dysko

Ко с ђаволом тикве сади, о амбасаде му се одбијају

У новој колумни и њеном наслову, Ненад Стенадић крије одговор на питање: Зашто је неко пуцао на амбасаду САД у Сарајеву? Терористички напад на амбасаду САД у Сарајеву, који је узбуркао балканску и свјетску јавност у суштини је пресликао – односно поновио – модел бројних напада на амбасаде САД на Блиском истоку и другим мјестима, […]

среда, 2 новембра, 2011 / 08:57

У новој колумни и њеном наслову, Ненад Стенадић крије одговор на питање: Зашто је неко пуцао на амбасаду САД у Сарајеву?

Терористички напад на амбасаду САД у Сарајеву, који је узбуркао балканску и свјетску јавност у суштини је пресликао – односно поновио – модел бројних напада на амбасаде САД на Блиском истоку и другим мјестима, гдје су половина или већина исламски опредијељени становници.

Питање које се намеће је: зашто је пуцано на америчку амбасаду Сарајеву кад спољна политика САД већ дуги низ година подржава политику исламског дијела БиХ и више него благонаклоно гледа на настојање тог истог исламског дијела БиХ да намеће своју вољу, још увијек већинском хришћанском дјелу БиХ?

Дакле зашто пуцати на онога ко ти штити интересе ?

Објективним сагледавањем геополитичких прилика у посљедњих 20-так година може се утврдити да је америчка спољна политика покушавала регионално и парцијално водити политику према исламским и дјелимично исламским земљама, тако што ће једне подржавати, а друге натјерати на послушност и покорност по сваку цијену.

Једина закономјерност је тренутно та да се подржавају они који немају нафту, а они који је имају бомбардују се до успостављања марионетског режима.

Међутим, Ислам је глобалистичка религија и кад се осјети угроженим у Либији или Ираку зна да узврати у Сарајеву или у Јемену. Чак иако ово није потпуно тачно, перцепција је управо таква. Ваљда је зато пролазницима, који су га питали док је пуцао на амбасаду САД у Сарајеву, Мевлид Јашаревић рекао да то ради због Гадафија. Дакле, Ислам је био путоказ за Мевлида Јашаревића, а не припадност БиХ држави или нацији. Још је покојни Алија Изетбеговић у својој *Исламској декларацији* рекао да је нација у исламу увезена роба. Поменита декларација је редовна литература у Бочињи, Маочи и сличним универзитетским предјелима.

Једино што је за сада нејасно је зашто је Мевлид Јашаревић правио толики театар којем су свједочили бројни очевици, неки са невјерицом, а неки, како се шпекулише – са подршком. Обавештајне службе су по навици заказале.

Пошто је опасност од тероризма код нас реална, морам овом приликом неке подсјетити, а друге поучити да постоје три предуслова да се терористички акт негдје деси:

1. Постојање мотивационог фактора који је производ вјерске, етничке, националне или политичке и друге мржње, односно идеологије.

2. Посједовање убојитих средстава за извођење терористичких напада или новца за њихову набавку.

3. Доступност мете, односно објекта или симбола мржње.

Е, сад ви процијените како Република Српска и БиХ, а богами и околина, стоје по овом питању.0 КОМЕНТАРА

 1. Doktore,

  Suština problema za srpski narod je u tome što se Amerikanci i ovi oko njih islama boje a nas preziru.
  Preziru nas zbog političara (i tebe ubrajam tu ali među zadnjima) koji su predstavljali i sada predstavljaju ovaj narod a koji,kad su „u četri oka“ sa njima manji od makovog zrna,potkazuju druge i snishodljivo se ponašaju.Narodskim riječnikom,ližu im dupe.
  Sve dok ovaj narod ne iznjedri lidera koji će im lupiti šakom od sto i reći,mrš bagro bjelosvjetska oni će nas ponižavati,hapsiti nam generale čim neki vehabija prdne.
  Izvinjavam se na riječniku ali…

 2. стевандић
  о овоме што си наводно ти написао знају више студенти прве године одређених факултета.
  Напиши нешто што ми незнамо: о спремности МУП-а РС да се супростави тероризму,о мјерама које доносите ви у Народној скупштини, о конкретним вашим задацима
  нпр. шта ће те ви чинити ако се задесите на мјесту терористичког напада (да ли бјежите или се супростављате терористи јуначким грудима)
  хвала на одговору.

 3. Sergej Kara -Murza Manipulacija svešću
  „Načelno novi sistem terorizma stvorio je Izrael. Taj sistem čine državni terorizam. manipulisani „islamski“ terorizam i specijalne antiterorističke službe…..
  Sredstva Zapada nemaju za cilj da terorizam iskorene, pošto je terorizam Zapadu koristan. cilj je da se terorizam održava u zadatim granicama….“
  Što baš sada Mevlud pred glasanje u UN o Plestini? Što u SA? terorista, ili“izmanipulisani terorista“?????
  11.9.??????

 4. @peroPeric

  Ima dosta slicnosti samo i sustinska razlika!!

  Srbija nije dopustala vlastima AU da istraze slucaj ubistva Ferdinanda i da njihovi istrazni organi budu aktivno ukljuceni u istragu.

  U slucaj drugog umobolnika tj teroriste Mevle BiH vlasti a i Srbijanske vlasti su pokrenuli opsezne akcije u potpunom rasvjetljavanju ovog slucaja.

  Dapace, FBI je u Sarajevu trenutno. Mi moramo dati doznanja SADu da su oni nasi prijatelji i da su njima vrata uvijek otvorena!

  ISto tako sa nase strane poboljsati koordinaciju svih policijskih snaga u BiH (MUP RS, MUP FBiH, SIPA, Kantonalne policije….) kako bi adekvatnije odgovrile u slicnim situacijama i prevenirale slicne! Evidentno je da gradjani BiH nisu adekvatno zasticeni!

 5. rixadu, 02.11.2011. 23:27:37

  Da da da Srbija onomad zarati sa Austrougarskom jer nedade da Austougarski istražitelji istražuju po Srbiji , a večeras slušam Dačića kako moli da sjedište regionalne centrale FBI-a bude u Beogradu i nudi im sve pa i svoje dupe ako treba !!

  Zanimljiv neki vakat došao al sve mi miriše na belaj svjetskih razmjera a onda ćemo kolektivno da najebemo ko i vazda !!!

 6. … “на Блиском истоку и другим мјестима, гдје су половина или већина исламски опредијељени становници.“

  Иначе, чим је јављено да је и у БиХ половина становништва исламски опредијељено, ето ти напада. Питам доктора нека нам растумачи како те информације круже.

  “Питање које се намеће је: зашто је пуцано на америчку амбасаду Сарајеву кад спољна политика САД већ дуги низ година подржава политику исламског дијела БиХ и више него благонаклоно гледа на настојање тог истог исламског дијела БиХ да намеће своју вољу, још увијек већинском хришћанском дјелу БиХ?“

  Докторе збунили сте ме. По вама у БиХ постоји исламски дио БиХ и још увијек већински дио БиХ. Јебем ли га, али ми се чини да ви нас плашите да ће оба дијела бити исламски. Заиста нам треба попис да се види колико чега има.

  “Међутим, Ислам је глобалистичка религија“

  Прије ће бити да је глобална религија. Уосталом као и хришћанство. Овом изразу “глобалистичка“, аналитичари ваше провинијенције дају искључиво негативно значење.

  “Дакле, Ислам је био путоказ за Мевлида Јашаревића, а не припадност БиХ држави или нацији“

  Докторе, Мевлид је из Србије и припада српској држави. А ово БиХ-нација молим да стављате под наводнике јер то не ПОСТОЈИ.

  “Још је покојни Алија Изетбеговић у својој *Исламској декларацији* рекао да је нација у исламу увезена роба“

  Ја се по овом питању са Алијом слажем, а ви?

  Лијепо нас докторе упозориште на опасност од исламског тероризма. Али како објаснити да је идеологији коју ви пропагирате (против ЕУ и НАТО) мрскија главна мета тог истог тероризма (САД) него ти исти терористи?

Оставите одговор