Колумниста Вашингтон поста, Харадинај, оптужује Вучића за етничко чишћење

Косовски премијер Рамуш Харадинај у ауторском тексту за „Вашингтон пост“ изнио је тврдњу да предсједник Србије Александар Вучић, уз подршку Русије, Косову нуди признање, али у замјену за дио територије Косова.

четвртак, 29 новембра, 2018 / 12:43

Србија, како тврди косовски премијер, „жели да створи етнички ‘чисту’ државу, да одузме људима држављанство и протјера их из њихових домова“.

Од „његове земље“ – Косова – се, пише даље Харадинај, тражи „да начини немогућ избор који би умањио жртве америчких војника, угрозио стабилност региона и запријетио америчким савезницима“.

„Пред сталним нападима из Србије, чији је циљ угрожавање нашег суверенитета, безбједности и просперитета, има неких који би вољели да се Косово увуче у такозвано ‘мирно’ етничко чишћење на Балкану. То је кратковид покушај да се попусти пред насилником у нади да ће насиље престати. Ми то нећемо учинити – умјесто тога ћемо се успротивити онима који покушавају да нас искористе, а истовремено ћемо радити у правцу дуготрајног и свеобухватног мира“, тврди Харадинај.

Он је, такође, написао да су Србија и њен савезник Русија одбили да признају суверенитет Косова и да су се борили да блокирају пријем Приштине у УН, као и да је, како наводи, Србија, „кршећи Бриселски споразум“ о нормализацији односа, радила ка томе да блокира пут Приштине ка чланству у ЕУ и у многим међународним организацијама.

Харадинај је поновио и да је, осјећењем покушаја Косова да уђе у Интерпол, како он сматра, помогнут организовани криминал и нанијета штета унутрашњем спровођењу закона.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *