Којић: Бавићемо се Сребреницом и списковима убијених Срба

Утврђивање колико је тачно Бошњака страдало у Сребреници јула 1995. године биће главни задатак Центра Републике Српске за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих цивила, јер је ово питање након завршетка рата до данас било предмет спекулација бошњачке стране, рекао је директор Центра Милорад Којић. Којић каже да је крајњи циљ истраживања догађаја из […]

петак, 30 августа, 2013 / 10:40

Утврђивање колико је тачно Бошњака страдало у Сребреници јула 1995. године биће главни задатак Центра Републике Српске за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих цивила, јер је ово питање након завршетка рата до данас било предмет спекулација бошњачке стране, рекао је директор Центра Милорад Којић.

Којић каже да је крајњи циљ истраживања догађаја из љета 1995.године у Сребреници објективно утврђивање околности под којима су страдали припадници тзв. Армије БиХ и цивили који су са њима кренули у пробој, што значи да су према међународном праву могли представљати легитимни војни циљ.

"Када цијели пројекат буде приведен крају, моћи ћемо да објективније говоримо о догађајима у Сребреници, односно о броју цивилних жртава које су предмет безочних спекулација бошњачке стране.Вјерујем да ће истина изаћи на видјело", изјавио је Којић за "Прес Република Српска".

Говорећи о плану рада Центра у којем се помиње могућност оспоравања броја од 8.000 убијених Бошњака у Сребреници, Којић је навео да подаци Истраживачко-документационог центра из Сарајева не иду у прилог овој тврдњи.

Он је подсјетио да су о манипулацијама бројем жртава у Сребреници јавно говорили и ратни начелник полиције у Сребреници Хакија Мехољић, као и пријератни предсједник Извршног одбора те општине Ибран Мустафић.

Којић је истакао да је у плану рада Центра за ову годину утврђивање списка Срба убијених у протеклом рату у БиХ.

"Жртвама у БиХ бавила се Демографска служба Хашког трибунала, која је утврдила број од 104.000 жртава, што донекле одговара подацима до којих је дошао Истраживачко-документациони центар из Сарајева", навео је Којић.

Којић каже да је разлог негодовања у Српској био утврђени број страдалих Срба, јер је оцијењено да је Хашки трибунал "избрисао" најмање 9.000 убијених Срба.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *