Колико је тешка Кумова слама?

Наша галаксија звана Млијечни пут или Кумова слама, лакша је него што се досад мислило, резултат је најновијег истраживања британских научника. Група стручњака са Универзитета у Единбургу први пут је прецизно израчунала масу галаксије у којој се налази и наш Сунчев систем. Испоставило се да Млијечни пут има упола мању масу од сусједне галаксије Андромеда, […]

петак, 1 августа, 2014 / 08:19

Наша галаксија звана Млијечни пут или Кумова слама, лакша је него што се досад мислило, резултат је најновијег истраживања британских научника.

Група стручњака са Универзитета у Единбургу први пут је прецизно израчунала масу галаксије у којој се налази и наш Сунчев систем.

Испоставило се да Млијечни пут има упола мању масу од сусједне галаксије Андромеда, која има сличну спиралну структуру као и наша.

"Сумњали смо да је Андромеда масивнија од Млијечног пута, а мјерење те двије галаксије представљало је прави изазов", рекао је вођа студије др Хорхе Пенарубија, преноси АФП.

Истраживање је показало да вишак масе Андромеде отпада на тамну материју, недовољно истражену, невидљиву супстанцу која чини већи дио галаксија.

Стручњаци сматрају да Млечни пут садржи отприлике упола мање тамне материје од сусједне галаксије, премда обе имају сличне димензије.

Млечни пут и Андромеда су двије највеће галаксије у тзв. локалној групи, скупу од тридесетак гравитационо повезаних галаксија.

Деведесет одсто материје у обе галаксије је невидљиво, а досад научници нису били у стању да докажу која је већа.

Ранијим истраживањима је једино било могуће израчунати масу средишњег дијела галаксије, док је новом студијом утврђено колико је невидљиве материје садржано у њеним спољним дијеловима.

Истраживачи кажу да ће им ова студија помоћи у разумијевању структуре тих спољних области.

Студија је објављена у часопису Краљевског астрономског друштва (МНРАС).
 0 КОМЕНТАРА

  1. Зависи од ког кума се сламарица мјери. Кум Шкрбињо је најтежи, па затим кум интегрални Станковић, одмах ту је и Радишић, кумови се редају, слама се збија у џакове и носи на Маршалска, Кајманска и друга острва!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *