Koлико кошта наш радник

БАЊА ЛУКА – Радник у Републици Српској у поређењу са земљама у окружењу, на основу трошкова рада и доприноса, јефтинији је од хрватског и словеначког, а скупљи од румунског и бугарског. Ово показују статистички подаци и анализе на основу којих су укупни трошкови рада и доприноса радника у Српској на годишњем нивоу просјечно износили 14.700 […]

среда, март 9, 2011 / 08:47

БАЊА ЛУКА – Радник у Републици Српској у поређењу са земљама у окружењу, на основу трошкова рада и доприноса, јефтинији је од хрватског и словеначког, а скупљи од румунског и бугарског.

Ово показују статистички подаци и анализе на основу којих су укупни трошкови рада и доприноса радника у Српској на годишњем нивоу просјечно износили 14.700 марака, наводи "Глас Српске".

Истраживања спровођена у земљама у окружењу и ЕУ показују да је Словенија земља у којој се на годишњем нивоу за радника издваја око 18.481 евро, док у Хрватској годишњи трошкови послодавца за једног радника износе око 13.907 евра.

Трошкови по истом основу за радника у Бугарској на годишњем нивоу износе 4.267 евра, а у Румунији 6.873 евра.

Предсједник Уније удружења послодаваца РС Ранко Милић рекао је да се, ако се заједно посматрају стопе пореза и доприноса на лична примања у РС, може видјети да је у Српској далеко повољнија ситуација у односу на окружење, али да огромна оптерећења стварају додатни порези и доприноси.

"Поједина оптерећења код нас су већа у односу на земље у окружењу. Рецимо код нас је теренски рад опорезован, дакле подложан је обрачуну и пореза и доприноса. Док се у ФБиХ теренски задатак може исплатити до висине 48 КМ дневно без пореза и доприноса, у РС се комплетан износ који се исплати за терен оптерећује порезима и доприносима", навео је Милић.

 Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *