додијељено тражених 80.000 еура од фонда Еуримагес. Редитељ филма је Иса Qосја, а носиоци пројекта су црногорске продуцентске куће АБХО филм и Артикулација филм", саопштено је из Министарства.

Иначе, редитељ Иса Qосја (Ћосја, прим Фронтал.РС) рођен је у Црној Гори, а цјелокупан филм "Рода” биће сниман на подручју Општине Гусиње. Изузев црногорских продуцентских кућа, у копродукцији ће још учествовати "Туннел Филм” (Албанија) и "Оне Драфт” (Косово).

"Подсјетимо, ријеч је о четвртом пројекту који је подржао Еуримагес, а који је изабран за суфинансирање и од стране Филмског центра Црне Горе.

Прошле године су подршку добили филмови "Син” (Инес Тановић) и "Небеса” (Срђан Драгојевић), а на мартовском засиједању ове године подржан је пројекат "Крвна освета” Марије Зидар у којем је Црна Гора, први пут, била званични копродуцент пред фондом Еуримагес", наводи се у саопштењу.

Еуримагес је фонд Савјета Европе, основан 1989. године, и намијењен је кинематографији.