Колико ће 700.000 КМ из ЕУ побољшати живот Рома код нас?

ЕУ финансира са 700.000 КМ (таман колико је Српска дала за филм Турнеја Горана Марковића) инклузију Рома. Језик којим се пишу ова саопштења, опет, крајње је неинклузиван у српски језик, чак и пресловљен.

недеља, 25 фебруара, 2018 / 11:34

Делегација Европске уније и Царе интернатионал ће уторак, 27. фебруара 2018. године, одржати конференцију поводом завршетка велике ромске активистичке иницијативе у склопу пројекта: "Млади Роми и Ромкиње за права и инклузију". Конференција ће окупити око 50 младих Рома и Ромкиња који ће презентирати своје иницијативе и резултате које су постигли кроз овај пројекат. Том приликом ће шеф Делегације ЕУ и специјални представник ЕУ у БиХ амбасадор Ларс-Гуннар Wигемарк додијелити симболичне ваучер/цертификате за нових 6 награђених иницијатива, које ће у наредном периоду бити имплементиране у Доњем Вакуфу, Тузли, Витезу, Прњавору, Бијељини и Травнику.

Медији се позивају да пропрате обраћање амбасадора Wигемарка овим поводом и уручивање ваучера младим ромским активистима у просторијама ЕУ Инфо центра, Скендерија 3а, с почетком у 14.00 сати. Изјаве за медије су планиране након завршетка конференције у 14:30 сати. Молимо представнике медија да на овај догађај дођу 15 минута раније.

У протекла 4 мјесеца у ову активистичку иницијативу је било укључено преко 50 младих Рома и Ромкиња из Доњег Вакуфа, Травника, Прњавора, Витеза, Фојнице, Бијељине, Тузле и Вукосавља, који су након организованих едукативних модула, дизајнирали и имплементирали преко 30 малих акција у својим ромским заједницама. Уређење ромских заједница, хуманитарне акције, мале иницијативе за уређење инфраструктуре у ромским заједницама, едукативне радионице, очување и заштита ромских културно – историјских споменика, само су неке од иницијатива које су кроз овај пројекат осмислили и реализовали, млади Роми и Ромкиње. На тај начин су показали да је кроз овакав вид активизма могуће креирати позитивне приче и бољи живот ромске популације.

У наредном периоду, у сарадњи са наведеним општинама ће бити покренуте бројне активности попут имплементације 5 малих грантова у износу од по 5.000 еура за конкретне промјене и побољшање услова живота ромске популације. Кроз пројекат је предвиђено и запошљавање 5 младих Рома и Ромкиња, који би били директно укључени као спона између ромских заједница и општина.

Пројекат "Млади Роми и Ромкиње за прва и инклузију" финансира Европска унија у износу од 350.000 еура, а имплементира ЦАРЕ Интернатионал са партнерским организацијама Боља будућност из Тузле и Отахарин из Бијељине. Основни циљеви пројекта су јачање ромског омладинског активизма и унапређења јавних политика фокусираних на ромску популацију, на локалном и државном нивоу у одабраним општинама дјеловања.