Колинда: Дјеца и цивили у НДХ страдали су јер су били на погрешном мјесту, у погрешно вријеме

Хрватски премијер Зоран Милановић сматра да су Стјепан Радић, Јосип Броз Тито и Фрањо Туђман обиљежили хрватску историју у 20. вијеку, а предсједник Колинда Грабар Китаровић наводи да су у Независној Држави Хрватској страдала бројна дјеца и цивили “зато што су били на погрешном мјесту у погрешно вријеме”. У шуми Брезовици, код Сиска, обиљежен је […]

понедељак, 22 јуна, 2015 / 16:56

Хрватски премијер Зоран Милановић сматра да су Стјепан Радић, Јосип Броз Тито и Фрањо Туђман обиљежили хрватску историју у 20. вијеку, а предсједник Колинда Грабар Китаровић наводи да су у Независној Држави Хрватској страдала бројна дјеца и цивили “зато што су били на погрешном мјесту у погрешно вријеме”.

У шуми Брезовици, код Сиска, обиљежен је Дан антифашистичке борбе, у знак сјећања на 22. јун 1941. када је основан Први сисачки партизански одред.

Милановић је рекао да се Дан антифашистичке борбе слави као дан устанка “јер је тако одлучио први предсједник Фрањо Туђман, који је и сам био партизан и то никада није демантовао, нити се тога стидио”.

Он сматра да хрватска прича из Другог свјетског рата “представља јединствену причу и да тога нигдје у Европи није било”.

Уз оцјену да су “Хрвати увијек били на правој страни”, Милановић је нагласио да су припадници Првог одреда били углавном Хрвати, а да су се онда “повукли на Банију и здружили са Србима који су мјесецима трпјели усташки терор”.

Милановић је поручио да је Хрватска данас “држава у којој све мањине имају иста права, а не она земља из 1941″.

Пригодан говор одржала је и Колинда Грабар Китаровић и поручила да “устанак треба признати, а злочине осудити”.

“Страдала су бројна дјеца и цивили зато што су били на погрешном мјесту у погрешно вријеме. Све је то због зла нацизма и фашизма који је био почетна тачка за све несреће људи широм Европе”, рекла је она.

Она је повукла паралелу са 1991. годином и рекла да се “са поносом сјећа Фрање Туђмана, Јанка Бобетка, Ивана Горана Ковачића и свих оних који су 1941. и 1991. стали на браник домовине”.

“Потребно је учити о борби против окупације усташких и четничких злочина. За злочин нема оправдања”, рекла је Китаровићева.3 КОМЕНТАРА

  1. Ova blesača će opet pobijediti. Ko joj dade za pravo da hoda po Bosni i arlauče. Samo što se na džamiju nije popela da drži govor. Kažu da u BeHa dolazi radi naMamića. Da se driHan

  2. Vidio si na šta je spao Škoro, Milanović je prosto morao da kaže javno kako je potomak ustaše.
    U Hrvatskoj nema života bez te vode i tog zraka.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *