Колеров: Шта год Србија одлучи, Русија ће прихватити

Русија ће прихватити сваку одлуку коју Србија буде донијела као резултат дијалога Београда и Приштине и могла би да дефинише посебан став о Косову једино ако би је Србија позвала да буде гарант донијетог рјешења, рекао је у Београду државни савјетник Руске Федерације Модест Колеров. „Русија не може да наступа у име Србије и прихватиће […]

уторак, 26 марта, 2013 / 07:53

Русија ће прихватити сваку одлуку коју Србија буде донијела као резултат дијалога Београда и Приштине и могла би да дефинише посебан став о Косову једино ако би је Србија позвала да буде гарант донијетог рјешења, рекао је у Београду државни савјетник Руске Федерације Модест Колеров.

„Русија не може да наступа у име Србије и прихватиће сваку одлуку коју Србија буде донијела, а очекивати од Русије да наступа у име Србије није коректно”, рекао је он на предавању под називом „Спољна политика савремене Русије и Руси ван Русије” у организацији Центра за руске студије Филозофског факултета у Београду.

Он, међутим, не искључује могућност да би Русија могла да формулише свој посебан став по питању Косова уз овај који је већ јавно декларисала али, како каже, „једино у случају ако би је Србија позвала у смислу да буде гарант рјешења која буду донијета”. „Тек тада би Русија могла да дефинише некакву плус политику”, рекао је Колеров.

Поредећи питање Нагорно-Карабаха и Косова, Колеров каже да у Нагорно-Карабаху Русија чува неутралну политику и једини захтјев који Русија има то је да се тамо не обнови рат, а да је његово мишљење да би „из руске перспективе најбоља била кантонизација или нека врста подјеле Косова”.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *