Колико је дубок раскол унутар СНСД?

Избор кадра у Агенцији за превенцију корупције у ПС БиХ, наговијестио је јасне пукотине унутар СНСД-монолита. Да ли је то растући тренд? Пише: Ненад Табаковић Иако многи тврде да лидер СНСД, Милорад Додик, чврсто држи страначке дизгине у својим рукама и сигурно јаше у седлу, посљедњи трзаји међу појединим парламентарцима на БХ нивоу говоре да […]

петак, 22 јула, 2011 / 13:21

Избор кадра у Агенцији за превенцију корупције у ПС БиХ, наговијестио је јасне пукотине унутар СНСД-монолита. Да ли је то растући тренд?

Пише: Ненад Табаковић

Иако многи тврде да лидер СНСД, Милорад Додик, чврсто држи страначке дизгине у својим рукама и сигурно јаше у седлу, посљедњи трзаји међу појединим парламентарцима на БХ нивоу говоре да има и оних којима узда није довољно затегнута. Прича се односи на процедуре избора руководства у Агенцији за превенцију корупције и координацију борбе против корупције БиХ.

У складу са договором лидера СНСД и СДС, од посланичких клубова двије странке у Представничком дому затражено је да подрже кандидата иза којег су стали Додик и Босић, али се то није баш допало замјенику предсједавајућег Представничког дома Милораду Живковићу.

Он је на скупштинској Комисији за избор и праћење рада Агенције за превенцију корупције и координацију борбе против корупције, заговарао принцип стручности и тражио да се код гласања придржавају бодовне листе. Ипак, превагнула је воља страначких шефова.

Стручни по преправљеној ранг-листи

Челни људи Агенције изабрани су на основу преправљене ранг листе, и то муслиман Сеад Лисак за директора, католик Драган Слипац за његовог првог замјеника, а Србин Срето Пекић за другог замјеника.

Живковић је због тога поднио оставку на мјесто предсједавајућег парламентарне комисије, а своју оставку је образложио неуважавањем његових ставова код избора руководилаца Агенције.

"Оставку сам поднио јер се код избора одговорних лица у Агенцију за превенцију корупције и координацију борбе против корупције није водило рачуна о стручности, него о страначкој припадности", рекао је Живковић.

Подобност против способности

Да је овакав избор чланова ове Агенције стварност, а не плод нагађања и маште писца ових редова, потврђује и да је Транспаренси интернешнел упозоравао да је све изведено по политичком кључу. Као и увијек, озбиљније реакције јавности на оваква дешавања – нема.

Прави разлог Живковићеве оставке био је Пекићев противкандидат са више бодова, Милан Круљ, други кандидат из реда српског народа, којег је Живковић несебично подржавао.

Круљеву судбину доживјели су и кандидати из друга два народа, који су такође имали више бодова од именованих, Рамиз Хуремагић и Бланка Бенковић. Ни они нису изабрани, јер су се лидери парламентарних странака другачије договорили. Требали су им подобнији, а не способнији.

Све ово је иритирало додатно Живковића, који је у једном тренутку био искрен па рекао да не жели извршавати страначке дирецтиве. Иако је у наступу бијеса поред свједоцима дрекнуо како га ни сам Милорад Додик не може натјерати да уради оно што није у реду, ипак је Милетова била последња. И не само то.

Због све чешћих покушаја изврдавања и опструкције међу појединим СНСД парламентарцима, Додик их је хитно позвао на састаснак у Палату Републике, који би се треба догодити ускоро.

Жене најоданије Додику

Како тврде наши извори, највјерније Додику су Душанка Мајкић И Милица Марковић, док су њихове мушке колеге склоне врдању и личним интересима.

Конкурс у Агенцији био је отворен годину дана и именовање руководства Агенције због њене важности на “европском путу”, био један од главних услова на које Европљани стално подсјећају политичаре у Дејтонској БиХ.

Наравно, владајући у свим племенима, религијама и интересним групама у БиХ, морају имати подобне људе унутар ове институције, јер је та Агенција предвиђена да завирује у џепове политичара и бизнисмена.

Уколико су жене заиста најоданије вођи, можда се на овај начин може додатно додворити Западу, па именовањима ријешити и проблем укључивања жена у политику, односно њихове позитивне дискриминације по полу.