Ко се овог сјећа: Швајцарска мора уништити 10 милиона вакцина против короне

Швајцарска је принуђена да уништи 10,3 милиона доза вакцине против корона вируса произвођача Модерна пошто им је истекао рок трајања, саопштило је швајцарско Министарство здравља.

недеља, 25 септембра, 2022 / 10:36

Министарство је навело да нема другог избора пошто је рок трајања истекао у сриједу, пренијели су тамошњи медији и додали да вредност вакцина износи око 280 милиона швајцарских франака (294 милиона евра).

Поред тога, 2,5 милиона доза вакцине се и даље чува у војној логистичкој бази, а 7,8 милиона се чува у складишту у Белгији, навело је министарство, које је нагласило да се стратегија снабдевања вакцином од почетка пандемије састојала у наручивању више доза него што је потребно за 8,7 милиона становника Швајцарске.

Земља је наручила дозе из различитих лабораторија како би избегла да постане зависна од вакцина које би могле да буду неефикасне и да би избегла проблеме са испоруком или уговорима који се не поштују.

Швајцарски медији су у јуну пренели да земаља има вишак од 38 милиона доза различитих вакцина против корона вируса, чији ће рокови трајања истећи прије краја године.

У тој земљи, гдје је умрло 13.556 људи од почетка пандемија, вакцинисано је готово 70 одсто становништва.