Коалиција за Српску: Суљагић лаже, нарушава повјерење и устав

Коалиција за Републику Српску из Сребренице поручила је да организација "1. март" обмањује јавност о угрожености Бошњака у овом мјесту, а да пријетњама јединственом БиХ опет покушава да руши уставе БиХ и Републике Српске. "Коалиција за Републику Српску најоштрије осуђује нападе организације `1 март` на институције Српске и Српску православну цркву у Сребреници, застрашујући православне […]

четвртак, 22 августа, 2013 / 09:04

Коалиција за Републику Српску из Сребренице поручила је да организација "1. март" обмањује јавност о угрожености Бошњака у овом мјесту, а да пријетњама јединственом БиХ опет покушава да руши уставе БиХ и Републике Српске.

"Коалиција за Републику Српску најоштрије осуђује нападе организације `1 март` на институције Српске и Српску православну цркву у Сребреници, застрашујући православне вјернике и Срби у Сребреници и пријетећи нам јединственом БиХ без Републике Српске и Сребреницом изван Српске", наводи се у саопштењу Коалиције, чије је сједиште у Сребреници.

Ова коалиција сматра да су активности "1. марта" наставак нереализованих циљева шаторског насеља из 2007. године за издвајање Сребренице из Републике Српске и даљу дестабилизацију Српске и БиХ.

У саопштењу се напомиње да Бошњаци у Сребреници већ 12 година имају апсолутну извршну, законодавну и судску власт, да је Бошњак командир Полицијске станице.

Коалиција наводи да "1. март", обмањујућу јавност да су Бошњаци угрожени у Сребреници, скреће пажњу са стварног стања живота у том мјесту и покушај уновчавања њиховог пројекта над ко зна по који пут превареним својим народом.

"Само послије избора 2012. године из Сребренице се одјавило више од хиљаду Бошњака њиховом вољом. Коалиција позива све Бошњаке да се врате у Сребреницу на пријератна огњишта, али да би се вратили морају промјенити личне документе које имају у Федерацији и извадити нове у Сребреници", наводи се у саопштењу.

Коалиција наводи да "1. март" притисцима на јавност жели да Бошњаци имају двојне документе – једне у Српској, друге у ФБиХ што је, како истиче, немогуће и супротно закону о пребивалишту.

"Срби у Сребреници поштују Дејтон, залажу се за попис становништва у БиХ и никад неће пристати на јединствену БиХ без Републике Српске. Република Српска је слобода српског народа, као и других народа у БиХ", поручују из Коалиције за Републику Српску.

Коалиција позива активисте "1. март" на разговор и дијалог да би им указало који су животни проблеми грађана Сребренице, како да помогну у рјешавању тих проблема и како функционише тренутна власт у том мјесту.