Koмад напредне торте

У специјалној кутији на којој је писало СНС, у ноћи 16. марта ове године, преко Сремске Раче пренијет је комад чудотворне реликвије за коју је унапријед утврђено да има посебну политичку моћ.

петак, 18 априла, 2014 / 14:41

У специјалној кутији на којој је писало СНС, у ноћи 16. марта ове године, преко Сремске Раче пренијет је комад чудотворне реликвије за коју је унапријед утврђено да има посебну политичку моћ.

Пише: Жељко Свитлица

Изборна ноћ – то звучи свечано и сјајно, готово као новогодишња ноћ. Kao што се 31. децембра у ноћи дух наде спушта на окићене градове, те мартовске ноћи из сједишта СНС у Београду РЕГИОНОМ се размилио дух једне нове наде: наде да ћемо се сви огребати за комад Вучићевог изборног колача,

На вијест о резултату напредњака друге странке у Србији растопиле су се као мед у топлом млијеку, па је Дачић исцурио да честита свом ППВ-у, шапнувши му тада на ухо, ово што је из Вучићевих уста дошло јуче: Дачић ће у владу. Пола Дачића, или трећина, или само комадић Дачића – није важно.

Нико те вечери да запали ријеч на врху угашене опозиционе свијеће у Србији. Нико да се угледа на Вучића када је био онај први Вучић и наговијести да ће честице његове пљувачке морати брисати са микрофона Скупштине Србије у наредној политичкој сезони. Потрошене фигуре – једина вјештина коју познају је стално одржавање у медијима, у политици и токовима новца – годинама доказују да овде постоји само једна идеологија и један програм: колач или комад власти. Зато их је Вучић све усисао у себе као торнадо мање торнадо-пијавице.

Исте вечери на истом мјесу, изненада, док је Зорана Михајловић сјекла побједничку торту, с њене лијеве стране указао се Адам Шукало, предсједник Странке напредна Српска. У руци је имао спреман пластични тањир.

У саопштењу Странке напредна Српска које је сутрадан стигло нашим прекодринским редакцијама није било мјесто за сумњу: то стварно јесте предсједник Напредне Српске и стварно држи напредни колач у рукама, гледа у објектив и смије се.

Једн шкљоц и торта је могла бити сачувана у сигурном целофану не би ли се напредном методом уз примјесу фотографисања са Вучићем и другим Вучићима претворила у реалан комад изборнoг колача у РС

Улазак напредњачког колача преко Дрине изазвао је неподијељене аплаузе, симпатије и клицања, као када се усред свадбе погасе свјетла и засвира Марш на Дрину, а конобари на специјалним колицима догурају огромну свадбену торту. С том разликом да се свом парчету надају сви, а не само младенци.

 

 

Чак су портали из ФБиХ доносили текстове како је федерално Бугојно славило побједу једног Вучића, називајући у тексту Рат у БиХ баш тако: Рат у БиХ. У сјени порушених кућа Вучићеве породице, ваљда им је било нелогично да пусте дводеценијски евергрин: агресија.

Посластичарско врбовање

Откинувши један комад оне торте и метнувши га у кадионицу, кренуо је Шукало да кади и врбује политичким пољем Републике Српске, а богами и Федерације. Реториком коју су користили напредњачки интернет-тролови и ботови на порталима, током камапање у Србији:

„Мој пријатељ Александар Вучић учиниће све како би Босна и Херцеговина кренула напријед. Вучић жели да све оно што је везано за сукобе, рат, нетрпељивост међу народима остане иза нас. Александар Вучић и СНС су почели да мијењају слику о Србима у свијету. Сада нас посматрају као народ који је спреман да буде дио модерног свијета. Вучић и ја заједнички желимо да урадимо добре ствари за простор на коме живимо.Разговарао сам са доста људи из РС и Федерације и могу рећи да су многи у њему препознали истинског лидера који се залаже и бори за оне вриједности које се прижељкују на овим просторима„.(Слободна Босна, 2. април)

Како када неки фудбалски тим скупи нешто пара, па окупља оне фудбалере који су некада били звијезде које обећавају, а имена им већ помало блиједе. Имају интерес, а остало им је још амбиција. Некима се само игра, јер осим „тако, те политике и бављења њом“, ништа им се друго не ради.

Но, џаба поређења, јер у Напредну С. још нико није прешао. Шукало од свега за сада има само торту, а о богатом мецени за којег тврди да управља и његовим клубом, прича само шапат вјетра. Чак и за полован фудбал и половну екипу, потребно је више.

Своју лигу истовремено игра Милорад Додик. Док је напредна торта била тек једна у низи оних које се износе на свадбени марш, није хтио ни да је окуси, згражавајући се над састојцима. Све док није нарасла у највећи, бијелу, свадбену торту.

Одавде се учинило – силом прилика – да је количина шећера у њој опасна и да има таман онолико спратова да одозго гледа на многе предмете, па били они висине Радишићеве зграде у Пицином парку у коју треба да се усели Емтел.

Дан након Вучићеве побједе на изборима предсједник Републике Српске два пута је честитао напредњацима. Додуше, можда је то СРНА два пута писала и објављивала, али и предсједник и агенција вјероватно су се водили наравоученијем из оног вица, које каже: ‘двапут је двапут’.

На фотографијама са Вучићем, Додик увијек гледа у Вучића, док Шукало гледа у објектив фото-апарата, тачније у потенцијалне гласаче. Обојица погледом траже ону пажњу која им треба.

Предсједник рачуна да ову пажњу коју Шукало тражи, он већ има и гледајући у Вучића гледа у себе. Шукало тражи пажњу бирача, којима би сама слика (и торта) требала показати да Вучићеву већ има.  На крају, пред изборе, ако Додик погледом не ухвати Вучића, можда ће скренути поглед овде гдје ће се негдје сусрести са Шукаловим очима, а онда ће бајка о комаду торте бити настављена.

Као што је прстен моћи привлачио Толкинове Назгуле и Орке, слуђивао људе, вилењаке и патуљке, напредна торта зрачи истом привлачношћу па се носиоци уздају да ће након само једног залогаја уронити у лимб политичке сигурности, или бар сигурне функције и добре државне плате. Као Фродо Бегинс када стави прстен, па постане невидљиви за своје противнике, иако он њих посматра.

До коначне расподјеле, како незванично сазнајемо, из поузданих извора, комад торте чува се у специјалном напредном бункеру изнад чијих врата пише: Вучићу, благослови оног ко улази у ову странку, подари обећање да смо ми прави напредњаци ономе ко у њој остаје, а помути разум онима који излазе и одлазе у СНС РС код Хаџије.

 0 КОМЕНТАРА

  1. Članak nisam ni pročitao jer već odavno vidim da će ovaj Vučićev „mali isprdak“ omogućiti Dodiku još 4 godine mandata umjesto doživotne robije u KPZ Foča.Tako je i seljačić iz Drvara (čitaj Stevandić) zajebao opoziciju da preuzme vlast u Banja Luci na prošlim izborima.

  2. Јасна је улога Шукала у овом изборном циклусу….Адам Шукало је нови Драган Калинић изборног процеса!

  3. Извор: Фронтал.РС

    Значи,џаба толико увлачење Босића у Вучићев ректум,Шукало је преко ДНС-а одабрао Додика.И зато одмах напад не њега,иако нису парламентарна странка,иако свугдје на локалу подржавају СДС.Надам се да је Босић оставио алтернативу,пертле,да га Тадић може извући ван.

  4. Adem Supkalo je obicni blesimetar, mjera za glupost. Za sacicu evrica kojom ce biti nagradjen za Dodikovanje taj ce lagati i petljati narodu kako njega podrzava Vucic. Ma jebo ih vise i taj Vucic. Jadan je onaj koga podrzava partija koja daje Nenadu Canku srbomrzcu da predsjedava parlamentom Srbije. Pa toliko mu ni DOS nije davao svojevremeno

  5. Кад је вучић долазио на БН шукало га је дочекао , али то бн није приказао на Вучићев захтјев. А све и да има подршку, и једни и други напредњаци су смијешни, ми имамо лого/печат, сад ћемо као ми нешто. Ужас

  6. За опцију коју сматрате небитном,много сте ни се нешто наложили и запјенили.Шта рећи?

  7. Adem Supkalo je obicni blesimetar, mjera za glupost. Za sacicu evrica kojom ce biti nagradjen za Dodikovanje taj ce lagati i petljati narodu kako njega podrzava Vucic. Ma jebo ih vise i taj Vucic. Jadan je onaj koga podrzava partija koja daje Nenadu Canku srbomrzcu da predsjedava parlamentom Srbije. Pa toliko mu ni DOS nije davao svojevremeno

Коментариши