Коха диторе: Тачи Србима нуди суд и полицију

Самозвана косовска влада понудиће Србима на сјеверу Косова самосталност у полицији и Окружном суду, пише "Коха диторе". Један функционални Окружни суд у сјеверном дијелу Митровице са српским судијама је неопходан, наводи се у плану. "Влада Косова" и Међународна цивилна канцеларија израдили су план којим ће већинској српској популацији на сјеверу Косова понудити самосталност у полицији […]

уторак, 26 јуна, 2012 / 14:08

Самозвана косовска влада понудиће Србима на сјеверу Косова самосталност у полицији и Окружном суду, пише "Коха диторе". Један функционални Окружни суд у сјеверном дијелу Митровице са српским судијама је неопходан, наводи се у плану.

"Влада Косова" и Међународна цивилна канцеларија израдили су план којим ће већинској српској популацији на сјеверу Косова понудити самосталност у полицији и Окружном суду, преноси приштински лист Коха диторе, тврдећи да је имао увид у садржај документа.

Као први конкретан корак најављује се отварање Административне канцеларије за сјевер Косова, а план предвиђа још мноштво конкретних акција које ће у будућности бити изведене.

Локални избори са отвореним списковима и по систему по коме ће се за предсједника општине гласати одвојено од осталих кандидата за скупштину, инвестиције у инфраструктуру и стварање могућности да Окружни суд у сјеверној Митровици буде састављен од српских судија са Косова, само су неке од планираних активности.

"Један функционални Окружни суд у сјеверном дијелу Митровице са српским судијама је неопходан", наводи се у плану који је израђен на основу неких истраживања које је урадила Међународна цивилна канцеларија на Косову и неки други међународни механизми.

"Полиција треба да буде независна и компетентна", каже се даље у истом плану без навођења детаља да ли је ријеч о независној професионалној полицији или о командном ланцу на сјеверу Косова који је одвојен од осталог дијела Косова.

План полази од става да Срби са Косова неће прихватити "независност" Косова.
"Косовски Срби неће да признају косовску стварност, али ће јој се прилагодити", наводи се у плану у коме се објашњава да косовска влада уз помоћ међународних актера треба да промијени баш ту стварност због добробити грађана. Фокусирање на практично прилагођавање грађана на нову стварност, а не остајање на симболичном признавању, је један од циљева овог плана", преноси лист.

План дјеловања "требало би да помогне" Међународној управљачкој групи да почетком сљедећег мјесеца донесе одлуку о окончању надгледане независности у септембру ове године.

Група земаља које су надгледале независност од 2007. године тражила је план и конкретне кораке за интеграцију сјевера Косова како би лакше донијеле одлуку о окончању надгледања.Оставите одговор