Ко се противи приједлогу српске резолуције?

Пет сталних чланица Савјета безбједности УН, Русија, Кина, САД, Француска и Велика Британија, разматрале су јуче други, измијењени приједлог српске резолуције о истрази трговине органима на Косову, пише београдска „Политика“. Позивајући се на дипломатске изворе у Њујорку, лист наводи да су први нацрт резолуције, који је предложила Србија, а у коме се тражило да се […]

четвртак, 23 јуна, 2011 / 11:52

Пет сталних чланица Савјета безбједности УН, Русија, Кина, САД, Француска и Велика Британија, разматрале су јуче други, измијењени приједлог српске резолуције о истрази трговине органима на Косову, пише београдска „Политика“.

Позивајући се на дипломатске изворе у Њујорку, лист наводи да су први нацрт резолуције, који је предложила Србија, а у коме се тражило да се осим Еулекса у ову истрагу укључи и Савјет безбједности, подржале Русија и Кина, а успротивиле су му се САД, Француска и Велика Британија.

Како би се пронашло рјешење, Србија је саставила други, донекле ублажени приједлог, тражећи да се направи било каква копча између ове истраге и УН.

Према том приједлогу, Еулекс би играо главну улогу у истрази, а Савјет безбједности би дао мандат за истрагу и предложио једну личност која ће контролисати оно што ради Еулекс и којој ће се подносити извјештај о ономе шта је учињено.

Незванично се може чути да "тројци" која се противи српској резолуцији никако не одговара да у доношењу одлука учествују Русија и Кина.

Неименовани саговорник листа рекао је како није искључено да ће и овај српски приједлог доживјети још неке измјене.
 Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *