Ко слуша Мектића и Сарајево – Ласић из ХНК сигурно не!

Послало Сарајево мигранте из Азије у Салаковац надомак Мостара, а Илија Ласић из полиције Херцеговачко-неретванског кантона, зауставио код Коњица њихов поход на Травунију. Некадашњи посјед Растка Немањића. У свему томе Мектић се дури због потеза који врло лако и врло брзо може поновити и МУП Српске.

петак, 18 маја, 2018 / 19:20

Ових дана су се само проносиле приче о томе колико већ има миграната, а још тишим гласом шта радити са њима, јер их Хрватска неће легално пустити да прелазе до Њемачке као у прошлом таласу.

Дошло је до тога да је Министар безбједности у Савјету министара Драган Мектић рекао за полицијског комесара МУП Херцеговачко-неретванског кантона /ХНК/ Илију Ласића, да је починио тешко кривично дјело, јер је наредио да се код Коњица заустави пролазак миграната из правца Сарајева у Азилантски центар Салаковац.

„Кажу да је он издао такву наредбу да се спријечи законита одлука институција БиХ. Починио је тешко кривично дјело. Ако је неко инсистирао да се то почини, полиција је дужна одбити наредбу. Дужни су одбити наредбу чије почињење представља кривично дјело“, рекао је Мектић на конференцији за новинаре у Бањој Луци.

Штавише, Мектић је издао наредбу да се контактира тужилац Тужилаштва БиХ и да „предузме све неопходне радње“, што ће рећи да ће глава полиције у Мостару, граду без избора и демократије, бити кривично гоњен.

Мектићев први прави задатак у Сарајеву

Опасан Илија, ? Не само именом и презименом прихватљив и у Српској, рекло би се?

Не жели да се у граду који баш због етничких и вјерских сукоба и данас не може прихватити бирачких листића и промијенити (можда) власт и будућност? Ласић је (можда) ласица, па брани будуће (могуће) „привремено бирачко право“ за емигранте које Њемачка свеједно неће?

Сва срећа па је то први учинио неко од Хрвата. Овако је то унутарефбиховски проблем. Мектић и други доносиоци „законитих одлука институција БиХ“ на овом примјеру могу предуприједити слична дешавања у Српској. Врло једноставно – тако што их неће ни доносити. Са Илијом Ласићем се можемо сложити да се границе под хитно требају затворити уз сарадњу са МУП Србије и МУП Црне Горе. Исто тако и унутрашње полицијске границе. Дејтонска БиХ има баш зато тако сложену структуру, да би се мигрантима требао бавити онај коме освану у парку.

У Бањој Луци нема Авганистанаца, Пакистанаца, Сиријаца или становника Исламске државе по парковима. Додуше, јесу примјећени мигранти по трговима, али искључиво као викенд-демонстранти туристичког типа, али састављени од домицилног становништва Ефбиха. Зато је сада Мектић, већ одавно радо и често виђено лице на ефбиховским медијима, додијељен да као српски представник у заједничким органима, рјешава чисто проблем унутар те сложене конфедерације. Муслиманско-хрватске Федерације? Тако се звала једно вријеме.

Шта се нас у Српској то тиче? Додик је рекао да је пролаз дозвољен, али задржавање не. И шта ћемо сад?

Сад Мектић наређује!

Мектић је као бранилац закона и професионалац наредио и да се мигранти не смију вратити назад и да се мора извршити оно што је законита обавеза Министарства безбједности БиХ.

„Имамо незгодну ситуацију, имамо полицијске снаге од Сарајева и имамо наоружану полицију ХНК с друге стране. То је незаконито, противуставно и незаконито што ради полиција и што је наредио комесар. Питање је хоћемо ли поштовати Устав и закон или нећемо? Ако не поштујемо Устав и закон, онда смо у распаду система. Тражим да се поштује Устав и закон. Свако ко буде узимао правду у своје руке, наша безбједност неће вриједити ничему“, навео је Мектић.

Мектићу наређивачу је у случају Устава БиХ, тј. суда који би по њему требао судити, сасвим у реду што власти у Ефбиху не извршише више од педесет њих. Можда би и ту требало нешто наредити?

Мектић је додао да је јуче договорен премјештај миграната из Сарајева, њих око 250 људи из шаторског насеља, у избјеглички центар у Салаковац, између Јабланице и Мостара, јер је тај простор Савјет министара 2006. године прогласио центром за извјеглице и који има више него добре услове за смјештај и боравак избјеглица, те да тим објектом управљају институције БиХ.

Политичари из ХНК шуте, а полицајци се појављују

„Депешом МУП-у ХНК у Мостару најавили су да ће избјеглице кренути да се смјесте у тај објекат и нису реаговали, да би јутрос ненајављено већи број полицајаца са већим бројем службених возила, три комбија интервентне полиције са дугим оружјем и неколико службених аутомобила пресрели колону, која је била под пратњом Службе за послове са страннцима и полиције из Кантона Сарајево, те под пријетњом употребе силе забранили да та колона иде даље, односно инсистирали да се та колона мора вратити назад“, навео је Мектић.

Он је оцијенио да је то урађено на нељудски, некоректан и пријетећи начин. „Ово је преседан, тајна операција која је планирана, брутална и са несрезмјерном силом која је упућена на овај задатак“, сматра Мектић.

Он је навео да у вези са поштовањем устава и закона у БиХ нема разговора, те да се то се мора поштовати.

Мектић је навео да мигранти остају доле, да је наредио да им се обезбиједи храна и вода, а упућена је и медицинска екипа која мора да им пружи здравствену заштиту.

„Неће бити шаторских насеља у овој држави, избјеглички центри ће бити тамо гдје ми одредимо. Дужни смо да те људе смјестимо у овај центар, као и да спријечимо угрожавање локалног становништва. Имамо годинама избјеглички центар у Делијашу, Имиграциони центар у Лукавици и нема никаквих проблема са локалним становништвом“, каже Мектић.

Рекли смо им да долазе: Данас их само пет нелегално ушло у земљу

Коментаришући тврдње Владе ХНК да нису били упознати о данашњем премјештању миграната и да је ово покушај дестабилизације тог кантона, Мектић је рекао да то није тачно, да је Служба за послове са странцима БиХ јуче послала обавијештење МУП-у ХНК да ће тај трансфер бити обављен, те да проблем може бити само у њиховој комуникацији.

„Није дестабилизација ниједног дијела БиХ ако те људе смјестимо у објекат који је одобрио Савјет министара БиХ. Шта ми треба да радимо са тим људима, хоћемо ли сви излазити са дугим цијевима на те људе“, упитао је министар безбједности.

Мектић тврди да институције управљају овим процесом, те да ће се број илегалних миграната драстично смњити, али да је предуслов да се ти људи смјесте у хумане услове у избјеглички центар.

Он је рекао да ово не би назвао мигранстком кризом, те одговорно тврди да је стање под њиховом контролом. „Ми смо предузели низ конкретних потеза да пресјечемо и зауставимо незаконите миграције преко БиХ. Повукли смо низ потеза, између осталих, донијели смо одлуку да СИПА и надлежне полцијске снаге ставе дио снага на располагање Граничној полицији. У посљедња три дана драстично смо смањили миграције, а јутрос је само пет миграната прешло у БиХ“, рекао је Мактић.

Он је нагласио да ће ово питање бити стављено под контролу, иако неки политичари, како каже, желе да ово представе као хаотичну ситуацију у БиХ.

Мектић је рекао да је од почетка године у БиХ ушло више од 4.000 миграната, од којих је њих 3.000 затражило азил.

Кантон Сарајево тек сад формирао координациони тим

Влада Кантона Сарајево формирала је данас Координациони тим за питања миграната, који треба да обезбиједи и уреди организован и безбједан прихват миграната.

Овај тим ће се у координацији са Министарством безбједности БиХ, Службом за послове са странцима БиХ, као и Министарством за људска права и избјеглице БиХ бавити питањима утврђивања правног статуса, права на прихват, смјештај, исхрану, здравствену заштиту, као и начина остваривања права на социјалну помоћ лица којима је призната међународна заштита у БиХ, саопштено је из кантоналне Владе.

Задатак Координационог тима биће и да размотри расположивост смјештајних капацитета у сарадњи са надлежним државним институцијама, те да покуша изнаћи могућност привременог смјештаја миграната у објекте у којима се могу обезбиједити прихватљиви услови боравка, како би од надлежних институција био успостављен адекватан институционални надзор у вријеме њиховог боравка на подручју Кантона Сарајево.

Овај штаб је надлежан и за координицију активности са УНХЦР-ом и другим надлежним домаћим и међународним организацијама и институцијама, с циљем законитог поступања и испуњавања међународних обавеза на плану прихвата миграната и њиховог хуманитарног збрињавања у БиХ.

За предсједника Координационог тима за питања миграната именован је кантонални премијер Адем Зољ, а за његовог замјеника је именована министар за рад, социјалну политику, расељена лица и избјеглице Амела Даутбеговић.

Чланови Владе Кантона Сарајево су од Министарства унутрашњих послова у континуитету били информисани о питању миграната на подручју овог града, па су на данашњој сједници похвалили припаднике Кантоналног МУП-а, Управе полиције и комесара због професионалног и коректног обављања задатака и послова у вези са овом проблематиком.

На данашњој сједници од надлежних институција БиХ затражено је да у складу с овлаштењима предузимају адекватне мјере и о њима информишу ниже нивое власти.23 КОМЕНТАРА

 1. Злата вриједан потез полиције Асоцијације општина „РС“ би била оваква једна „акција“ какву је агроном Ласић, по налогу ХДЗ-а, направио. Надам се да ће коалиција ХДЗ-а УЗП-а и СНСД-а довести до таквог развоја, пуна подршка.

 2. Мектића федерални медији максимално свакодневно експонирају, промовишу. Преко њега покушавају наметнути привид снаге заједничких институција државне заједнице БиХ (а привид је често важнији од стварног стања ствари, и ако увјерите плебс да је тај привид реално стање, временом се и оствари), показао се као добар избор, пожељно је имати неког из Српске који ће радити, још важније зборити, како то федерално Сарајево жели чути, тачније бошњачка политичка елита.
  Користе га, и Мектић је за њих корисни идиот. Можда временом схвати да га бошњачка политичка елита користи, можда не, видјећемо, није баш да његов интелектуални капацитет обећава.

  Што се тиче ове кризе са мигрантима (а у питању је ипак инвазија), ту је реакција ових из ХНК разумљива. Знају којим то проблемима води, а опет у тако успостављеној ефбих и немају начина да спријече политику и накане ових у федералном Сарајеву.

  Овај Ласић је, вођен разумом, покушао на своју руку то осујетити, и сада се нашао на удару.
  Ови у федералном Сарајеву, од Бакира па редом су запјенили (како хорски пјене), а Мектић се одмах испрсио, воли се Србин уживити у улози полицајца, када ваља позивати на хапшење, па то ти је.
  Но реално, шта могу урадити поводом ове ситуације? И поводом Илије? Прднути? Не могу ништа.

  Ово нам (у Српској) треба бити поука. И око ове ситуације са мигрантима ваља бити опрезан, и вући мудре потезе. Било какав наум (а биће их) да се на простору Српске отворе ови кампови за мигранте одбацити.
  Ако их у Сарајеву федералном желе, или ако се шлихтају Америма, нека их и смјесте, ено им оно арапско насеље, град, шта ли је, нека их ту смјесте.

  Институције Српске (и морају имати подршку српских представника у заједничким институцијама, ваљда ће се и Мектић дозвати памеи, ваљда) овдје морају имати јасан став, а и план ако се покуша ова ситуација злоупотребити.
  Ова криза са мигрантима је изазов за све.

  Надајмо се да ће код Срба бити памети.

 3. Khal Drogom,jel završen botovski napad režima na stranicama RTV BN. Pratio sam Vaše komentare, javite mi ako je danas samo predah? Jel točkica onaj moron što je onako ružno pisao o Davidu?

  Krajnje nerealna priča i pišanje po sirotinji,u ovom slučaju po migrantima.
  Ako gospoda iz Herceg Bosne neće migrante neka HDZ BiH izađe iz savjeta ministara i mirna Bosna. Tada bi ih podržao, kao i ovog Lasića.
  Isto slučaj je i sa Republikom Srpskom,dok god ijedan Srbin sjedi u Sarajevu u ime Srpske ima da se poštuju odluke iz Sarajeva.

  Pošto moja FBiH slabo izlazi na vanjske granice,nejasno je zašto Sarajevo dopušta dolazak imigranata iz Republike Srpske.
  Sve imigranate isporučiti Republici Srpskoj a Dodik neka vidi sa voždom Vučićem da šara malo.

 4. Лично си ми се обратио па да одговорим, ниси заслужио јер је провокативан коментар, ал ајд.

  Нисам имао појма да ми је прошао неки коментар на антисрпском порталу РТВ БН. У правилу ми не објаве, можда неки ако је годишњица српских страдања, ту ми по неки прође. Ето, пријатно ме изненаде, а и мало је незгодно да на том порталу на годишњицу тузланског масакра имају само злураде коментара из ефбиха, па ваљда кажу, ајд један који није такав. Тако да немам појма о чему пишеш, а и да имам, ти из РТВ БН не заслужује времена.

  А што се тиче тзв миграната, па тачно је, фед.БиХ не граничи са Србијом одакле долазе.
  Но опет, то су ваши, мислим из пријатељских и вама блиских земаља, Пакистана, Афганистана и наравна Исламске Државе Ирака и Леванта. Некако је ред да их ви удомите.

 5. Daleko je Tuzla!
  Botovski napad režima ima samo jedan cilj,napad na pravdu za Davida!
  Dokaz
  http://www.rtvbn.com/3907824/davor-odbio-prljavu-ponudu

 6. “Srpska demokratska stranka najoštrije osuđuje jučerašnje zveckanje oružjem na Ivan sedlu, zloupotrebu Specijalne policije MUP-a Hercegovačko-neretvanskog kantona i migrantske krize radi produbljavanja i zaoštravanja političke krize u zemlji.“

  Из овог саопштења се види сав морални јад СДС-а.
  Питам СДС да ли би звецкање оружјем назвали и ситуацију кад би неком будали пало на ум да по истој “одлуци“ Савјета министара дио миграната упути у касарну у Калиновику, а полиција РС на ентитетској граници заустави колону да провјери ко нам то долази у “госте“.

  Судећи по томе како су реаговали у овом случају, ако су принципијелни, а тврде да јесу, онда би и МУП РС оптужили да звецка оружјем.

  Ја сам убијеђен да је следећи конвој усмјерен ка РС, па ме баш интересује хоће ли Говедарица оптужити полицију РС за звецкање оружјем.

  http://ba.n1info.com/a261372/Vijesti/Vijesti/SDS-Najostrije-osudjujemo-jucerasnje-zveckanje-oruzjem.html

 7. И мене чуди да Говедарица користи те крупне, а истоврмено отрцане и шибицарске фразе својствене СНСД – кокошарима, попут ове „звецкање оружјем“итд.
  Па то не користи ни Трамп у сукобу са Ираном, нуклеарним Кимом, а не на овој шачици биједника…….
  Радите опозицијо на терену са народом и међу народом, пустите се папачких фразетина…

 8. Тај дан кад је Вукота бринуо бригу о звецкању оружјем начелник Братунца, човјек који је СДС-у задњих 18 година доносио побједе у Братунцу пређе у СНСД.

  Вукота ни мукајет.

  Сад ће телалук опет о папцима без да се ико запита је ли могуће да су сви који су напустили СДС нечасни папци.

  За Млађеновића знам сигурно да не спада у ту групу. Знам чо’ека…

 9. Ja Boga znam lično
  on gore ja dole
  Pa radim šta hoću
  i baš me bole

  Sve dobri ljudi
  k’o dobar dan
  Haško bratstvo
  i zemunski klan.

 10. Simo,nekada za vrijeme prvog prevrata otac od jednog mog druga bio je fanatični sledbenik baba Bilje.
  Zametica i ja smo ga zezali koliko god smo mogli i znali.
  Kada smo mu uništili sve argumente jedan dan se pojavio sa novom pričom zašto treba biti za Bilju. Sad se više ne sjećam ona je imala nekog zamjenika dal se prezivao Kostić mislim da je bio doktor. E onda je Bato Mitrov otac rekao kako su tog doktora u gimnaziji volile sve djevojke. Mnogo godina posle saznao sam da je taj doktor bio dobar drugar sa mojim djedom.

  De i ti nama sada napiši koju lijepu o Mlađenoviću, zašto treba podržati SNSD koji je preuzeo nekoga kao što je on.
  Jel to očajnički potez SNSD i Milorada Dodika dok traje očigledni der Untergang.
  Pazi šta ćeš napisati jer sam porijeklom i iz Istočne Bosne.
  Nemoj kao Bato pisati bajke,daj nam ljudsku stranu Nedeljka.
  Pozdrav

 11. Ни ријечи Додик неће да каже против Човићевог већ традиционалног присуства усташком оргијању у Блајбургу ?!? Фуј !!!

 12. Čitam tekst i ne mogu čudom da se ne načudim narodski rečeno.. Oni koji su naumili da ne slušaju Mektića su bili samo u pokušaju.Posmatrajući onako sa strane čini mi se da je Mektić potpuno razbio akciju HDZa u roku 3-4 sata sa “ državnim udarom“.. Nameće se zaključak da su ga potcjenili previše ili da je čak Mektić imao informaciju što će da urade , pa je sve brzo odradio i djelovao potpuno u skladu sa ovlaštenjima. I ovi Blajburški mladići su samo ljudi , za pare curi na sve strane.Bilo kako bilo pobjedio je ove Blajburške ustaše iz UZPa , a nije se ni oznojio.Postupio je ispravno kako i treba . Na kraju da proglasimo Mektić – Blajburški mladići 10 : 0 .Deset je zato što se vidi koliko im je taj poraz teško pao , čudi me da se nije javio onaj Karamlatić ili tako nešto.

 13. Како је твоја ФБиХ, кад ти кажеш да си Србин из Брчког, откад је то Брчко у Федерацији?

 14. Само ти њега фали!

  Свака похвала глас мање за издајнички СДС.

 15. Pa naša neželjena preokupacija je preko 100 godina bio i ostao borba sa Blajburškim mladićima , onim istim koji su napravili Jasenovac , Jadovno , Bljesak ,Oluju , Maestral , onim koji su osmislili onu čuvenu rečenicu “ trećinu Srba pobiti , trećinu pokatoličiti i trećinu protjerati“ ,Ustvari nije to prokupacija nego borba za biološki opstanak.Pjevčiću ti bi to dobro trebao znati : Drakulić ti je pred nosom , Kozara ti je pred nosom.Ko Blajburške mladiće podržava isti je kao oni , imaće isti tretman kao oni, završiće kao oni. Ne mješaj babe i žabe .Mektiću skidam kapu , postupio je ispravno sa Blajburškim mladićima iz UZP-a.Činjenično me demantuj nekada si nešto i vrijedio , sada si škart.

 16. Залуд се трудиш.

  Човић није усташа и Срби га тако не доживљавају.

  Срби за Месића мисле да је велики усташа иако је декларативно против усташа.
  Тако стоје ствари.

  Као што стоји и чињеница да је бар 50% усташа у БиХ било мухамеданске вјере. Знају Срби и то. Нису заборавили, без обзира што потомци те половине усташа “баштине“ партизанство.
  На Месићев начин.

  Ђаба се трудиш, ја имам нос за вас.

  Праве усташе су они који желе закинути РС за надлежности, они који се не могу помирити са њеним постојањем, а Срби добро знају ко су они.

  Јесил’ разумио?

 17. Синоћ је била емисија у којој се јасно могло видјети каква усташка говна ударају по Човићу.

  Ко има времена нека погледа па да коментаришемо:

  http://www.youtube.com/watch?v=S3Kf2Q4ycts

 18. Čović jeste ustaša , išao se pokloniti koljačima u Blajburg i to ne jedan put.Nisam primjetio da je išao pokloniti se Jasenovačkim žrtvama ,Dobro nisi rekao da je on antifašista.Dobro nisi rekao kao naša ikebana od predsjednika da je ustaštvo refleks.Ustaše po tom refleksu u prošlom vijeku pobiše 2 000 000 Srba , što nožom , puškom , toljagom sve po refleksu „Srbine“Moj prađed je ratovao sa ustašama , moj đed je ratovao sa ustašama , otac nije, u jednom ratu bio mlad u drugom star , ja sam ratovao sa ustašama i moje djete će možda ratovati sa ustašama.Koga vi uopšte zastupate.Kažeš nisu ustaše .Šta je sa konstitutivnosti naroda na njihovoj teritoriji , šta je ćiriličnim pismom.Vi zastupate samo kriminalce kojima odgovara pakt sa ustašama za lično bogaćenje.Ne zastupate ni jednu kost ni jedne srpske žrtve koju su ustaše pobile.Ne zastupate na stotine hiljada prognanih Srba.Vi zastupate gospodo svoje džepove i novčanike.
  O kakvom trudu ti pričaš , ja ti pričam svoje stavove i stavove prijatelja i saboraca koji se ne mjenjaju tako lako.Još da napomenem da Mektić nije onako postupio oni ljudi bi i danas bili na Ivan Sedlu a vi bi pravili politički cirkus.. Ti se i dalje ljubi sa ustašama to ti je pravo , ja neću , a niti ćete vi svoj nakaradni naum ikada sprovesti u djelo.

 19. Gavran 24. маја 2018. у 17:02

  “Moj prađed je ratovao sa ustašama , moj đed je ratovao sa ustašama , otac nije, u jednom ratu bio mlad u drugom star , ja sam ratovao sa ustašama i moje djete će možda ratovati sa ustašama.“

  Хвала на искрености.

  Ја и моји, за разлику од тебе и твојих, нисмо ратовали са усташама, него против усташа.

  Ајд’ сад разгули…

 20. Što je propali novinar htio da kaže , ne vidim poentu . Jesu li ustaše ili nisu ustaše , jesu li to radili što je navedeno ili nisu radili ,Moguće da je neko senilan , ali da je toliko glup ne mogu da vjerujem .
  Čisto sumnjam da se tvoji čitavu istoriju nisu ljubili sa ustašama.
  Hajde uzmi lijek pa na spavanje.

 21. Ove izbjeglice ocigledno nemaju mogucnost da nastave dalje a izgleda da nemaju kud ni nazad. Znaci morace ostati ovdje. Idealna pomoc Bakiru, da prije islamizuje Bosnu kroz uvoz sto veceg broja muslimana. Mozda i nije racunao na ovo ali ispade mu korisno kad vec nije uspio Alija ratom to da ucini. A njegov portparol Mektic ih jos posla Hrvatima, da ih oni hrane. Pa tako bi ih isto poslali i u RS da ih malo Srbi hrane a da se ovi za koju godinu odomace, steknu pravo glasa pa op… glas za SDA. Kome ove izbjeglice najvise mogu koristiti? JASNO KAO DAN.

 22. Симо П. Ороз 24. маја 2018. у 15:06
  Залуд се трудиш.

  Човић није усташа и Срби га тако не доживљавају.

  Срби за Месића мисле да је велики усташа иако је декларативно против усташа.
  Тако стоје ствари.

  Као што стоји и чињеница да је бар 50% усташа у БиХ било мухамеданске вјере. Знају Срби и то. Нису заборавили, без обзира што потомци те половине усташа “баштине“ партизанство.
  На Месићев начин.

  Pero
  Muhamedanci a ustase,kako se zove petina generala Srba u ustaskoj vojsci?

  Nekako ne ide teorija da su muhamedanci ustase a covic to nije

Оставите одговор