Ко каже да Транспаренси удара само по Српској: Кривична за Руднике Крека

Осим што је фокус рада на коруптивне радње и незаконитости власти у Српској, ова америчка организација у државној заједници Српске и Ефбиха некад поткачи и потоњу. Наравно, никада неће реаговати на незаконитости или корупцију дипломата Запада.

недеља, 27 октобра, 2019 / 09:24

Пошто је званично писмо ТИ БиХ искључиво латиница (мимо устава и закона ове наше смијешне државне заједнице) ми њихово саопштење доносимо пресловљено на српско писмо, без додатних интервенција:

Током прошле и ове године тузлански Рудници Крека подијелили су милионске послове без икаквог јавног надметања фирмама Јунузовић Копеx, МХИ Цомпанy, Титаниц д.о.о. и Цаyенне Цомпанy. Избјегли су расписивање тендера за изнајмљивање механизације, испарчали набавку на око 200 дијелова и склопили толико директних споразума са овим фирмама, иако је то законом забрањено. Због тога је Транспаренцy Интернатионал у БИХ (ТИ БИХ) поднио кривичну пријаву против директора и других одговорних особа, које су радиле на пословима јавних набавки, јер постоји основ сумње да су склапањем директних споразума са неколико привилегованих привредних друштава и избјегавањем поступака јавне конкуренције починили тежи облик кривичног дјела – Злоупотреба положаја или овлашћења.

Информације да се на тај начин дијеле послови у Руднику ТИБИХ је објавио на порталу Транспарентно.ба у марту ове године, а то потврђује и најновији извјештај Уреда за ревизију институција Федерације БИХ. Управа рудника могла је по закону потрошити само 6000 марака путем директног споразума за исту ствар, а потрошила је готово милион марака прошле године.

-Посебно истичемо да су се директни споразуми за ангажовање истих машина склапали скоро свакодневно, а у више случајева и по два пута дневно за услуге исте врсте механизације. То није у складу са Законом о јавним набавкама, према којем уговорном органу није дозвољено дијељење предмета набавке с намјером избјегавања примјене одговарајућег поступка, наводи се у извјештају ревизора.

Упркос упозорењима, избјегавање тендера настављено је и током ове године, а само је са Јунузовић Копеxом склопљено двадесетак директних споразума за изнајмљивање машина по 6000 КМ, и то у прва два мјесеца.

Ова фирма већ дуго добија милионске тендере за изнајмљивање механизације Руднику, али је путем директних споразума само прошле године наплатила додатних 279 900 КМ и то у ситуацији када ово јавно предузеће лоше послује. Ревизија доводи у питање сврху оваквог потеза управе.

– За извршене услуге само од Јунузовић Копеx д.о.о. Лукавац (6.311.400 КМ) Друштво је могло набавити значајан број рударских машина које су тражене тендерском документацијом, а неопходне су обављање редовне дјелатности Друштва.Имајући у виду да се Друштво налази у веома тешкој финансијској ситуацији, с једне стране, и чињеницу да има 2.431 запосленика и да треба располагати властитом рударском механизацијом ради обављања редовне дјелатности, поставља се питање оправданости и одговорности ангажовања туђе механизације и радника, наводи се у извјештају.

Ревизори напомињу да се ове фирме редовно пријављују на тендере и добијају послове, а онда покрећу судске спорове због неплаћања и тако изискују додатне трошкове по основу затезних камата. Такође су упозорили и да су тендери који су расписивани погодовали овим фирмама јер је техничком спецификацијом тражених машина ограничавана конкуренција, чиме се опет кршио закон о јавним набавкама. У коментару на нацрт извјештаја ревизора, управа рудника није оспорила налаз ревизије.

У одговору Агенцији за јавне набавке, који је услиједио након пријаве ТИБИХ-а, правдали су се да добијени финансијски резултати показују "оправданост и позитивне ефекте улагања у опреме трећих лица путем директних споразума" јер је остварена вишеструка зарада. Наводе и да уредно воде грађевински дневник рада изнајмљених машина.

Овдје треба напоменути да је због фиктивног приказивања сати рада машина фирме Јунузовић копеx у руднику Шикуље, актуелни директор ЗД Рудница Крека Осман Блековић условно осуђен на годину и по дана затвора. Тада је склопио споразум о признању кривице за прибављање противправне имовинске користи Јунузовић Копеxу у износу већем од двадесет хиљада марака.