Ко је у гостима: Американце насикирао кинески разарач у Јужном кинеском мору

Кинески разарач пришао је веома близу броду америчке морнарице у Јужном кинеском мору, усљед чега је амерички брод морао да изврши маневар како би избјегао судар, саопштено је из Пацифичке флоте САД.

уторак, октобар 2, 2018 / 10:33

Портпарол Флоте старији поручник бојног брода Тим Горман саопштио је да је кинески ратни брод у недјељу, 30. септембра, пришао америчком броду „Декатур“ у близини гребена Гејвен маневром који није био безбједан нити професионалан.

„Кинески ратни брод извршио је низ веома агресивних маневара, уз упозорење америчком броду да напусти подручје“, навео је Горман у саопштењу.

Он је додао да је кинески брод пришао на 41 метар од прамца „Декатура“, усљед чега је амерички брод морао да изврши маневар, јавио је АП.

Кина полаже право на већи дио ових стратешких вода, гдје су на гребенима направљена острва са авионским пистама, радарским куполама и ракетним системима.

Кинеско Министарство одбране данас је саопштило да се противи уласку америчких ратних бродова у воде „око кинеских острва и гребена“.

У саопштењу се потврђује да је кинески разарач одмах послат да идентификује амерички брод и да га отјера.

Министарство спољних послова Кине позвало је САД да прекину са „провокативним“ поступцима.

Односи САД и Кине погоршали су се усљед трговинског спора. Они су се додатно погоршали у посљедњих неколико седмица усљед одлуке Вашингтона да Пекингу уведе санкције због куповине руских авиона и ракетних система.

Из Пекинга је саопштено да Вашингтон нема право да се мијеша у војну сарадњу Кине са Русијом.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *