Коалиција за Врбас и ново саопштење против хидроелектрана

Коалицију за Врбас чине 35 удружења из Бање Луке који су окупљени с једним циљем – зауставити планове за изградњу нових хидроелектрана на ријеци Врбас. Данас смо на обали Врбаса јавности и медијима представили своје разлоге.

субота, 27 октобра, 2018 / 17:44

"Јуче смо предали надлежним општинским и републичким властима Захтјев за доношење негативног мишљења о пројекту изградње хидроелектране Крупа на ријеци Врбас, у коме смо навели 20 разлога због којих смо против овог пројекта. Лошији квалитет воде, промјена климе, утицај на природу и генерално застарјелост оваквих технологија су само неки од разлога", изјавио је Виктор Бјелић из Центра за животну средину.

Пројектом хидроелектране Крупа предвиђена је изградња бране 18-20 метара и премјештање магистралног пута од моста у Крминама до хидроелектране "Бочац 2" у дужини од 10 км са лијеве на десну обалу Врбаса.

Тамара Пантош из Планинарског друштва Козара је додала: "Утицај хидроелектрана на ниво воде у кориту Врбаса отежава могућност бављења риболовним и авантуристичким туризмом који су Бањалуку и Врбас поставили на свјетску мапу туристичких дестинација. Годинама показујемо да се улагањем у туризам добија директна корист за ширу заједницу, док би изградњом хидроелектране то било апсолутно немогуће".

"Требали бисмо сви бити свјесни важности Врбаса, али очигледно није тако. Коалиција за Врбас подржава улагања у ријеку Врбас која немају негативан утицај на природе и људе. Првенствено је потребно ријешити проблем отпадних вода изградњом пречишћивача, чврстог отпада на обалама Врбаса, уређење обала и плажа, водоснабдијевање и друга улагања од јавног значаја", нагласио је Игор Гајић из Ронилачког клуба Делфин.

Коалиција за заштиту Врбаса је 2005. године сакупила преко 17 000 потписа грађана који су рекли не хидроелектранама на Врбасу, након чега је Скупштина града Бањалука дала негативно мишљење о тадашњем пројекту. Сматрамо да овог пута још већи број грађана и Скупштина Града Бања Лука треба рећи јасно НЕ свим новим хидроелектранама.Оставите одговор