Колико се потрошило: Српска скупила 700 милиона пореза у четири мјесеца

Пореска управа Републике Српске је у прва четири мјесеца ове године прикупила 697,98 милиона КМ јавних прихода, те додатних 5,54 милиона КМ по основу доприноса за Фонд солидарности, саопштено је данас из Пореске управе. Наплаћени износ по основу директних пореза за прва четири мјесеца ове године од 166,42 милиона КМ већи је за осам одсто […]

среда, 4 маја, 2016 / 13:22

Пореска управа Републике Српске је у прва четири мјесеца ове године прикупила 697,98 милиона КМ јавних прихода, те додатних 5,54 милиона КМ по основу доприноса за Фонд солидарности, саопштено је данас из Пореске управе.

Наплаћени износ по основу директних пореза за прва четири мјесеца ове године од 166,42 милиона КМ већи је за осам одсто него за исти период прошле године.

Доприноси су за четири мјесеца ове године наплаћени у износу од 420,34 милиона КМ, што је у односу на наплату из истог периода прошле године мање за пет милиона КМ.

По основу осталих јавних прихода наплаћено је 111,13 милиона КМ, што је у односу на прошлогодишњих 111,71 милион КМ мање за један одсто.

Од осталих јавних прихода, забиљежена је повећана наплата накнада за приређивање игара на срећу за 11 одсто, односно укупно је наплаћено 7,14 милиона КМ.

Наплата по основу такса и накнада у посматраном периоду износила је 66,1 милион КМ и већа је за три одсто.

Мања наплата од 29,57 милиона КМ је забиљежена код заосталих обавеза по основу индиректних пореза, а наведена разлика се највећим дијелом односи на уплату Рафинерије нафте из Брода по основу унапријед плаћених рата репрограма у прошлој години.

Наплата јавних прихода у априлу ове године износила је 188,39 милиона КМ и мања је за три одсто него у истом мјесецу прошле године.

Према подацима Пореске управе, за четири мјесеца ове године на подручју Републике Српске регистровано је укупно 500 пореских обвезника – правних лица и 878 пореских обвезника – предузетника, док је истовремено одјављено укупно 29 пореских обвезника – правних лица и 174 пореска обвезника – предузетника.