Којић: Против Данета Лукајића се води монтиран процес

Директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Милорад Којић изјавио је да се у Хрватској води монтиран процес против Данета Лукајића, док при том Хрватска у потпуности занемарује све злочине које су хрватски држављани починили 1992. у Посавини и 1995. године над Србима у западнокрајишким општинама.

уторак, 2 октобра, 2018 / 21:48

"Против Лукајића се у Хрватској води монтиран процес гдје на основу некаквих наводних доказа покушавају да му напишу оптужницу и стално му продужавају притвор", рекао је Којић Срни.

Он је истакао да се пред правосуђем Хрватске не процесуирају предмети ратних злочина који долазе из БиХ јер је ријеч о хрватским држављанима.

Којић је подсјетио да су хрватске власти 2015. године забраниле приступ архивама институцијама и другим органима који се баве питањима ратних злочина како би на тај начин заштитиле злочинце из реда хрватског народа и прикриле злочине.

"У Хрватској нема процеса који се воде против Хрвата за те злочине и то најбоље говори о двоструким аршинима и потреби да Србима пресуђују у монтираним процесима, а да своје држављане у потпуности заштите од процесуирања за почињене злочине", напомиње Којић.

Он је рекао да је Република Српска путем надзорног тијела тражила да се у оквиру билатералних односа министарстава иностраних послова БиХ и Хрватске откочи процес којим је забрањен приступ архивама како би одређени предмети добили судски епилог.

"Никада није било одговора из Хрватске, нису дозволили приступ тим архивама, а што не може ни на који начин да допринесе помирењу у региону јер сви треба да се суоче са тамном страном своје прошлости и на тај начин да се крене путем помирења", истакао је Којић.

Он је додао да Хрватска директно опструише помирење не процесуирајући своје држављане за страшне злочине почињене током агресије над српским народом, истичући да у монтираним процесима Хрватска покушава да наметне колективну одговорност српског народа.

Некадашњи официр у органима безбједности Пете војне области ЈНА Дане Лукајић /67/ ухапшен је 30. јуна у Личком Петровом Селу због сумње да је починио злочин против ратних заробљеника у логору Мањача код Бањалуке у септембру 1992. године, саопштено је раније из хрватске полиције.

Лукајић, који је члан Удружења "Јадовно 1941", ухапшен је док је путовао на обиљежавање Дана сјећања на Јадовно и 77 година од страдања више од 40.000 људи у комплексу усташких логора смрти Госпић-Јадовно-Паг.

Замјеник портпарола Жупанијског суда у Загребу Ива Керо рекла је да је Лукајићу продужен притвор до 30. новембра.1 КОМЕНТАР

 1. Морам захвалити овом порталу што једини прати агонију честитог човјека и бившег часног официра ЈНА и ВРС Данета Лукајића.

  Када имате монтирани процес, што овај без сумње јесте, када имате лажиране изјаве и оптужбе свједока, када сте сами против система жељног одмазде јер за њих је Дане персонификација оних који указују да им је држава утемељена на крви и злочинима, ту шанси немате.
  Дане мора платити за „гријех“, неопростив, „гријех“ што се са колегама из удружења „Јадовно 1941“ бори против заборава на ово стратиште, потомци зликоваца из времена ендехазије такав „гријех“ не праштају.

  Српска овдје не може пуно учинити, српски кадрови у заједничким институцијама БиХ нису прстом мрднули, министар Црнадак је тек промрсио да очекују званичну ноту из Хрватске о овом хапшењу (па дочека ли?), једно срамотно игнорисање. Разумијем да се само баве Додиком, Цвијановићевом и помало Лукачем, да им је у фокусу она ријалити сапуница и фарса око Давида, али јадан је такав игнорантски однос о судбини борца ВРС.
  Медијска подршка би помогла, понека емисија на ТВ, гдје би се указало на стварну позадину Данетове голготе, но осим овог портала остали тек понеки штури чланак.

  И ово игнорисање Данетово судбине, и колико се више бавимо подваљеним из усаидове кухиње фарсама (попут оне фарсе око Давида), колико смо забраздили, колико је лако манипулисати нама, усмјерити фокус занимања и пажњу ка „пожељнијим“ те,мама, то није прича о Данету, то је прича о нама.

Оставите одговор